Universitaire opleiding Fiscaal Recht

WO Fiscaal Recht (bachelor)

Hoe kan het dat Ikea via ons belastingsysteem, enkel met een piepklein hoofdkantoor in Leiden, miljarden kan 'besparen'? En waarom zitten de Rolling Stones en U2 met een kantoor aan de Amsterdamse Herengracht? Daarnaast hebben veel Amerikaanse bedrijven, o.a. Starbucks, Nike, LinkedIn, Walt Disney, Kyocera en Tommy Hilfiger, hier hun Europese hoofdkantoor. Waarom is Nederland voor grote bedrijven een belastingparadijs? Wil jij weten hoe de belastingwetgeving precies in elkaar zit? En discussieer je graag mee over onderwerpen als hypotheekrenteaftrek en belastingverhogingen, dan is Fiscaal Recht wat voor jou. Tijdens deze bacheloropleiding houd je je bezig met de (internationale) aspecten van het belastingrecht, de doelstellingen van fiscale regelgeving en de samenhang daarvan met andere regels. Ook de manier hoe het belastingrecht in de praktijk wordt toegepast komt voorbij. De studie is een mix van juridische, economische en fiscale vraagstukken. Er bestaat ook een deeltijdopleiding Fiscaal recht.

Wat kun je worden na de opleiding Fiscaal recht?

De fiscalist geeft financiële adviezen aan bedrijven. Hiermee beoogt hij deze bedrijven minder belasting te laten betalen. Of als deze fiscalist aan de kant van de Belastingdienst zit, helpt hij zoveel mogelijk belasting voor de maatschappij te innen. Je kunt gaan werken bij de grotere bedrijven, accountantskantoren, belastingdienst, banken, verzekeringsmaatschappijen of bij financiële advieskantoren. Een werkveld met veel spanning, niet alleen door het zoeken van de mazen in de wet, maar ook doordat er steeds meer wordt geautomatiseerd. In de toekomst zul jij je meerwaarde moeten gaan tonen, want de robotisering is aanstaande.

Studieprogramma Fiscaal Recht

Gedurende je propedeusejaar volg je samen met studenten van de andere rechtenopleidingen, zoals Notarieel Recht en Rechtsgeleerdheid verschillende vakken. De belangrijkste vormen in het recht komen langs en zo kun je makkelijk bepalen welke vorm bij jou past. Je krijgt in dit jaar vooral inleidende vakken: rechtswetenschap, strafrecht, privaatrecht, bestuursrecht, constitutioneel recht, Europese rechtsgeschiedenis, internationaal recht, ondernemingsrecht en natuurlijk belastingrecht. Misschien waag jij wel een overstap naar Notarieel Recht of Strafrecht. Na het eerste jaar duik je echt het Nederlandse en Internationale belastingrecht in. Het accent ligt veel meer op de fiscale vakken, zoals met ondernemersrecht, belastingheffing, ondernemingen, accountancy, boekhouden en inkomstenbelasting. Ook is er veel aandacht voor de ontwikkeling van je juridische vaardigheden. Je leert schrijven, betogen, analyseren, presenteren en pleiten. Je sluit je bacheloropleiding af met een scriptie, waarna je de titel Bachelor of Law (LLB) krijgt.

Wat moet je kunnen voor deze opleiding?

Spreken fiscale vraagstukken je aan? Ben je geïnteresseerd in zowel economie als rechten en ben je in staat om lange lappen tekst door te nemen? En kun je situaties genuanceerd bekijken? Denk dan eens aan een studie Fiscaal Recht! Verder is het belangrijk dat je goed kunt overtuigen, analyseren en adviseren. Skills als accuraat, integer en nieuwsgierig zijn daarnaast ook van belang.

Een master fiscaal recht

Heb jij de bacheloropleiding Fiscaal recht afgerond of een andere rechten-opleiding? Ben je nu op zoek naar verdieping en verbreding? Heb jij het in je om nog wat langer in de collegebanken te zitten, maar dadelijk wel met meer bagage de arbeidsmarkt op te komen in het recht? Dan is een master Fiscaal & notarieel recht iets voor jou. Een andere interessante optie is een master Rechtsgeleerdheid.

Defensie
Fiscaal Recht Fiscaal Recht
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd en deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 1 jaar
Titel na studie Bachelor of Laws (LL.B.)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands

Het maakt voor de opleiding Fiscaal Recht niet uit welke profielkeuze je hebt gekozen. Met alle profielen van het vwo ben je toelaatbaar. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan heb je niet meer automatisch toegang tot een universitaire opleiding. Universiteiten kunnen bijvoorbeeld aanvullende eisen stellen. Vaak is overstappen van het hbo naar de universiteit erg zwaar.

Cultuur & Maatschappij ja
Economie & Maatschappij ja
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & Techniek ja

Sommige opleidingen in het universitaire onderwijs hebben een beperkt aantal studieplaatsen, omdat bijvoorbeeld de vraag uit de arbeidsmarkt laag is. Voor zo'n opleiding kan een universiteit dan een numerus fixus instellen. Per studiejaar mag jij je voor maximaal 2 opleidingen aanmelden met een numerus fixus (soms 1). De opleiding Fiscaal Recht heeft geen numerus fixus meer, dus is de uiterste aanmelddatum voor deze studie is 1 mei. Wil je meer weten? Bekijk dan het overzicht numerus fixus universiteiten.

Kies jij voor een voltijd opleiding Fiscaal Recht aan een universiteit? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

In de meeste gevallen wordt de wo opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De opleiding wordt dan niet bekostigd door de overheid. Dit kan dus best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel een juiste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.

Ben jij van plan om je voor de opleiding Fiscaal Recht in te schrijven? Dan dien je dit bij publieke universiteiten voor de inschrijfdatum te doen.

3 tips voor de opleiding Fiscaal Recht
  • Bedenk wat je wilt worden in de rechten.
  • Een studentenvereniging is goed voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan die past bij je opleiding.