Universitaire opleiding Archeologie

WO Archeologie (bachelor)

Archeologen brengen het verleden tot leven. Daarvoor zijn ze aangewezen op de overblijfselen van een verdwenen samenleving; op vondsten in de grond, van graven en tempels tot gereedschap en etensresten. Ze doen opgravingen, analyseren hun vondsten en plaatsen die in een breder kader. De archeoloog doet niet alleen opgravingen, ook beschrijft en interpreteert hij de vondsten.

Graven, onderzoeken en waarnemen

Archeologie is een gevarieerd beroep én een veelzijdige studie voor mensen die van vele markten thuis zijn. Aan het einde van de opleiding beschik je over de theoretische kennis en praktische vaardigheden die je nodig hebt voor het opgraven, onderzoeken en interpreteren van materiële resten van vroegere samenlevingen en culturen.

Wat kun je worden na de opleiding Archeologie?

Na de opleiding Archeologie is er niet een specifiek eindstation waar afgestudeerden gaan werken. De meeste archeologen zie je bij de musea, de overheid of in het onderzoek bij een universiteit.

Welke vakken krijg je tijdens je studie WO Archeologie?

Archeologie is een multidisciplinaire studie en start breed. Als archeoloog maak je gebruik van de kennis en kunde van veel verschillende wetenschappen, zoals onder andere geschiedenis, sociologie, biologie en aardwetenschappen. Je krijgt vakken als klassieke en mediterrane archeologie, prehistorie en dateringmethoden, klassieke oudheid, geografie, ijzertijd, biologische archeologie en provinciale romeinse archeologie. Ook schrijf je werkstukken en leer je over veelgebruikte methoden om als archeoloog te kunnen onderzoeken. Want je gaat veel veldonderzoeken doen, meestal onder de grond maar soms ook bovengronds. In het tweede jaar van de studie kies je een specialisatie. Tijdens het derde jaar van de opleiding besteed je gemiddeld vier maanden aan archeologisch veldwerk en maak je een aantal excursies. Je sluit de Bachelor af met een scriptie.

Specialiseren tijdens Archeologie

In het tweede jaar van de studie kies je een specialisatie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor landscape studies of verre geschiedenis. Daarnaast is biologische archeologie een mogelijkheid waarbij je organismen uit de oudheid gaat onderzoeken. Ook is het mogelijk om een bepaalde samenleving te bestuderen waarbij je kiest voor een gebied of een volk.

Competenties

Vind je het leuk je in belangrijke vraagstukken te verdiepen? Ben je geduldig en zorgvuldig? En beschik je over voldoende wiskundig inzicht om goede analyses te kunnen maken? Dan is WO archeologie echt iets voor jou! Daarnaast is het handig als je teamspeler bent, goed met computers overweg kan en je talen spreekt.

Na een bachelor komt een master

Na het behalen van je bachelor-diploma is het een logische stap om een masteropleiding te gaan doen. Er zijn tal van masteropleidingen waar je uit kunt kiezen. Hier kun je de masters Geschiedenis & Archeologie vinden.

Archeologie Archeologie
Fixusopleiding Nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 1
Titel na studie Bachelor of Arts (BA)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands (soms in combinatie met Engels)

Alle profielen geven jou toegang tot de opleiding Archeologie. Hou er rekening mee dat voor sommige opleidingen Engels belangrijk is. Soms krijg je deels in het Engels les. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan heb je niet meer automatisch toegang tot deze universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende eisen stellen aan jouw toelating.

Cultuur & Maatschappij Ja
Economie & Maatschappij Ja
Natuur & Gezondheid Ja
Natuur & Techniek Ja

Enkele publieke universitaire opleidingen hebben een numerus fixus en hierdoor laten zij niet iedereen toe. Dit kan komen door een mindere arbeidsmarkt of te weinig stages. Per collegejaar mag jij je voor maximaal 2 studies aanmelden met een numerus fixus en soms zelfs maar voor 1. De opleidingen Archeologie kennen geen numerus fixus, dus voor jou geldt de 'gewone' deadline van 1 mei.

Wanneer jij een voltijdse variant van een universitaire opleiding volgt, heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Natuurlijk is dit dus ook bij Archeologie het geval.

In de meeste gevallen wordt de opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De opleiding wordt dan niet bekostigd door de overheid. Dit kan dus best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel een juiste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.

Heb jij gekozen voor een universitaire kunstopleiding? Dan dien jij je voor 1 mei aan te melden bij de universiteit. Als het geen numerus fixus opleiding is, kun jij daarna wel nog switchen. Wanneer de deadline van 1 mei is verstreken bepaalt de universiteit de toelatingsvoorwaarden. Het kan gebeuren dat zij jou dan niet toelaten. Particuliere universiteiten hebben wat minder tijd nodig om jouw keuze te verwerken en kennen deze regel niet.

3 tips voor de opleiding Archeologie
  • Bedenk wat je zou kunnen worden met Archeologie.
  • Zoek een studentenvereniging Archeologie.
  • Zoek een archeologische bijbaan.