Studiefinanciering op de universiteit

Studiefinanciering ontvangen

Kies jij voor een voltijd opleiding aan een universiteit? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen. Heb jij een Nederlandse nationaliteit en ben jij niet ouder dan 30 jaar (bij het aanvragen)? Dan kun je o.a. een basisbeurs en een studielening krijgen tegen een voordelig rentetarief. En als je studeert aan een particuliere universiteit, dan kun je nog meer lenen dan aan een 'gewone' universiteit. Tevens kun je (vaak) 4 jaar lang gratis met de bus, tram of trein reizen. De overheid biedt jou hiermee gelegenheid om te studeren voor een mooie toekomst. Met jouw DigiD is het mogelijk de studiefinanciering aan te vragen bij DUO. Doe dit minimaal 3 maanden voor jij aan de universitaire opleiding begint, want zij hebben wat tijd nodig om je aanvraag te verwerken.

Defensie
3 tips voor een opleiding aan de universiteit
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je studie.
  • Gebruik een studentenvereniging voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de lijn van je opleiding.

Wat zou je nog willen weten?

Wat is het verschil tussen universitaire en hbo opleidingen? Universiteiten richten zich op theorie en voeren veel wetenschappelijk onderzoek uit. In het hbo word je veel meer getraind voor het uitoefenen van een beroep en leer je (wetenschappelijke) kennis toe te passen.

In Nederland kan je studeren aan verschillende universiteiten. Universiteiten bieden universitair onderwijs aan. Wil je meer weten over de universiteiten? Ga dan zeker even naar deze pagina over de universiteit.

Je hebt hier recht op als je bij het aanvragen een Nederlandse nationaliteit bezit. Bekijk hier of jij aan de rest van de voorwaarden voldoet om studiefinanciering te ontvangen.

Bij de meeste universitaire opleidingen is een stage niet verplicht. Toch is het verstandig een stage te lopen. Je doet dan praktijkervaring op, wat erg belangrijk is voor een baan. Begin tijdig met het zoeken naar een stage, zo heb jij de meeste kans op een leuke stageplek.

Heb jij een vooropleiding gedaan? Dan kan jij aan veel universiteiten je wo studie verkorten. Als hbo'er kan je maanden winnen, als je naar de universiteit gaat. Vraag de universiteit naar vrijstellingen als je een studie gaat volgen, want het kan veel voordeel opleveren.