Universitaire opleiding Notarieel Recht

WO Notarieel Recht (bachelor)

Een notaris is onafhankelijk en onpartijdig en hij of zij helpt mensen en bedrijven om tot rechtsgeldige en bindende afspraken te komen. Bijvoorbeeld bij het kopen van een huis, trouwen, samenwonen en bij zaken omtrent bedrijven. Bij veel belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven speelt de notaris een rol. Als notaris adviseer je en leg je belangrijke afspraken vast die mensen of bedrijven met elkaar maken. Die afspraken (vrijwillig of omdat de wet het vereist) liggen op het terrein van geld en van relaties tussen personen en bedrijven.

Wat kun je worden na de opleiding Notarieel Recht?

Als afgestudeerde kun je aan het werk voor een notariskantoor, maar ook bij de overheid, het bedrijfsleven, de vastgoedsector, het bankwezen en verzekeringswezen of bij adviesbureaus. Je kunt hierbij denken aan functies als: bedrijfsjurist, fiscaal-juridisch adviseur of accountmanager. In de toekomst zul jij je meerwaarde moeten gaan tonen, want de robotisering is voor notaris gerelateerde functies zeker aanstaande. Wil je aan de slag als notaris? Dan moet je eerst een master in Notarieel Recht behalen. Daarna werk je zes jaar als kandidaat-notaris op een notariskantoor. Gedurende deze periode heb je een betaalde baan en volg je nog een aanvullende beroepsopleiding. Na de stage, waar je een kandidaat-notaris bent, kun je worden benoemd tot notaris.

Studieprogramma Notarieel Recht

In het eerste jaar van de opleiding – de propedeuse – volg je samen met andere rechtenstudenten een studieprogramma. Je krijgt dus veel juridische vakken en maakt hierdoor kennis met de verschillende gebieden van het recht (publiekrecht, strafrecht, sociaal en burgerlijk recht). Je leert veel juridische begrippen en de achtergronden achter het Nederlandse rechtssysteem kennen. Daarnaast krijg je inzicht in hoe je relevante wetgeving kunt vinden en ontwikkel je je (juridische) mondelinge en schriftelijke vaardigheden. Denk dan aan het opbouwen van een betoog, argumenteren en tekstanalyse. Na het eerste jaar kun je ook nog overstappen naar een andere rechtenstudie. In het tweede jaar ga jij je verdiepen in verschillende rechtsgebieden: civielrechtelijk, fiscaalrechtelijk en bestuursrechtelijk. Ook in deze fase is er veel aandacht voor juridische vaardigheden zoals beargumenteren, pleiten, schrijven en contracten en testamenten opstellen. In een oefenrechtbank leer je hoe je moet pleiten. Je sluit je bacheloropleiding af met een scriptie. Je mag dan de titel Bachelor of Laws voeren (LLB). Er bestaat ook een deeltijdopleiding Notarieel Recht.

Competenties Notarieel Recht

Ben je nieuwsgierig en een kritische denker? Haal je er voldoening uit om zaken goed te regelen en heb je interesse in mensen en het rechtsstelsel? Dan is een studie Notarieel Recht het overwegen waard! Daarnaast is het handig als je aandacht hebt voor details, beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden en inlevingsvermogen en integriteit hoog in het vaandel hebt.

Een rechten-master

Na het behalen van je bachelordiploma kun je een universitaire masteropleiding gaan doen. Wat jouw ambitie ook is, met een master Rechtsgeleerdheid of een master Fiscaal & Notarieel recht zet je een volgende stap in je carrière.

Defensie
Notarieel Recht Notarieel Recht
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd en deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 1 jaar
Titel na studie Bachelor of Laws (LL.B.)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands

Het maakt voor de opleiding Notarieel Recht niet uit welke profielkeuze je hebt gekozen. Met alle profielen van het vwo ben je toelaatbaar. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan heb je niet meer automatisch toegang tot een universitaire opleiding. Universiteiten kunnen bijvoorbeeld aanvullende eisen stellen. Vaak is overstappen van het hbo naar de universiteit erg zwaar.

Cultuur & Maatschappij ja
Economie & Maatschappij ja
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & Techniek ja

Sommige opleidingen in het universitaire onderwijs hebben een beperkt aantal studieplaatsen. Voor deze opleidingen hebben de universiteiten een numerus fixus ingesteld. Zij hebben deze maatregel genomen, omdat er bijvoorbeeld weinig vraag is naar afgestudeerden. Als er meer aanmeldingen zijn dan plekken, dien je mee te doen een selectie. Voor de opleiding Notarieel Recht geldt geen numerus fixus.

Kies jij voor een voltijd opleiding Notarieel Recht aan een universiteit? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

In de meeste gevallen wordt de wo opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De opleiding wordt dan niet bekostigd door de overheid. Dit kan dus best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel een juiste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.

Ben jij van plan om je voor de opleiding Notarieel Recht in te schrijven? Dan dien je dit bij publieke universiteiten voor de inschrijfdatum te doen.

3 tips voor de opleiding Notarieel Recht
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je studie.
  • Een studentenvereniging is goed voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de rechten.