Universitaire opleiding Kunsten, Cultuur en Media

WO Kunsten, Cultuur en Media (bachelor)

Ben je geïnteresseerd in de kunsten en cultuur? Wil je leren hoe deze de samenleving beïnvloeden en vormgeven? Dan is de opleiding Kunsten, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen iets voor jou! Tijdens de opleiding ontwikkel je een diepgaande kennis van de kunsten en cultuur, van historische en hedendaagse ontwikkelingen tot de sociaal-politieke context waarin ze zich bevinden. Je leert kritisch te kijken en te analyseren en ontwikkelt vaardigheden op het gebied van communicatie, schrijven en presenteren.

Wat kun je worden na de opleiding Kunsten, Cultuur en Media?

Na het afronden van de opleiding Kunsten, Cultuur en Media heb je tal van mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij een culturele instelling, zoals een museum of theater, of bij een mediabedrijf. Ook kun je kiezen voor een masteropleiding in kunsten, cultuur en media, waarmee je je kunt specialiseren en je kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Kortom, de opleiding Kunsten, Cultuur en Media biedt een brede en waardevolle basis voor een carrière in de kunst- en cultuursector.

Welke vakken krijg je tijdens Kunsten, Cultuur en Media?

Het studieprogramma van de opleiding Kunsten, Cultuur en Media omvat verschillende vakken, zoals kunstgeschiedenis, cultuurfilosofie, mediastudies, en esthetica. Je krijgt les van experts in hun vakgebied die gepassioneerd zijn over hun onderwerp. De opleiding biedt ook mogelijkheden voor internationale uitwisseling, waardoor je een breder perspectief op de kunsten en cultuur kunt ontwikkelen.

De richtingen binnen Kunsten, Cultuur en Media

Bij de opleiding Kunsten, Cultuur en Media kun je kiezen uit drie verschillende specialisaties: Film, Music en Theatre. Elke specialisatie heeft zijn eigen vakken en focus, dus het is belangrijk om te kijken welke specialisatie het beste bij jouw interesses en doelen past.

Specialisatie Film

Bij de specialisatie Film leer je over de geschiedenis, theorie en praktijk van film. Je bestudeert verschillende filmgenres, -stijlen en -technieken en leert deze te analyseren en interpreteren. Je ontwikkelt een diepgaand begrip van de relatie tussen film en de samenleving, en leert hoe film ons begrip van culturele identiteit, politiek en geschiedenis vormgeeft.

Specialisatie Muziek

De richting Muziek leert je over de geschiedenis, theorie en praktijk van muziek. Je bestudeert verschillende muziekgenres, -stijlen en -instrumenten en leert deze te analyseren en interpreteren. Je ontwikkelt een diepgaand begrip van de rol van muziek in de samenleving, en leert hoe muziek onze culturele identiteit, politiek en geschiedenis vormgeeft.

Specialisatie Theater

Bij de specialisatie Theater leer je over de geschiedenis, theorie en praktijk van theater. Je bestudeert verschillende theatervormen, -stijlen en -technieken en leert deze te analyseren en interpreteren. Je ontwikkelt een diepgaand begrip van de relatie tussen theater en de samenleving, en leert hoe theater ons begrip van culturele identiteit, politiek en geschiedenis vormgeeft.

Defensie
Kunsten, Cultuur en Media Kunsten, Cultuur en Media
Fixusopleiding Nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 1 of 2 jaar
Titel na studie Bachelor of Arts (BA)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Engels

Met alle profielen kun jij Kunsten, Cultuur en Media gaan studeren. Om toegelaten te worden tot de opleiding Kunsten, Cultuur en Media, heb je een vwo-diploma nodig of een hbo-propedeuse. Daarnaast moet je interesse hebben in kunsten en cultuur, en de wil hebben om kritisch te denken en te analyseren.

Cultuur & Maatschappij Ja
Economie & Maatschappij Ja
Natuur & Gezondheid Ja
Natuur & Techniek Ja

De opleiding Kunsten, Cultuur en Media kent geen numerus fixus, dus voor jou geldt de 'gewone' deadline van 1 mei. Wil je meer weten welke universitaire opleidingen een numerus fixus hebben?

Wanneer jij Kunsten, Cultuur en Media in voltijd volgt, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Ook bij Kunsten, Cultuur en Media is dat het geval.

In bijna alle gevallen wordt Kunsten, Cultuur en Media bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-.

Heb jij gekozen voor een universitaire Kunsten, Cultuur en Mediaopleiding? Dan dien jij je voor 1 mei aan te melden bij de universiteit.

3 tips voor als je kiest voor Kunsten, Cultuur en Media
  • Wat zou jij willen worden na Kunsten, Cultuur en Media?
  • Gebruik een studentenvereniging voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de lijn van je opleiding.