Universitaire opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur

WO Griekse en Latijnse Taal en Cultuur (bachelor)

Een opleiding in de Klassieke talen richt zich op alle aspecten van de Griekse en de Latijnse Taal en Cultuur. Deze taal en culturen hebben een grote invloed gehad op de ontwikkeling van onze westerse beschaving. Tijdens de opleiding maak je kennis met de klassieke wereld om (een aantal culturele) aspecten van onze huidige samenleving beter te begrijpen en te kunnen verklaren. Je leert alle facetten van de talen kennen en daarnaast verdiep je je in de geschiedenis, filosofie, beeldende kunst en literatuur.

Wat kun je worden na Griekse en Latijnse Taal en Cultuur?

De meeste afgestudeerden komen in het onderwijs terecht op een gymnasium. Naast functies gerelateerd aan het onderwijs kun je ook aan de slag bij uitgeverijen en bibliotheken of werken als tolk of vertaler. Heel soms zie je afgestudeerden als journalist werken en iets vaker bij de overheid.

Vakken tijdens de opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur

In het propedeuse jaar is er veel aandacht voor taalkundige vakken om zicht te krijgen in de Griekse en Latijnse taal. Je leert bijvoorbeeld hoe je belangrijke stukken van invloedrijke filosofen kunt analyseren. Binnen de opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur is er ook aandacht voor Nieuwgrieks, hier leer je over de huidige Griekse taal. Daarnaast krijg je vakken als archeologie, beeldende kunst, oude geschiedenis en filosofie.

Competenties

Ben je geboeid door mythen, historische gebeurtenissen en boeken uit de klassieke oudheid? Ga je zelf graag op onderzoek uit en vind je het leuk om in oude teksten te duiken en deze te interpreteren? Dan zou een opleiding Klassieke talen wel wat voor jou kunnen zijn. Het is daarnaast handig als je goed kunt analyseren, presenteren en over de nodige communicatieve vaardigheden beschikt.

Masteropleiding in taalkunde

Heb je een diploma van deze taalkundige opleiding en wil je doorleren? Bekijk dan of een master Nederlands, letterkunde of taalwetenschappen iets voor je is.

Griekse en Latijnse Taal in deeltijd

Studeer jij liever in deeltijd, zodat je de opleiding kunt combineren met een baan? Van Griekse en Latijnse Taal en van Hebreeuwse Taal bestaat er ook een deeltijdopleiding. Voor een overzicht van alle deeltijdopleidingen in taal kun je hier kijken.

Op deze pagina hebben we het over de opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur, maar wist je dat sommige universiteiten ook een aanverwante studie aanbieden? Zoals Nieuwgriekse Taal en Cultuur bijvoorbeeld.

Defensie
Griekse en Latijnse Taal en Cultuur Griekse en Latijnse Taal en Cultuur
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd en deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master voornamelijk 1 jaar
Titel na studie Bachelor of Arts (BA)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands

Kom jij van het vwo? Met alle profielen kun jij deze opleiding gaan studeren. Voor de opleiding Griekse & Latijnse Talen & Culturen dien je natuurlijk Latijnse taal of Griekse taal in je pakket te hebben.

Cultuur & Maatschappij met extra vak
Economie & Maatschappij met extra vak
Natuur & Gezondheid met extra vak
Natuur & taal met extra vak

Enkele opleidingen kennen een numerus fixus en hierdoor laten zij niet iedereen toe. Per studiejaar mag jij je voor maximaal 2 opleidingen aanmelden met een numerus fixus (soms 1). Voor zo'n numerus fixus opleiding moet jij je voor 15 januari aanmelden. De opleiding die wij hier hebben beschreven heeft gelukkig geen numerus fixus, dus is de uiterste aanmelddatum 1 mei.

Kies jij voor een voltijd opleiding aan een universiteit in de Griekse en Latijnse Taal? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

Vaak wordt de Griekse en Latijnse Taal en Cultuur opleiding bekostigd door de Nederlandse staat. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire Griekse en Latijnse Taal en Cultuur opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler.

Publieke universiteiten hebben tijd nodig om jouw inschrijving te verwerken. Daarom dien jij je voor 1 mei aan te melden bij een universitaire Griekse en Latijnse Taalopleiding.

3 tips voor de opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je opleiding.
  • Een studievereniging kan belangrijk zijn voor je netwerk.
  • Zoek een internationale bijbaan.