Open dagen universiteiten agenda

Woensdag 27 september 2023 19:00 - 22:00

Nyenrode Business Universiteit

https://www.nyenrode.nl/evenementen/e/open-avond-(pre-)-master-of-science-in-controlling https://www.nyenrode.nl/evenementen/e/open-avond-post-bachelor-controlling https://www.nyenrode.nl/evenementen/e/open-avond-executive-master-of-finance-control

Woensdag 27 september 2023 16:00 - 17:00

Breda University of Applied Sciences

Online open dag

Vrijdag 6 oktober 2023 10:00 - 15:30

Nyenrode Business Universiteit

Open Huis Amsterdam | BSc in Business Administration. Kijk voor meer informatie op https://www.nyenrode.nl/evenementen/e/open-huis-amsterdam---bsc-in-business-administration

Zaterdag 7 oktober 2023

TU Eindhoven

Tijdens de Open dag kom je alles te weten over onze bacheloropleidingen/majors, de beroepsmogelijkheden en het studentenleven. Kortom, je proeft de sfeer.

Donderdag 19 oktober 2023

LOI University of Applied Sciences

Heb je vragen over onze Master of Business Administration of studeren bij de LOI? Onze deskundige studieadviseurs helpen je graag. Vraag een gratis studieadviesgesprek aan op een dag en tijdstip naar keuze.

Vrijdag 10 november 2023

Rijksuniversiteit Groningen

Open dag voor studiekiezers die informatie willen over de bacheloropleidingen van de RUG.

Zaterdag 11 november 2023 09:30 - 14:00

Nyenrode Business Universiteit

Open dag | Schakeltraject Accountancy & Controlling. https://www.nyenrode.nl/evenementen/e/open-dag-schakeltraject-accountancy-controlling. Open Dag | (Pre-)Master in Accountancy. https://www.nyenrode.nl/evenementen/e/open-dag-(pre-)master-in-accountancy

Vrijdag 17 november 2023 10:00 - 16:00

Universiteit Utrecht

Studiekiezers kunnen tijdens de Bachelor Open Dag terecht met al hun vragen over de bacheloropleidingen van de Universiteit Utrecht (online).

Zaterdag 18 november 2023 10:00 - 16:00

Universiteit Utrecht

Studiekiezers kunnen tijdens de Bachelor Open Dag terecht met al hun vragen over de bacheloropleidingen van de Universiteit Utrecht.

Zaterdag 18 november 2023 10:00 - 15:00

Breda University of Applied Sciences

Je bent van harte welkom op onze eerste open dag van collegejaar 2023-2024 op zaterdag 18 november van 10.00 tot 15.00 uur.

Filter open dagen op universiteit

Studiekeuze maken

Je kunt dan wel over een paar jaar een universitair diploma op zak hebben, maar zonder focus bereik je hier weinig mee. In samenwerking met Jobpersonality bieden wij een beroepskeuzetest aan. Deze beroepskeuzetest is kosteloos en duurt een paar minuten.

Enkele universitaire opleidingen aan de universiteiten hebben een numerus fixus ingesteld. Zij laten dan per opleiding een maximaal aantal studenten toe. Bekijk het complete overzicht met numerus fixus opleidingen aan universiteiten.

Als jij je gaat inschrijven voor een universitaire opleiding, dan dien je dit voor de gestelde inschrijfdatum te doen. Anders vervalt je recht op toelating.

Natuurlijk is de kwaliteit van een universitaire opleiding het belangrijkst voor je studiekeuze. Daarna kijk je pas waar je gaat studeren. Voor een leuke studententijd is het wel goed om daar even grondig naar te kijken. Wij hebben alle studentensteden op een rijtje gezet.

Volgens de toonaangevende QS-ranking 2023 behoren er maar 2 Nederlandse universiteiten bij de top 100 van de wereld. In de QS-ranking weegt het onderzoek erg zwaar. Op nummer 58 vinden wij de Universiteit van Amsterdam in de lijst met beste universiteiten en op plek 61 de TU Delft. De andere Nederlandse universiteiten komen niet (meer) in de lijst voor en daar doen ze blijkbaar minder goede onderzoeken.

Ga jij met een universitaire opleiding starten? Dan hebben wij een aantal tips voor jou:
  • Focus je niet alleen op je diploma, zorg dat je weet wat je na je opleiding zou willen doen. Je kunt dan wel bijna een universitair diploma op zak hebben, maar zonder focus kom je er niet.
  • Een bijbaan kan goed zijn voor je CV, neem een baantje dat aansluit bij je universitaire opleiding.
  • Gebruik je studentenvereniging niet alleen om te drinken, maar ook voor je netwerk.
  • Ga op kamers, als je dat al niet zit.
  • Doe andere activiteiten in de lijn van jouw universitaire opleiding.

Wat zou je nog willen weten?

Wat is het verschil tussen universitaire en hbo opleidingen? Universiteiten richten zich op theorie en voeren veel wetenschappelijk onderzoek uit. In het hbo word je veel meer getraind voor het uitoefenen van een beroep en leer je (wetenschappelijke) kennis toe te passen.

In Nederland kan je studeren aan verschillende universiteiten. Universiteiten bieden universitair onderwijs aan. Wil je meer weten over de universiteiten? Ga dan zeker even naar deze pagina over de universiteit.

Je hebt hier recht op als je bij het aanvragen een Nederlandse nationaliteit bezit. Bekijk hier of jij aan de rest van de voorwaarden voldoet om studiefinanciering te ontvangen.

Bij de meeste universitaire opleidingen is een stage niet verplicht. Toch is het verstandig een stage te lopen. Je doet dan praktijkervaring op, wat erg belangrijk is voor een baan. Begin tijdig met het zoeken naar een stage, zo heb jij de meeste kans op een leuke stageplek.

Heb jij een vooropleiding gedaan? Dan kan jij aan veel universiteiten je wo studie verkorten. Als hbo'er kan je maanden winnen, als je naar de universiteit gaat. Vraag de universiteit naar vrijstellingen als je een studie gaat volgen, want het kan veel voordeel opleveren.