Universitaire opleiding Cultuurwetenschappen

WO Cultuurwetenschappen (bachelor)

De bacheloropleiding Cultuurwetenschappen richt zich op alle aspecten van kunst en cultuur. Wat is de rol van cultuur in de samenleving? Welke stromingen zijn er? Hoe verandert cultuur (bijvoorbeeld onder invloed van andere culturen)?

Hoe beleven mensen kunst en cultuur?

En wie bepaalt wat kunst is en hoe mensen kunst en cultuur beleven? Je houdt je bezig met verschillende uitingen hiervan: beeldende kunst, film, theater, muziek, literatuur, musea, erfgoed en nieuwe media. Je bekijkt de verschijningsvormen niet alleen inhoudelijk, maar ook organisatorisch. Bijvoorbeeld welke partijen betrokken zijn bij de totstandkoming, verspreiding en consumptie van kunst en cultuur.

Wat kun je worden na de opleiding Cultuurwetenschappen?

Afgestudeerden in de Cultuurwetenschappen vinden allerlei banen. Zoals in het bedrijfsleven, in het onderwijs en bij de overheid. Of bij musea of één van de vele omroepen. Je kunt denken aan functies als redacteur van een tijdschrift, beleidsambtenaar of filmprogrammeur.

Welke vakken krijg je tijdens je studie WO Cultuurwetenschappen?

Als eerstejaars krijg je verschillende vakken die allemaal iets te maken hebben met cultuur, zoals: kunstgeschiedenis, cultuurbeleid, sociologie, economie, organisatie en marketing in kunst en cultuur. Het accent van de verschillende universiteiten verschilt. De een zal zich meer toeleggen op beeldcultuur, de ander meer op musea en erfgoed. Zo leer je naar kunstwerken te kijken en verbanden in kunst te ontdekken. Je overschrijd geregeld de grenzen van andere vakgebieden, zoals sociologie, politiek, religiewetenschappen, economie, geschiedenis en wijsbegeerte. Daarnaast bestudeer je de zaken die zich achter de schermen van de kunstwereld afspelen, zoals management, beleid en communicatie zoals bijvoorbeeld de invloed van nieuwe (digitale) media.

Specialisaties Cultuurwetenschappen

In het tweede of derde jaar kun je een minor volgen. Je volgt dan een vakken buiten het vakgebied. Een mooie kans om je horizon te verbreden. Ook kiezen veel studenten om een half jaar in het buitenland te studeren. Dit zijn specialisaties waar je aan kunt denken: museumstudies, kunsteducatie, middeleeuwse geschiedenis en cultuur, esthetica, cultuurmanagement, communicatiewetenschap en theaterwetenschap.

Competenties

Ben je geïnteresseerd in kunst, literatuur en cultuur in de breedste zin van het woord? En wil je je verdiepen in de cultuurgeschiedenis en de huidige culturele sector? Dan is de bachelor Cultuurwetenschappen wellicht iets voor jou!

Studeren in deeltijd

De opleiding Cultuurwetenschappen kun je niet in deeltijd volgen, maar wel de verwante deeltijdopleiding Algemene Cultuurwetenschappen. Zo kun jij je werk combineren met een opleiding.

Na een bachelor komt een master

Na het behalen van je bachelor-diploma is het een logische stap om een masteropleiding te gaan doen. Er zijn tal van masteropleidingen waar je uit kunt kiezen. Hier kun je de masters Kunst, Cultuur & Erfgoed vinden.

Defensie
Cultuurwetenschappen Cultuurwetenschappen
Fixusopleiding Nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm Voltijd, bachelor
Opleidingsduur 3 jaar
Duur aansluitende master 1, 1½ of 2 jaar
Titel na studie Bachelor of Arts (BA)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands of/en Engels

Met alle profielen kun jij Cultuurwetenschappen gaan studeren. Hou er rekening mee dat soms Engels belangrijk is. Enkele opleidingen worden namelijk deels in het Engels gegeven. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan heb je niet meer automatisch toegang tot deze universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende eisen stellen aan jouw toelating.

Cultuur & Maatschappij Ja
Economie & Maatschappij Ja
Natuur & Gezondheid Ja
Natuur & Techniek Ja

Enkele publieke universitaire opleidingen hebben een numerus fixus en hierdoor laten zij niet iedereen toe. Dit kan komen door een mindere arbeidsmarkt of te weinig stages. De opleiding Cultuurwetenschappen kent geen numerus fixus, dus voor jou geldt de 'gewone' deadline van 1 mei. Wil je meer weten welke universitaire opleidingen een numerus fixus hebben?

Wanneer jij Cultuurwetenschappen in voltijd volgt, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Ook bij Cultuurwetenschappen is dat het geval.

In de meeste gevallen wordt de opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De opleiding wordt dan niet bekostigd door de overheid. Dit kan dus best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel een juiste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.

Heb jij gekozen voor een universitaire kunstopleiding? Dan dien jij je voor 1 mei aan te melden bij de universiteit. Als het geen numerus fixus opleiding is, kun jij daarna wel nog switchen. Wanneer de deadline van 1 mei is verstreken bepaalt de universiteit de toelatingsvoorwaarden. Het kan gebeuren dat zij jou dan niet toelaten. Particuliere universiteiten hebben wat minder tijd nodig om jouw keuze te verwerken en kennen deze regel niet.

3 tips voor als je kiest voor Cultuurwetenschappen?
  • Wat zou jij willen worden na Cultuurwetenschappen?
  • Gebruik een studentenvereniging voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan die past bij Cultuurwetenschappen.