Universitaire opleiding Nederlandse Taal en Cultuur

WO Nederlandse Taal en Cultuur (bachelor)

Nederlands is een brede en veelzijdige studie. Onderwerpen als de invloed van Engelse woorden op de Nederlandse taal, een verhaal spannend maken, anderen overtuigen met tekst en hoe je andere mensen de taal kunt leren komen aan bod. Je leert vakken zoals literatuur, taalbeheersing, cultuur, grammatica, spelling, poëzie en geschiedenis.

Wat kun je worden na Nederlandse Taal en Cultuur?

Met deze studie kun je aan de slag bij de krant, een tijdschrift of uitgeverij. Het onderwijs biedt ook veel banen voor je als je deze studie hebt afgerond. Of je kunt kiezen om in de communicatie te gaan werken, bijvoorbeeld als communicatieadviseur in het bedrijfsleven of bij de overheid. Veel afgestudeerden hebben de wens om schrijver te worden.

Studieprogramma Nederlandse Taal en Cultuur

Tijdens het eerste (propedeuse)jaar leg je een belangrijke academische basis door bekend te worden met analytische begrippen, wetenschappelijke theorieën, schrijf- en argumentatievaardigheden en een kritische houding. Je leest veel literatuur, gaat stromingen herkennen, discussieert met andere studenten, leert vragen over de inhoud stellen en op die manier actualiteiten begrijpen. Ook verdiep je je in antwoorden van de wetenschap en analyseer je daaruit deugdelijke en drogredelijke argumentaties. Daarnaast maak je kennis met de filosofie van de geesteswetenschappen. Het vak taalkunde heeft betrekking op de structuur van talen in het algemeen. Hoe leren kinderen hun moedertaal? En hoe kunnen vluchtelingen de Nederlands taal onder de knie krijgen? Ook verdiep je je met taalbeheersing in woordgebruik en in boodschappen die zijn gebaseerd op tekst. In het tweede en derde jaar breid je datgene wat je in het eerste jaar leerde verder uit. Bijvoorbeeld door andere vakken uit de geesteswetenschappen te volgen, eventueel aan een andere faculteit of universiteit. Studeren in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden. Je studie rond je af met een afstudeeronderzoek en scriptie.

Specialiseren in de Nederlandse taal

In het tweede of derde jaar specialiseer je je in taalkunde, taalbeheersing, de moderne of de historische letterkunde. Dit doe je door een aantal verdiepingsvakken te volgen. De mogelijkheden zijn per universiteit verschillend.

Competenties

Houd je van lezen, speel je graag met taal en vind je het leuk om je te verdiepen in de Nederlandse taal, literatuur en cultuur? Dan is de bacheloropleiding Nederlandse Taal en Cultuur wellicht iets voor jou. Daarnaast is het handig als je accuraat en communicatief vaardig bent, goed kunt analyseren en kritisch denken en over het nodige taalgevoel beschikt.

Masteropleiding communicatie

Heb je een diploma van deze taalkundige opleiding en heb je nog genoeg puf om door te leren? Bekijk dan of een master Nederlands, letterkunde of taalwetenschappen iets voor je is. Een andere mogelijkheid is het volgen van een master Communicatiewetenschappen en Informatiewetenschappen.

Nederlandse taal en Culturen in deeltijd

Studeer jij liever in deeltijd, zodat je de opleiding kunt combineren met een baan? Van Nederlandse Taal bestaat er ook een deeltijdopleiding. Voor een overzicht van alle deeltijdopleidingen in taal kun je hier kijken.

Op deze pagina hebben we het over de universitaire opleiding Nederlandse Taal en Cultuur, maar wist je dat sommige universiteiten ook een aanverwante studie aanbieden? Zoals Nederlandkunde/Dutch Studies bijvoorbeeld.

Defensie
Nederlandse Taal en Cultuur Nederlandse Taal en Cultuur
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd en deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 1 of 2 jaar
Titel na studie Bachelor of Arts (BA)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands

Heb je vwo gedaan? Met alle profielen kun jij Nederlandse Taal en Cultuur of Dutch Studies gaan studeren. Hou er rekening mee dat Engels erg belangrijk is binnen Dutch Studies. Deze opleiding wordt volledig in het Engels gegeven.

Cultuur & Maatschappij ja
Economie & Maatschappij ja
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & taal ja

Enkele opleidingen kennen een numerus fixus en hierdoor laten zij niet iedereen toe. Per studiejaar mag jij je voor maximaal 2 opleidingen aanmelden met een numerus fixus (soms 1). Voor zo'n numerus fixus opleiding moet jij je voor 15 januari aanmelden. De opleiding die wij hier hebben beschreven heeft gelukkig geen numerus fixus, dus is de uiterste aanmelddatum 1 mei.

Kies jij voor een voltijd opleiding aan een universiteit in de Nederlandse taal? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

Vaak wordt de Nederlandse Taal en Cultuur opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire Nederlandse Taal en Cultuur opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler.

Publieke universiteiten hebben tijd nodig om jouw inschrijving te verwerken. Daarom dien jij je voor 1 mei aan te melden bij een universitaire Nederlandse taalopleiding.

3 tips voor de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je opleiding.
  • Een studievereniging kan belangrijk zijn voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de communicatie.