Universitaire opleiding Engelse Taal en Cultuur

WO Engelse Taal en Cultuur (bachelor)

Engels: wereldwijd gebruiken bijna een miljard mensen het dagelijks in hun communicatie. Het is de internationale taal van de wetenschap, kunst, cultuur, diplomatie, handel en technologie. Tijdens de bacheloropleiding Engelse Taal & Cultuur leer je de Engelse taal uitstekend beheersen, inclusief grammatica, dubbelzinnige betekenissen en een perfecte uitspraak. Ook leer je de vele kanten van de Engelse geschiedenis, literatuur en cultuur. Van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten tot India, Nigeria en Zuid-Afrika.

Wat kun je worden na Engelse Taal en Cultuur?

Met het behalen van dit universitaire diploma in deze richting laat je zien dat je de Engelse Taal en Cultuur op academische werk- en denkniveau beheerst. De meeste afgestudeerde letterkundigen zie je in het onderwijs, in de communicatie, bij de overheid en bij uitgeverijen. Zij vullen beroepen in als: tolk, journalist, docent, beleidsmedewerker, woordvoerder, pr-adviseur, (pers)voorlichter of communicatiemanager.

Vakken tijdens de opleiding Engelse Taal en Cultuur

Tijdens het eerste (propedeuse)jaar leer je de Engelse taal in al haar facetten kennen. Je gaat vooral veel oefenen met lezen, spreken, luisteren en schrijven. Daarnaast bestudeer je de Engelse literatuur en onderzoek je welke functie taal heeft in de maatschappij. Ook ben je veel bezig met kritisch lezen, analyseren, logisch redeneren en presenteren om je academische vaardigheden te ontwikkelen. In het tweede en derde jaar doe je zelf onderzoek, schrijf je essays en presenteer je de resultaten. De opleiding sluit je af met een scriptie. Dan ontvang je de titel Bachelor of Arts (BA).

Specialiseren in Engelse Taal

In het tweede en derde jaar krijg je keuzeruimte om je te specialiseren in één onderwerp. Je kiest dan zelf een deel van de vakken. De universiteiten waar je Engelse Taal en Cultuur kunt studeren bieden verschillende specialisaties aan, zoals literatures and cultures, transnational america, North America in international perspective of filologie waarbij je dode talen gaat onderzoeken. Je kunt daarnaast meestal kiezen voor een stage, een keuzepakket bij een andere opleiding of een studieverblijf in het buitenland.

Why are you suitable for this bachelor programme?

Houd je van lezen, speel je graag met taal en vind je het leuk om je te verdiepen in de Engelse taal, literatuur en cultuur? Dan is de bacheloropleiding Engelse Taal en Cultuur wellicht iets voor jou. Daarnaast is het handig als je accuraat en communicatief vaardig bent, goed kunt analyseren en kritisch denken en over het nodige taalgevoel beschikt.

Masteropleiding in taalkunde

Heb je een diploma van deze taalkundige opleiding en heb je nog genoeg kracht om langer in de collegebanken te zitten? Bekijk dan of een master Nederlands, letterkunde of taalwetenschappen iets voor jou is.

Engelse Taal in deeltijd

Studeer jij liever in deeltijd, zodat je de opleiding kunt combineren met een baan? Van deze westerse talen bestaat er ook een deeltijdopleiding Duitse Taal, Engelse Taal, Franse Taal, Italiaanse Taal, Scandinavische Taal, Slavische Taal en Spaanse Taal kun je ook in deeltijd doen. Voor een overzicht van alle deeltijdopleidingen in taal kun je hier kijken.

Op deze pagina hebben we het over de opleiding Engelse Taal en Cultuur, maar wist je dat sommige universiteiten ook een aanverwante studie aanbieden? Zoals English Language and Culture en Keltische Talen en Cultuur bijvoorbeeld.

Defensie
Engelse Taal en Cultuur Engelse Taal en Cultuur
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd en deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master voornamelijk 1 jaar
Titel na studie Bachelor of Arts (BA)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands of Engels

Heb jjij vwo gedaan? Met alle profielen kun jij Engelse Taal en Cultuur of Keltisch gaan studeren. Hou er rekening mee dat Engels erg belangrijk is. Sommige opleidingen worden volledig in het Engels gegeven.

Cultuur & Maatschappij ja
Economie & Maatschappij ja
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & taal ja

Enkele opleidingen kennen een numerus fixus en hierdoor laten zij niet iedereen toe. Per studiejaar mag jij je voor maximaal 2 opleidingen aanmelden met een numerus fixus (soms 1). Voor zo'n numerus fixus opleiding moet jij je voor 15 januari aanmelden. De opleiding die wij hier hebben beschreven heeft gelukkig geen numerus fixus, dus is de uiterste aanmelddatum 1 mei.

Kies jij voor een voltijd opleiding aan een universiteit in de Engelse Taal? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

Vaak wordt de Engelse Taal en Cultuur opleiding bekostigd door de Nederlandse staat. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire Engelse Taal en Cultuur opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler.

Publieke universiteiten hebben tijd nodig om jouw inschrijving te verwerken. Daarom dien jij je voor 1 mei aan te melden bij een universitaire Engelse Taalopleiding.

3 tips voor de opleiding Engelse Taal en Cultuur
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je opleiding.
  • Een studievereniging kan belangrijk zijn voor je netwerk.
  • Zoek een internationale bijbaan.