Universitaire opleiding International and European Law

WO International and European Law (bachelor)

Onze wetgeving wordt beïnvloed door het rechtssysteem in andere landen en steeds meer regels komen vanuit Brussel. Tijdens de studie International and European Law bestudeer je daarom naast het eigen rechtssysteem ook de wetgeving van andere Europese landen en het internationaal recht. Je houdt je bezig met vragen als: kun je iemand uit een ander land internationaal berechten? En wat kan de EU tegen grote bedrijven doen die belasting ontlopen of zich niet houden aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)?

Is er een goede arbeidsmarkt na International and European Law?

De studie is gericht op de juridische praktijk en daardoor ben je veel bezig met de juridische verhoudingen tussen landen. Je vindt afgestudeerden als juristen of beleidsmedewerkers bij internationale instellingen en organisaties die zich bezighouden met de bescherming van de mensenrechten. Denk aan Amnesty, Dwaze Moeders, Human Rights Watch of het Simon Wiesenthal Center. Ook vinden veel studenten die deze studie afronden een baan in het bedrijfsleven.

Studieprogramma International and European Law

Het eerste jaar van de opleiding is breed. De onderwerpen binnen de studie zijn zeer gevarieerd: zo krijg je college over staatkundige onderwerpen als soevereiniteit en bestuur, maar ook over de werking van internationale organen als de Verenigde Naties en de Europese Unie. Met andere rechtenstudenten volg je vakken als privaatrecht, staatsrecht en strafrecht. Je maakt kennis met juridische begrippen en krijgt les over de verschillende soorten rechtssystemen. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden die je in je verdere studie en loopbaan nodig zult hebben, zoals het analyseren en interpreteren van arresten. Maar ook is er aandacht voor je mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid; je leert hoe je een mondeling of schriftelijk betoog goed en duidelijk opstelt. Na het eerste jaar volgt er meer verdieping. Je gaat met internationale ogen naar het recht kijken en krijgt vakken als economisch recht, (internationaal) staats- en bestuursrecht en internationale economische betrekkingen. In het derde jaar volg je vakken als volkenrecht, staatsrecht, internationale economische betrekkingen en milieurecht. De studie wordt in principe afgesloten met een scriptie, maar kan eventueel worden aangevuld met een stage.

Wat moet je kunnen voor deze opleiding?

Heb je interesse in maatschappelijke ontwikkelingen? Kun je situaties genuanceerd bekijken? Ben je kritisch, nauwkeurig en integer? Dan is een opleiding Europees en Internationaal recht wel iets voor jou! Daarnaast is het een pre als je aandacht hebt voor details, goed zelfstandig kunt werken en een kei bent in argumenteren en adviseren.

Een rechten-master

Na het behalen van je bachelordiploma kun je een universitaire masteropleiding gaan doen. Wat jouw ambitie ook is, met een master International and European Law zet je een volgende stap in je carrière.

Op deze pagina hebben we het over de opleiding International and European Law, maar wist je dat sommige universiteiten ook aanverwante studies aanbieden? Zoals European Law School.

Defensie
International and European Law International and European Law
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 1 jaar
Titel na studie Bachelor of Laws (LL.B.)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Engels (soms met Nederlands)

Het maakt voor deze opleiding niet uit welke profielkeuze je hebt gekozen. Met alle profielen van het vwo ben je toelaatbaar. Natuurlijk is Engels wel erg belangrijk. Soms worden de lessen namelijk volledig in het Engels gegeven. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan heb je niet meer automatisch toegang tot een universitaire opleiding. Universiteiten kunnen bijvoorbeeld aanvullende eisen stellen. Vaak is overstappen van het hbo naar de universiteit erg zwaar.

Cultuur & Maatschappij ja
Economie & Maatschappij ja
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & Techniek ja

Voor de opleiding International and European Law geldt geen numerus fixus.

Kies jij voor een voltijd opleiding Internationaal Recht aan een universiteit? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

In de meeste gevallen wordt de wo opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De opleiding wordt dan niet bekostigd door de overheid. Dit kan dus best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel een juiste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.

Ben jij van plan om je voor de opleiding Internationaal Recht in te schrijven? Dan dien je dit bij publieke universiteiten voor de inschrijfdatum te doen.

3 tips voor de opleiding International and European Law
  • Bedenk wat je wilt worden na International and European Law.
  • Een studentenvereniging is goed voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de rechten.