Universitaire opleiding Security Studies

WO Security Studies (bachelor)

De opleiding Security Studies biedt studenten de mogelijkheid om zich te verdiepen in de complexe wereld van veiligheid. Het studieprogramma richt zich op het begrijpen en analyseren van veiligheidsvraagstukken op zowel nationaal als internationaal niveau. Door middel van theoretische kaders, praktijkgerichte benaderingen en onderzoeksactiviteiten krijgen studenten een brede kennisbasis en de vaardigheden die nodig zijn om veiligheidsuitdagingen aan te pakken.

Arbeidsmarkt na Security Studies?

Na het behalen van een diploma in Security Studies zijn er diverse carrièremogelijkheden. Afgestudeerden kunnen in aanmerking komen voor functies binnen de beveiligingssector, overheidsinstanties, internationale organisaties, consultancybedrijven en non-profitorganisaties. Potentiële functies kunnen variëren van beleidsanalist en veiligheidsadviseur tot onderzoeker en projectmanager. De arbeidsmarkt voor security professionals kan uitdagend zijn, maar met de juiste vaardigheden en ervaring kunnen afgestudeerden hun carrière opbouwen in dit dynamische veld.

Studieprogramma van Security Studies

Het studieprogramma van Security Studies omvat een breed scala aan onderwerpen die gerelateerd zijn aan veiligheid. Studenten bestuderen onderwerpen zoals veiligheidsbeleid, terrorisme, internationale conflicten, inlichtingenstudies en risicomanagement. Het curriculum biedt zowel theoretische inzichten als praktische toepassingen, waardoor studenten de nodige kennis en vaardigheden ontwikkelen om veiligheidsuitdagingen te begrijpen en te analyseren. Daarnaast krijgen studenten de kans om onderzoek te doen en hun academische vaardigheden verder te ontwikkelen.

Herken jij je in deze omschrijving?

Om de opleiding Security Studies succesvol af te ronden, zijn bepaalde vaardigheden en eigenschappen belangrijk. Studenten moeten beschikken over een analytisch denkvermogen, kritisch denken en probleemoplossende vaardigheden. Het vermogen om complexe informatie te begrijpen, onderzoeksvaardigheden te ontwikkelen en effectief te communiceren zijn essentieel in deze opleiding. Daarnaast wordt van studenten verwacht dat ze zelfstandig kunnen werken, samenwerken in groepsprojecten en deadlines kunnen halen. Kies voor Security Studies als je geïnteresseerd bent in het analyseren van veiligheidsvraagstukken en een bijdrage wilt leveren aan een veiligere samenleving. Met een stevig curriculum en de juiste inzet biedt deze opleiding studenten de kans om hun kennis en vaardigheden op het gebied van veiligheid te ontwikkelen en te benutten in diverse professionele contexten.

Defensie
Security Studies Security Studies
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 1 jaar
Titel na studie Bachelor of Laws
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Engels

Bij de opleiding Security Studies speelt je profielkeuze op het vwo geen rol in de toelating. Ongeacht het profiel dat je hebt gekozen, ben je toelaatbaar tot deze opleiding. Het is echter van groot belang om te benadrukken dat een goede beheersing van het Engels essentieel is, aangezien een aantal vakken volledig in het Engels worden gegeven. Het behalen van een hbo propedeuse betekent niet automatisch dat je toegang hebt tot een universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende eisen stellen waaraan je moet voldoen. Het overstappen van het hbo naar de universiteit kan een uitdaging zijn, aangezien het niveau en de verwachtingen kunnen verschillen.

Cultuur & Maatschappij ja
Economie & Maatschappij ja
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & Techniek ja

Voor de opleiding Security Studies geldt voor het aankomende studiejaar geen numerus fixus.

Kies jij voor de opleiding Security Studies? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

In de meeste situaties wordt de opleiding gefinancierd door de overheid. Jij draagt zelf slechts een klein gedeelte bij aan de kosten van je universitaire opleiding in de vorm van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 is het collegegeld vastgesteld op € 2.530,-.

Ben jij van plan om je voor de opleiding Internationaal Recht in te schrijven? Dan dien je dit bij publieke universiteiten voor de inschrijfdatum te doen.

3 tips voor de opleiding Security Studies
  • Bedenk wat je wilt worden na Security Studies.
  • Een studentenvereniging is goed voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de veiligheid.