Universitaire opleiding Kunstgeschiedenis

WO Kunstgeschiedenis (bachelor)

Kunst houdt mensen al heel lang bezig. Zit er een verhaal achter een schilderij? Met welk doel heeft de beeldhouwer dit kunstwerk gemaakt? Waar heeft de kunstenaar zijn inspiratie vandaan gehaald? En waarom was Vincent van Gogh in zijn tijd een arme sloeber, terwijl zijn schilderijen nu voor miljoenen worden verkocht? Is hem toen een oor aangenaaid of zien wij nu pas hoe briljant hij kon schilderen? Tijdens de bachelor Kunstgeschiedenis leer je alles over kunst en de historie van kunst.

Geschiedenis van Westerse kunst

Om dit te kunnen doen leer je alles over de geschiedenis van de Westerse beeldende kunsten, bouwkunst, kunstnijverheid en industriële vormgeving; het tijdperk, hun functie en hun bestemming. Tot de beeldende kunsten behoren niet alleen de schilderkunst en beeldhouwkunst, maar bijvoorbeeld ook de tekenkunst, grafische kunst, fotografie, tuinen en nieuwe media.

Wat kun je worden na de opleiding Kunstgeschiedenis?

Een kunsthistoricus helpt bij het samenstellen van een kunsttentoonstellingen, taxeert objecten of verkoopt kunstwerken. Als afgestudeerde kun je aan de slag bij musea, bij de televisie en bij kranten en tijdschriften. Ook zijn er banen bij monumentenzorg en in de kunsthandel.

Wat is de inhoud van de studie Kunstgeschiedenis?

De studie Kunstgeschiedenis is, vooral in het begin, behoorlijk theoretisch. Tijdens je propedeuse jaar leer je verschillende stijlperiodes, artistieke stromingen kennen. Daarbij passeren de belangrijkste kunstwerken uit het verleden de revue. Denk aan de Nachtwacht van Rembrandt, de Moulin rouge van Toulouse-Lautrec, Victory Boogie Woogie van Mondriaan, maar ook de Denker van Auguste Rodin. Je krijgt vakken zoals kunstgeschiedenis, archeologie, geschiedenis van de bouwkunst, beeldende kunst en stijlgeschiedenis. Je gaat ook aan de slag met beeldanalyse en bronnenonderzoek. Tijdens de rest van de opleiding bestudeer je ontwikkelingen en huidige interpretaties aan de hand van verschillende benaderingen. Ook komt de bredere sociaal-historische context van kunst aan bod. Daarvoor bestudeer je veel literatuur. Je gaat ook op excursie(s), bijvoorbeeld naar Madrid, Rome, Florence, London of Parijs. Je gaat daar kunstwerken of gebouwen onderzoeken. Daarover schrijf je een werkstuk en aan de hand daarvan geef je een presentatie.

Specialiseren tijdens WO Kunstgeschiedenis?

Als afgestudeerde kun je aan de slag bij musea, bij de televisie en bij kranten en tijdschriften. Ook zijn er banen bij monumentenzorg en in de kunsthandel.

Competenties

Overweeg je een studie Kunstgeschiedenis? Dan is het belangrijk om na te gaan of je nieuwsgierig bent. Graag naar kunst kijken is niet genoeg. Je moet willen weten hoe de kunstwerken tot stand komen, wat de kunstenaar inspireerde en hoe het paste in de tijd. Daarnaast komen een beheersing van moderne talen, kennis van Latijn, de Bijbel en Griekse mythologie goed van pas.

Studeren in deeltijd

De opleiding Kunstgeschiedenis kun je ook in een deeltijd variant volgen. Zo kun jij je werk combineren met een opleiding. Hier kun je meer informatie vinden over Kunstgeschiedenis deeltijd.

Na een bachelor komt een master

Na het behalen van je bachelor-diploma is het een logische stap om een masteropleiding te gaan doen. Er zijn tal van masteropleidingen waar je uit kunt kiezen. Hier kun je de masters Kunst, Cultuur & Erfgoed en masters Geschiedenis & Archeologie vinden.

Defensie
Kunstgeschiedenis Kunstgeschiedenis
Fixusopleiding Nee
Collegegeld 2025-2026 € 2.601,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm Voltijd en deeltijd, bachelor
Opleidingsduur 3 jaar
Duur aansluitende master 1, 1½ of 2 jaar
Titel na studie Bachelor of Arts (BA)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands

Met alle vwo-profielen kun jij Kunstgeschiedenis gaan studeren. Hou er rekening mee dat je soms deels in het Engels les krijgt. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan heb je niet meer automatisch toegang tot deze universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende eisen stellen aan de toelating.

Cultuur & Maatschappij Ja
Economie & Maatschappij Ja
Natuur & Gezondheid Ja
Natuur & Techniek Ja

Enkele publieke universitaire opleidingen hebben een numerus fixus en hierdoor laten zij niet iedereen toe. Dit kan komen door een mindere arbeidsmarkt of te weinig stages. De opleiding Kunstgeschiedenis kent geen numerus fixus, dus voor jou geldt de 'gewone' deadline van 1 mei. Wil je meer weten welke universitaire opleidingen een numerus fixus hebben?

Wanneer jij de universitaire opleiding Kunstgeschiedenis in voltijd volgt, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering.

In de meeste gevallen wordt de Kunstgeschiedenis opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De opleiding wordt dan niet bekostigd door de overheid. Dit kan dus best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel een juiste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.

Heb jij gekozen voor Kunstgeschiedenis? Dan dien jij je voor 1 mei aan te melden bij de universiteit. Als het geen numerus fixus opleiding is, kun jij daarna wel nog switchen. Wanneer de deadline van 1 mei is verstreken bepaalt de universiteit de toelatingsvoorwaarden. Het kan gebeuren dat zij jou dan niet toelaten. Particuliere universiteiten hebben wat minder tijd nodig om jouw keuze te verwerken en kennen deze regel niet.

3 tips voor als je kiest voor Kunstgeschiedenis
  • Heb jij een baan voor ogen na Kunstgeschiedenis?
  • Gebruik een studentenvereniging van de opleiding Kunstgeschiedenis voor je netwerk.
  • Bedenk welke bijbaan je zou kunnen nemen.