Overzicht universiteiten

Universiteiten

Weet jij al wat je leuk vindt of waar je goed in bent? Dan is het nu tijd om je te richten op het zoeken van een universiteit. In Nederland bestaan er verschillende universiteiten. Vaak richt een universiteit zicht op een bepaald vakgebied. Hieronder staan alle universiteiten van Nederland. Om te studeren aan de universiteit heb je een vwo- of een hbo-diploma nodig. Ook hebben sommige universitaire opleidingen specifieke toelatingseisen.

Universiteiten

Nyenrode Business Universiteit

Nyenrode werkt aan een duurzame toekomst door studenten en deelnemers te stimuleren zich te ontwikkelen tot verantwoordelijke leiders

NTI University of Applied Sciences

Kies voor een erkende hbo-master bij NTI. Bij NTI studeer je met FlexibelStuderen® op jouw moment door een unieke combinatie van zelfstudie en e-learning. Start nu vanuit huis!

Breda University of Applied Sciences

Universitaire bachelor in Tourism en universitaire bachelor Ă©n master in Leisure & Events. Kies je voor BUas dan kies je voor internationaal. Kom ook naar BUas in Breda!

NCOI University of Applied Sciences

Groot aantal masterclasses en erkende masteropleidingen bij NCOI Opleidingen!

Defensie

Ontdek alle stappen die je neemt op weg naar je eerste officiersfunctie.

Universiteit Leiden

Bij ons leer je de wereld kennen.

Theologische Universiteit

De Theologische Universiteit Kampen is meer dan een praktische beroepsopleiding.

Universiteit Twente

De Universiteit Twente is een ondernemende researchuniversiteit.

TU Eindhoven

Studeren aan een Nederlandse topuniversiteit.

Universiteit van Amsterdam

De UvA heeft een breed academisch opleidingenaanbod.

Tilburg University

Tilburg University biedt een ruim scala aan universitaire opleidingen.

TU Delft

De TU Delft is een technische universiteit. Je kunt vele kanten op in de techniek.

Wageningen Universiteit

Universiteit gericht op voeding en natuur.

Vrije Universiteit Amsterdam

De VU biedt een inspirerende onderwijsomgeving.

Erasmus Universiteit Rotterdam

Rotterdam is de ideale locatie om je talent verder te ontwikkelen.

Universiteit Utrecht

De Universiteit Utrecht is thuis op vrijwel alle wetenschapsgebieden.

Radboud Universiteit Nijmegen

De Radboud Universiteit biedt een ruim scala aan universitaire opleidingen aan.

Rijksuniversiteit Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen biedt verschillende universitaire opleidingen aan in het noorden van Nederland.

Universiteit Maastricht

Europees en internationaal, maar nauw verbonden met de regio.

3 tips voor een opleiding aan de universiteit
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je studie.
  • Gebruik een studentenvereniging voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de lijn van je opleiding.

Studiekeuze maken

Je kunt dan wel over een paar jaar een universitair diploma op zak hebben, maar zonder focus bereik je hier weinig mee. In samenwerking met Jobpersonality bieden wij een beroepskeuzetest aan. Deze beroepskeuzetest is kosteloos en duurt een paar minuten.

Enkele universitaire opleidingen aan de universiteiten hebben een numerus fixus ingesteld. Zij laten dan per opleiding een maximaal aantal studenten toe. Bekijk het complete overzicht met numerus fixus opleidingen aan universiteiten.

Als jij je gaat inschrijven voor een universitaire opleiding, dan dien je dit voor de gestelde inschrijfdatum te doen. Anders vervalt je recht op toelating.

Natuurlijk is de kwaliteit van een universitaire opleiding het belangrijkst voor je studiekeuze. Daarna kijk je pas waar je gaat studeren. Voor een leuke studententijd is het wel goed om daar even grondig naar te kijken. Wij hebben alle studentensteden op een rijtje gezet.

Volgens de toonaangevende QS-ranking 2023 behoren er maar 2 Nederlandse universiteiten bij de top 100 van de wereld. In de QS-ranking weegt het onderzoek erg zwaar. Op nummer 58 vinden wij de Universiteit van Amsterdam in de lijst met beste universiteiten en op plek 61 de TU Delft. De andere Nederlandse universiteiten komen niet (meer) in de lijst voor en daar doen ze blijkbaar minder goede onderzoeken.

Ga jij met een universitaire opleiding starten? Dan hebben wij een aantal tips voor jou:
  • Focus je niet alleen op je diploma, zorg dat je weet wat je na je opleiding zou willen doen. Je kunt dan wel bijna een universitair diploma op zak hebben, maar zonder focus kom je er niet.
  • Een bijbaan kan goed zijn voor je CV, neem een baantje dat aansluit bij je universitaire opleiding.
  • Gebruik je studentenvereniging niet alleen om te drinken, maar ook voor je netwerk.
  • Ga op kamers, als je dat al niet zit.
  • Doe andere activiteiten in de lijn van jouw universitaire opleiding.

Wat zou je nog willen weten?

Wat is het verschil tussen universitaire en hbo opleidingen? Universiteiten richten zich op theorie en voeren veel wetenschappelijk onderzoek uit. In het hbo word je veel meer getraind voor het uitoefenen van een beroep en leer je (wetenschappelijke) kennis toe te passen.

In Nederland kan je studeren aan verschillende universiteiten. Universiteiten bieden universitair onderwijs aan. Wil je meer weten over de universiteiten? Ga dan zeker even naar deze pagina over de universiteit.

Je hebt hier recht op als je bij het aanvragen een Nederlandse nationaliteit bezit. Bekijk hier of jij aan de rest van de voorwaarden voldoet om studiefinanciering te ontvangen.

Bij de meeste universitaire opleidingen is een stage niet verplicht. Toch is het verstandig een stage te lopen. Je doet dan praktijkervaring op, wat erg belangrijk is voor een baan. Begin tijdig met het zoeken naar een stage, zo heb jij de meeste kans op een leuke stageplek.

Heb jij een vooropleiding gedaan? Dan kan jij aan veel universiteiten je wo studie verkorten. Als hbo'er kan je maanden winnen, als je naar de universiteit gaat. Vraag de universiteit naar vrijstellingen als je een studie gaat volgen, want het kan veel voordeel opleveren.