Universitaire opleiding Filosofie

WO Filosofie (bachelor)

De universitaire bachelorstudie Filosofie (Wijsbegeerte) is gericht op de denkbeelden van de oude en hedendaagse filosofen. Deze oude vaardigheid drukt het verlangen en het streven uit naar wijsheden en kennis. Al vanaf de Grieken en Romeinen spelen filosofen een prominente rol in onze maatschappij.

Filosofie of Wijsbegeerte?

Namen als Nietzsche, Socrates en Kant worden nog altijd veelvoudig aangehaald. De westerse filosofie of wijsbegeerte is ongeveer 2500 jaar geleden ontstaan in het oude Griekenland (pre-Socratici). Plato en Aristoteles worden beschouwd als de eerste systematische filosofen in de geschiedenis van het westerse denken. Vele ontwikkelingen op het gebied van politiek, cultuur de en wetenschap vinden hun oorsprong in de filosofie.

Wat kun je worden na de opleiding Filosofie?

De filosofie stelt vragen over onderwerpen die in de wetenschap of in de maatschappij vaag of ondoordacht zijn. Voorbeelden van deze vragen zijn: is er een wetenschappelijke methode die altijd opgaat en leidt deze methode tot waarheid? Wat is het wezen van de mens? Kunnen mensen zelf bepalen wat goed of slecht is? Erg belangrijk in deze opleiding is dat je leert om niet de standpunten van anderen over te nemen, maar vorm te geven aan je eigen denken. Hiermee kun je praktische vraagstukken uit het leven en de maatschappij analyseren, bijvoorbeeld als wijsgeer of filosoof in de rol van onderzoeker gaan werken bij een universiteit. Of als adviseur in het bedrijfsleven, in het onderwijs of bij de overheid. Ook vinden afgestudeerden werk bij een voorlichtingsbureau, in de journalistiek, bij bibliotheken, bij uitgeverijen of als redactielid bij een blad of krant. Ook in andere bedrijfstakken en bij de overheid kun je terecht.

Welke vakken krijg je tijdens je studie Filosofie?

Tijdens je studie maak je natuurlijk uitgebreid kennis met historische grote denkers, zoals: Plato en Socrates. Daarbij worden de modernere filosofen zeker niet vergeten. Je krijgt vakken als: antieke wijsbegeerte, metafysica, logica en ethiek. Als tweedejaars kun je een bepaalde richting op met een specialisme. In het derde jaar studeer je af met een zelfgekozen scriptieonderwerp.

Specialisaties Filosofie

Tijdens je specialisatie kun je bijvoorbeeld kiezen voor de volgende specialisaties: geschiedenis van de filosofie, filosofie van de geesteswetenschappen, theoretische filosofie, filosofie van de sociale wetenschappen of voor filosofie van mens. Er is vaak ook ruimte voor een (buitenlandse) stage en/of semester.

Denk jij graag na over levensvragen?

Wat is waarheid? Heeft de mens een vrije wil? Hoe behoren we te leven? Allemaal vragen waar een filosoof graag over nadenkt. Als jij zulke vragen ook interessant vindt, dan is filosofie waarschijnlijk de juiste studie voor jou! Verder is het handig als je kritisch kunt nadenken, nieuwsgierig bent, graag leest, een brede belangstelling hebt en beschikt over discipline en doorzettingsvermogen.

Studeren in deeltijd

De opleiding Filosofie kun je ook in een deeltijd variant volgen. Zo kun jij je werk combineren met een opleiding. Hier kun je meer informatie vinden over Filosofie deeltijd.

Na een bachelor komt een master

Ben jij na het behalen van je bachelordiploma nog niet uitgeleerd? Je kunt daarna nog een master opleiding gaan doen. Bekijk welke masters er allemaal zijn in wijsbegeerte.

Defensie
Filosofie Filosofie
Fixusopleiding Nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm Voltijd en deeltijd, bachelor
Opleidingsduur 3 jaar
Duur aansluitende master 1 of 2 jaar
Titel na studie Bachelor of Arts (BA)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands

Alle vwo-profielen geven jou toegang tot de opleiding Filosofie. Hou er rekening mee dat voor sommige opleidingen Engels belangrijk is. Soms krijg je deels in het Engels les. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan heb je niet meer automatisch toegang tot deze universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende eisen stellen aan de toelating voor Wijsbegeerte of Filosofie.

Cultuur & Maatschappij Ja
Economie & Maatschappij Ja
Natuur & Gezondheid Ja
Natuur & Techniek Ja

Enkele publieke universitaire opleidingen hebben een numerus fixus en hierdoor laten zij niet iedereen toe. Dit kan komen door een mindere arbeidsmarkt of te weinig stages. De opleiding Filosofie kent geen numerus fixus, dus voor jou geldt de 'gewone' deadline van 1 mei. Wil je meer weten welke universitaire opleidingen een numerus fixus hebben?

Wanneer jij de universitaire filosofieopleiding in voltijd volgt, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering.

Vaak wordt de filosofieopleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De opleiding wordt dan niet bekostigd door de overheid. Dit kan dus best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel een juiste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.

Heb jij gekozen voor filosofie? Dan dien jij je voor 1 mei aan te melden bij de universiteit. Als het geen numerus fixus opleiding is, kun jij daarna wel nog switchen. Wanneer de deadline van 1 mei is verstreken bepaalt de universiteit de toelatingsvoorwaarden. Het kan gebeuren dat zij jou dan niet toelaten. Particuliere universiteiten hebben wat minder tijd nodig om jouw keuze te verwerken en kennen deze regel niet.

3 tips voor de opleiding Filosofie
  • Wat zou jij willen worden na de opleiding Filosofie?
  • Gebruik een studentenvereniging voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan die past bij je filosofische opleiding.