Universitaire opleidingen Kunst en Cultuur

Opleidingen in kunst en cultuur

Wil je culturen bestuderen of juist een opleiding gerelateerd aan kunst? Zoals theater, film, media of muziekwetenschap. Of graaf jij liever in het verleden met geschiedenis? Misschien een specifiek aspect daarvan, zoals geschiedenis, religie of filosofie? Of heb je meer met religie of filosofie en wil je je daarin verdiepen? Een combinatie kan ook, bijvoorbeeld met kunstgeschiedenis, cultuurwetenschappen of archeologie? In de categorie Kunst en Cultuur zitten hele specifieke maar ook brede opleidingen.

Universitaire opleidingen in de richting Kunst en Cultuur

Algemene Cultuurwetenschappen

Ben jij geïnteresseerd in cultuur, kunst, media, en maatschappij? Dan is de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen wellicht iets voor jou!

American Studies

Bij American Studies houdt je je bezig met de Amerikaanse samenleving in de Verenigde Staten.

Archeologie

Archeologen brengen het verleden tot leven. Daarvoor zijn ze aangewezen op de overblijfselen van een verdwenen samenleving.

Cultuurwetenschappen

Tijdens deze studie houdt je je bezig met verschillende inhoudelijke en organisatorische aspecten van de volgende kunstuitingen.

Europese Studies

Over de toekomst van Europa verschillen veel Europeanen van mening. Wat is de toekomst van Europa?

Europese Talen en Culturen

De opleiding Europese Talen en Culturen is een veelzijdige en uitdagende studie die jouw passie voor Europa en haar talen en culturen zal voeden.

Film- en Literatuurwetenschap

Heb je een passie voor film en literatuur? Wil je meer leren over de achtergronden en betekenissen van deze kunstvormen?

Filosofie

Filosofie is gericht op de denkbeelden van de oude en hedendaagse filosofen. Ontdek het hier zelf.

Filosofie van een Bepaald Wetenschapsgebied

Tijdens deze opleiding ontwikkel je niet alleen filosofische vaardigheden, maar ook kennis van een bepaald wetenschapsgebied.

Geschiedenis

Fantaseer jij soms over een andere tijd? Ontdek hier dan de opleiding Geschiedenis.

Defensie
3 tips voor een universitaire opleiding in de Kunst of Cultuur
  • Focus op een beroep in de Kunst en Cultuur sector.
  • Sluit je aan bij een kunst of cultuurgroep.
  • Ga nog iets doen naast je studie in de kunst.
Open dagen
Colloquium doctum toets kunst en cultuur opleidingen

Bezit je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot een bacheloropleiding in de richting cultuur en kunst en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je misschien toch worden toegelaten, als jij het 21+ toelatingsexamen (colloquium doctum) met goed gevolg kunt afleggen. De inhoud van het examen verschilt per opleiding, je krijgt sowieso de vakken Nederlands en Engels. Wel zal je bij het toelatingstest voor Geschiedenis andere vragen krijgen dan bij bijvoorbeeld Theologie of Archeologie. Besef wel dat dit een pittige route is om toegelaten te worden tot een universiteit.