Universitaire opleiding Geschiedenis

WO Geschiedenis (bachelor)

Las jij vroeger gretig in de Van Nul tot Nu strips? En fantaseerde je daarbij dat je zelf tot leven kwam in een andere tijd? Met een opleiding Geschiedenis duik je op een volwassen manier in dat verleden en verdiep je je in de achtergronden van historische gebeurtenissen. Geschiedenis helpt ook om actuele maatschappelijke ontwikkelingen te begrijpen en te verklaren. Wat kunnen wij van het verleden leren?

Wat kun je worden na de opleiding Geschiedenis?

Met de opleiding Geschiedenis word je historicus. Dat betekent dat je breed bent opgeleid en er geen specifiek eindstation qua werk is weggelegd na deze opleiding. Veel afgestudeerden komen terecht in beleidsfuncties bij de overheid of internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties. Anderen vinden werk binnen het onderwijs als leraar, in de culturele sector of als journalist of voorlichter. Een kleine groep wordt onderzoeker.

Welke vakken krijg je tijdens je studie WO Geschiedenis?

Wees niet bang dat je te weinig weet over geschiedenis, want in het propedeusejaar krijg je veel historische basiskennis. Je ontvangt een overzicht van de gehele geschiedenis van de mensheid vanaf de oudheid tot nu. En je verdiept je in de Nederlandse historie. Je krijgt niet alleen feiten, maar ook kijk je hoe de mens van de geschiedenis kan leren. Je volgt vakken zoals sociale, culturele, maatschappelijke, economische en politieke geschiedenis. Deze zijn ingedeeld naar verschillende historische periodes of thema's om op die manier een goed beeld te krijgen van het vakgebied. Ook leer je naar bronnen te zoeken uit het verleden en je kijkt hier kritisch naar. Je analyseert en maakt op basis hiervan je eigen mondelinge of schriftelijke presentaties. In het tweede en derde jaar van de opleiding ga je je specialiseren, waarna je de studie afrondt met een scriptie.

Specialiseren tijdens Geschiedenis

Nadat je je propedeuse hebt gehaald maak je de keuze voor een specialisatie. Je studieprogramma kun je aanvullen met keuzevakken binnen of buiten de faculteit. Elke geschiedenis opleiding heeft zijn eigen kenmerken. Zo krijg je bij de ene opleiding meer Nederlandse geschiedenis en bij de andere geschiedenis opleiding duik je in de politiek. Een stage of verblijf in het buitenland behoren ook tot de mogelijkheden. Aan sommige universiteiten is een stage zelfs verplicht.

Waar moet jij aan voldoen?

Kijk je graag naar geschiedenisprogramma's, zoals Andere Tijden? Ben je nieuwsgierig naar de samenhang tussen heden en verleden? En vind je het leuk om problemen op te lossen? Misschien ben jij dan wel een geschikte historicus! Als je daarnaast ook nog kritisch kunt denken, communicatief vaardig bent en zelfstandig kunt werken voldoe je helemaal!

Studeren in deeltijd

De opleiding Geschiedenis kun je ook in een deeltijd variant volgen. Zo kun jij je werk combineren met een opleiding. Hier kun je meer informatie vinden over Geschiedenis deeltijd.

Na een bachelor komt een master

Ben jij na het behalen van je bachelordiploma nog niet uitgeleerd? Je kunt daarna nog een master opleiding gaan doen. Bekijk welke masters in Geschiedenis & Archeologie er allemaal zijn.

Defensie
Geschiedenis Geschiedenis
Fixusopleiding Nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm Voltijd en deeltijd, bachelor
Opleidingsduur 3 jaar
Duur aansluitende master 1
Titel na studie Bachelor of Arts (BA)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands (soms deels Engels)

Met alle profielen van het vwo kun jij Geschiedenis gaan studeren. Hou er rekening mee dat voor enkele universiteiten Engels erg belangrijk is. Soms wordt de opleiding deels in het Engels gegeven. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan heb je niet meer automatisch toegang tot deze universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende eisen stellen aan jouw toelating.

Cultuur & Maatschappij Ja
Economie & Maatschappij Ja
Natuur & Gezondheid Ja
Natuur & Techniek Ja

Enkele publieke universitaire opleidingen hebben een numerus fixus en hierdoor laten zij niet iedereen toe. Dit kan komen door een mindere arbeidsmarkt of te weinig stages. De opleidingen Geschiedenis kennen geen numerus fixus, dus voor jou geldt de 'gewone' deadline van 1 mei. Wil je meer weten welke universitaire opleidingen een numerus fixus hebben?

Wanneer jij Geschiedenis in voltijd volgt, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering.

In de meeste gevallen wordt de wo opleiding Geschiedenis bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De opleiding wordt dan niet bekostigd door de overheid. Dit kan dus best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel een juiste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.

Heb jij gekozen voor een universitaire opleiding Geschiedenis? Dan dien jij je voor 1 mei aan te melden bij de universiteit. Als het geen numerus fixus opleiding is, kun jij daarna wel nog switchen. Wanneer de deadline van 1 mei is verstreken bepaalt de universiteit de toelatingsvoorwaarden. Het kan gebeuren dat zij jou dan niet toelaten. Particuliere universiteiten hebben wat minder tijd nodig om jouw keuze te verwerken en kennen deze regel niet.

3 tips voor de opleiding Geschiedenis
  • Wat zou jij willen worden na de opleiding Geschiedenis?
  • Bestaat er een studentenvereniging van de opleiding Geschiedenis?
  • Zoek een bijbaan die past bij je Geschiedenis-opleiding.