Universitaire opleiding Taalwetenschap

WO Taalwetenschap (bachelor)

Taal gebruik en ervaar je dagelijks. Soms hoor je bijzondere uitspraken, bijvoorbeeld in het dialect, of lees je een mooie tekst of loop je vast in een moeilijke zin. Dan wordt duidelijk hoe ingewikkeld taal is. Vind je het leuk om je in allerlei soorten taalproblemen te verdiepen, zoals welke rol ons brein speelt bij de spraak? Waarom leren baby's sneller een taal dan volwassenen? En waarom spreken jongeren steeds vaker in straattaal? Of wil je je bezig houden met literatuurkwesties? Dan is deze studie misschien iets voor jou.

Wat kun je worden na de opleiding Taalwetenschap?

Waar je kunt werken is afhankelijk van het specialisme waar je voor kiest. Als je bent afgestudeerd in de taalwetenschap, dan ga je meestal het onderwijs in en iets minder vaak in de media. Taalwetenschappers komen ook terecht bij organisaties, uitgeverijen en instellingen die zich met taal of taalproblemen bezig houden.

Studieprogramma Taalwetenschap

Bij het kiezen voor de taalwetenschap leer je eerst de beginselen van taal. Met kennis van grammatica, klankleer en betekenisleer ga je de taal ontleden. Je verdiept je bijvoorbeeld in de vraag welke invloed taal heeft op onze omgang. Dat doe je door gesprekken te analyseren en daaruit conclusies te trekken. Vervolgens ga je je specialiseren.

Specialiseren

De universiteiten bieden verschillende specialisaties. Denk aan neuro- en psycholinguïstiek, taalwetenschap, renaissancestudie of theoretische taalkunde. Je kunt ook onze taal met andere talen gaan vergelijken met international betrekkingen. Een ander specialisme is gericht op de taalverwerving bij baby's.

Competenties

Hou jij van complexe vraagstukken en vind je het leuk om met wiskundige precisie taal en structuur te ontleden? Ben je goed in schrijven, categoriseren, calculeren en argumenteren? Dan heb je alles in huis voor een studie Taalwetenschap!

Masteropleiding in taal

Ben je klaar met deze taalkundige opleiding en heb je nog genoeg wilskracht om door te leren? Bekijk dan of een master Nederlands, letterkunde of taalwetenschappen iets voor je is. Een ander idee is het volgen van een master Communicatie- en Informatiewetenschappen.

Defensie
Taalwetenschap Taalwetenschap
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master voornamelijk 1 jaar
Titel na studie Bachelor of Arts (BA)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands

Met alle profielen van het vwo kun jij deze opleiding gaan studeren.

Cultuur & Maatschappij ja
Economie & Maatschappij ja
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & taal ja

Enkele opleidingen kennen een numerus fixus en hierdoor laten zij niet iedereen toe. Per studiejaar mag jij je voor maximaal 2 opleidingen aanmelden met een numerus fixus (soms 1). Voor zo'n numerus fixus opleiding moet jij je voor 15 januari aanmelden. De opleiding die wij hier hebben beschreven heeft gelukkig geen numerus fixus, dus is de uiterste aanmelddatum 1 mei.

Kies jij voor een voltijd opleiding aan een universiteit in de taalwetenschappen? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

Vaak wordt de Taalwetenschap opleiding bekostigd door de Nederlandse staat. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire Taalwetenschap opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler.

Publieke universiteiten hebben tijd nodig om jouw inschrijving te verwerken. Daarom dien jij je voor 1 mei aan te melden bij een universitaire Arabische taalopleiding.

3 tips voor de opleiding Taalwetenschap
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je opleiding.
  • Een studievereniging kan belangrijk zijn voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de communicatie.