Universitaire opleiding Organisatiewetenschappen

WO Organisatiewetenschappen (bachelor)

In deze opleiding duik je diep in de wereld van organisaties, waarbij je leert hoe ze functioneren, zich ontwikkelen en zich aanpassen aan veranderingen in hun omgeving. Je bestudeert verschillende aspecten van organisaties, zoals management, strategie, gedrag van individuen en groepen, besluitvorming, verandermanagement en leiderschap. Tijdens je studie Organisatiewetenschappen ontwikkel je een breed scala aan vaardigheden die essentieel zijn voor een succesvolle carrière in het bedrijfsleven, de overheid, non-profitorganisaties en consultancy. Je leert analytisch denken, kritisch redeneren en probleemoplossende vaardigheden toepassen op complexe organisatorische uitdagingen. Bovendien ontwikkel je sterke communicatievaardigheden en leer je effectief samenwerken in teamverband.

Wat kun je worden na de opleiding Organisatiewetenschappen?

De arbeidsmarkt voor afgestudeerden in Organisatiewetenschappen biedt verschillende carrièremogelijkheden in diverse sectoren. Door de brede kennis en vaardigheden die tijdens de opleiding worden ontwikkeld, zijn afgestudeerden goed uitgerust voor uiteenlopende functies binnen organisaties, zowel in de private als publieke sector, en in zowel profit- als non-profitorganisaties. Afgestudeerden kunnen managementfuncties bekleden binnen organisaties, variërend van teamleider tot hoger management. Ze kunnen verantwoordelijk zijn voor het aansturen van teams, het ontwikkelen en implementeren van strategieën, het beheren van projecten en het nemen van beslissingen op hoog niveau. Het exacte carrièrepad hangt af van de individuele interesses, specialisaties en persoonlijke vaardigheden van afgestudeerden. Het kan ook nuttig zijn om stages, traineeships en netwerkmogelijkheden te verkennen om professionele ervaring en contacten op te doen binnen het gekozen vakgebied.

Studieprogramma Organisatiewetenschappen

De opleiding biedt een uitgebalanceerd curriculum met zowel theoretische kennis als praktische toepassingen. Je krijgt de mogelijkheid om stage te lopen bij gerenommeerde organisaties en deel te nemen aan uitdagende projecten die je inzicht geven in de echte wereld van werk. Daarnaast word je begeleid door ervaren docenten en onderzoekers die actief betrokken zijn bij het veld van organisatiewetenschappen. Of je nu geïnteresseerd bent in het verbeteren van organisatorische processen, het ontwikkelen van effectieve leiderschapsvaardigheden of het begrijpen van de impact van technologische ontwikkelingen op organisaties, de opleiding Organisatiewetenschappen biedt een brede en diepgaande benadering van dit fascinerende vakgebied.

Wat moet je kunnen voor deze opleiding?

Voor de opleiding Organisatiewetenschappen en toekomstige carrièreperspectieven zijn de volgende vaardigheden en eigenschappen van belang:

 • Analytisch denken en logisch redeneren
 • Kritisch denken en evalueren van verschillende perspectieven
 • Probleemoplossend vermogen
 • Communicatievaardigheden (zowel schriftelijk als mondeling)
 • Samenwerkingsvaardigheden en teamwerk
 • Flexibiliteit en aanpassingsvermogen aan veranderende omstandigheden
 • Leiderschapspotentieel
 • Openheid voor nieuwe ideeën en evoluerende omgevingen

Deze vaardigheden helpen je om complexe organisatorische vraagstukken aan te pakken, effectieve oplossingen te bedenken, samen te werken met anderen en succesvol te zijn in diverse carrièrepaden binnen organisaties.

Defensie
Organisatiewetenschappen Organisatiewetenschappen
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 1 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands

Het maakt voor deze opleiding niet uit welke profielkeuze je hebt gekozen. Met alle profielen van het vwo ben je toelaatbaar. Met een c&m-profiel is wiskunde C wel een pré. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan heb je niet meer automatisch toegang tot deze universitaire opleiding. Universiteiten kunnen bijvoorbeeld aanvullende eisen stellen. Vaak is overstappen van het hbo naar de universiteit erg zwaar.

Cultuur & Maatschappij ja, wiskunde C wordt aangeraden
Economie & Maatschappij ja
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & Techniek ja

Op dit moment heeft de opleiding Organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg geen numerus fixus. Dit betekent dat er geen beperkt aantal beschikbare plaatsen is en er geen selectieprocedure wordt gehanteerd om studenten te selecteren.

Kies jij voor een voltijd opleiding Organisatiewetenschappen? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

In de meeste gevallen wordt de wo opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De opleiding wordt dan niet bekostigd door de overheid. Dit kan dus best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel een juiste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.

Ben jij van plan om je voor de opleiding Organisatiewetenschappen in te schrijven? Dan dien je dit bij publieke universiteiten voor de inschrijfdatum te doen.

3 tips voor de opleiding Organisatiewetenschappen
 • Bedenk wat je wilt worden na Organisatiewetenschappen.
 • Een studentenvereniging is goed voor je netwerk.
 • Zoek een bijbaan in de Organisatiewetenschappen.