Universitaire opleiding Politicologie
WO Politicologie (bachelor)
Politicologie is overal en behelst veel meer dan alleen debatterende politici in de Tweede Kamer. In de studie Politicologie bestudeer je de lokale, nationale, Europese en internationale politiek. Is het helemaal jouw ding om diepe discussiëren te hebben over politieke systeem? Is het klasseloze communisme nu echt zo slecht? En wat zijn de nadelen van een democratie? Mag iedereen stemmen over een burgemeester? Of waarom is de Thierry Baudet zo populair onder een bepaalde groep mensen? En hoe is het mogelijk dat Rutte weer onze president is, terwijl zijn kabinet eerder was gevallen en zijn geheugen hem meerdere malen in de steek liet? Tijdens deze Bachelor analyseer je maatschappelijke vraagstukken op het gebied van criminaliteit, veiligheid, gezondheidszorg en milieu. Ook bestudeer je de machtsrelaties die daarbij horen, structuren en processen en behandel je mogelijke oplossingen voor deze problemen. Je leert als politicoloog de juist vragen te stellen en daarop wetenschappelijk verantwoorde antwoorden te vinden.
Wat kun je worden na de opleiding Politicologie?
Als afgestudeerd politicoloog kun je aan de slag voor de overheid (lokaal, regionaal, nationaal) als politicus, maar ook als beleidsmedewerker, politiek adviseur of voorlichter. Ook zijn er banen bij bedrijven, maatschappelijke organisaties, onderzoeksinstituten, de media en bij internationale organisaties bijvoorbeeld als politiek verslaggever, manager of onderzoeker.
Over de opleiding
Door onderwerpen als democratie, macht, gezag, rechtvaardigheid, maatschappij en economische ideologie en socialistische samenleving maak je tijdens het eerste jaar kennis met het brede vakgebied van de politicologie. Je verdiept je in politieke theorie, gedrag en filosofie, internationale betrekkingen, bestuurskunde en je leert sociaalwetenschappelijk onderzoek doen. Ook is er veel aandacht voor de ontwikkeling van je academische vaardigheden, zoals kritisch lezen, analyseren, logisch redeneren, communiceren en presenteren. In het tweede en derde jaar bouw je je politicologische kennis en vaardigheden verder uit en betrek je ook kennis uit relevante andere vakgebieden, zoals economie, geschiedenis en recht erbij. Je kiest een afstudeerrichting en volgt keuzevakken binnen of buiten je opleiding en/of een minor, een stage of een studieverblijf in het buitenland. Je sluit de bachelor af met een scriptie, waarna je de titel Bachelor of Science (BSc) krijgt.
Specialiseren binnen Politicologie
Afhankelijk van je universiteit kun je bij de opleiding Politicologie kiezen voor specialisaties als: Internationale politiek, Bestuur en Beleid, Vergelijkende Politicologie, International Relations and Organisations en Politieke Theorie.
Wat moet je kunnen?
Heb je ruimte maatschappelijke (inter-)nationale politieke belangstelling? En wil je meer weten over nationale en internationale processen die meespelen in politieke besluitvorming? Heb je daarnaast een goede basiskennis van geschiedenis en economie? Dan wil jij misschien wel politiek bedrijven en is een studie Politicologie interessant voor jou!? Beschikken over een helicopterview, je bewust zijn van de omgeving en visie kunnen ontwikkelen zijn daarnaast handige kwaliteiten als je voor deze opleiding wil gaan.
Master Politicologie
Heb jij de bacheloropleiding Politicologie afgerond? Ben je nu op zoek naar verdieping en verbreding? Heb jij het in je om nog wat langer in de collegebanken te zitten, maar dadelijk wel met meer bagage de politiek in te komen? Dan is een master Politicologie & Bestuurskunde misschien wel iets voor jou.
Op deze pagina hebben we het over de universitaire opleiding Politicologie, maar wist je dat sommige universiteiten ook aanverwante studies aanbieden? Zoals Internationale Betrekkingen - Internationale Organisatie - Philosophy, Politics & Economics en Politics, Psychology, Law and Economic bijvoorbeeld.
- WO Bestuurs- en Organisatiewetenschap
- WO Bestuurskunde
- WO Criminologie
- WO Entrepreneurship & Business Innovation
- WO European Law School
- WO Fiscaal Recht
- WO Global Law
- WO International and European Law
- WO Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie
- WO Krijgswetenschappen
- WO Law in Society
- WO Management, Society and Technology
- WO Militaire Bedrijfswetenschappen
- WO Militaire Systemen & Technologie
- WO Notarieel Recht
- WO Organisatiewetenschappen
- WO Philosophy, Politics and Economics
- WO Politicologie
- WO Politics, Psychology, Law and Economics
- WO Rechtsgeleerdheid
- WO Security Studies
- WO Technische Bestuurskunde
- Waar kun je de opleiding Politicologie volgen?
- » Radboud Universiteit Nijmegen
- » Vrije Universiteit Amsterdam
- » Universiteit van Amsterdam
- » Universiteit Leiden
Politicologie | |
---|---|
Fixusopleiding | politicologie (UvA, UL), Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie (RUG) |
Collegegeld 2024-2025 | € 2.530,- (publieke universiteiten) |
Opleidingsvorm | Voltijd, bachelor |
Opleidingsduur | 3 jaar |
Duur aansluitende master | 1 jaar |
Titel na studie | Bachelor of Science (BSc) |
ETCS punten | 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren |
Voertaal studie | Nederlands (soms en/ of Engels) |
Het maakt voor de opleiding Politicologie en Organisatiewetenschappen niet uit welke profielkeuze je hebt gekozen. Met alle profielen van het vwo ben je toelaatbaar. Op enkele universiteiten krijg je deels in het Engels les. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan heb je niet meer automatisch toegang tot deze universitaire opleiding. Universiteiten kunnen bijvoorbeeld aanvullende eisen stellen. Vaak is overstappen van het hbo naar de universiteit erg zwaar.
Cultuur & Maatschappij | ja |
Economie & Maatschappij | ja |
Natuur & Gezondheid | ja |
Natuur & Techniek | ja |
Sommige opleidingen in het universitaire onderwijs hebben een beperkt aantal studieplaatsen, omdat bijvoorbeeld de vraag uit de arbeidsmarkt laag is. Voor zo'n opleiding kan een universiteit dan een numerus fixus instellen. De opleiding Politicologie aan de UvA en aan de Universiteit Leiden hebben dit gedaan en hier krijg je waarschijnlijk te maken met een selectie, omdat er meer studenten zijn dan plekken. Ook bij Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie aan de Rijksuniversiteit Groningen krijg je te maken met een numerus fixus. Je dient je hier sowieso voor 15 januari aan te melden, terwijl dat voor de andere opleidingen op deze pagina voor 1 mei dient te gebeuren. Let op, want je kunt je maar voor 2 (soms 1) fixusopleidingen tegelijk aanmelden. Wil je meer weten? Bekijk dan het overzicht numerus fixus universiteiten.
In de meeste gevallen wordt de wo opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De opleiding wordt dan niet bekostigd door de overheid. Dit kan dus best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel een juiste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.
Ben jij van plan om je voor de opleiding Politicologie in te schrijven? Dan dien je dit bij publieke universiteiten voor de inschrijfdatum te doen.
3 tips voor de opleiding Politicologie
- Keuze voor een beroep geeft focus aan je studie.
- Een studentenvereniging is goed voor je netwerk.
- Neem een bijbaan in de lijn van je opleiding.