Universitaire opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen

WO Communicatie- en Informatiewetenschappen (bachelor)

Hoe probeert een commercial het gedrag van consumenten te sturen? En wie bepaalt er wat we op tv te zien krijgen? Een communicatiewetenschapper gebruikt het inzicht in mediagebruik en communicatieprocessen om te analyseren hoe mensen communiceren. En wat zijn de invloeden van communicatie op de maatschappij? Zoals bijvoorbeeld het Project-X feestje in Haren dat via Facebook werd aangekondigd. Inmiddels is het jaren geleden, maar we weten nog goed dat het door communicatie compleet uit de hand liep. Tijdens de studie verdiep je je in de politieke en industriële factoren die het media-aanbod en de communicatie sturen. Ook verdiep je je in de manier hoe mediagebruik en communicatie worden gestimuleerd én beperkt door ons menselijk brein. Je leert dat de boodschap de keuze voor een medium mede bepaalt en wat de mogelijkheden per medium zijn, zoals Facebook en Instagram.

Wat kun je worden na Communicatie- en Informatiewetenschappen?

Met de bachelor Communicatie- en Informatiewetenschappen bereidt je je voor op veel verschillende beroepen. Sommige bedrijven kennen een communicatiebeleid, de werknemers moeten zich strikt aan zo'n beleid houden. Je kunt hier de richtlijnen voor opstellen. In de rol als communicatieadviseur werk je in het bedrijfsleven, de non-profitsector of ergens bij de overheid. Andere afgestudeerden vinden een baan in de public relations, reclame, voorlichting of marketing. Of ze gaan werken als zelfstandig tekstschrijver of als redacteur bij televisieprogramma's of uitgeverijen.

Studieprogramma Communicatie- en Informatiewetenschappen

Per opleiding ligt de focus bij deze opleiding anders. Dat kan bijvoorbeeld techniek en nieuwe media zijn of meer gericht op het bedrijfsleven of de entertainmentindustrie. Op sommige opleidingsinstituten studeer je alleen communicatiewetenschap, en bij andere universiteiten volg je communicatie- en informatiewetenschappen. Communicatiewetenschappen gaat in op het vraagstuk: kan communicatie de maatschappij beïnvloeden? Hier zitten zeker ook veel risico's aan, verkeerde communicatie kan zelfs ernstige gevolgen hebben. En welke rol heeft de online media in communicatie? Foto's en tekst verspreiden zich razend snel over het net. Ontstaan hierdoor meer geheimen, zoals de zanger Dotan die zijn carrière een boost wilde geven met tientallen nepaccounts op sociale media? Of komen geheimen hierdoor juist sneller aan het licht, denk aan WikiLeaks een paar jaar geleden? Bij Communicatie- en Informatiewetenschappen wordt vooral gekeken naar de samenhang tussen de communicatie in woord en beeld en welke rol media hierin spelen. Je leert zelf teksten schrijven en krijgt veel taalkundige vakken. Daarnaast leer je onderzoek doen naar gesprekken, teksten, websites, film, televisie.

Specialiseren in communicatie

Naast de verplichte vakken is er ruimte voor vrije keuzes. Hierdoor kun je zelf bepalen welke richting je op wilt, zoals bijvoorbeeld digitale communicatie, media, communicatie in organisaties of cultuur en communicatie. Je kunt ook een periode stage lopen of in het buitenland studeren.

Competenties

Sta jij met twee benen in de huidige maatschappij en vindt je het interessant om je te verdiepen in de manier waarop mensen met elkaar communiceren en welke invloed de media op ons hebben en andersom? Denk dan eens aan een studie Communicatie- en Informatiewetenschappen!

Masteropleiding communicatie

Heb je een diploma van deze communicatie-opleiding en heb je nog genoeg puf om door te leren? Bekijk dan of een master Communicatiewetenschappen en Informatiewetenschappen iets voor je is.

Op deze pagina hebben we het over de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen, maar wist je dat sommige universiteiten ook aanverwante studies aanbieden? Zoals Cognition, Language and Communication, Communication and Media, Communicatie en Life Sciences, Communicatiewetenschap of Media en Informatie bijvoorbeeld.

Defensie
Communicatie- en Informatiewetenschappen Communicatie- en Informatiewetenschappen
Fixusopleiding Communicatiewetenschap (UvA)
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd en deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 1, 1,5 of 2 jaar
Titel na studie Bachelor of Education
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands of Engels

Heb jij vwo gedaan? Met alle profielen kun jij deze op communicatie gerichte opleiding gaan studeren. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan geeft dit je geen automatische toegang meer tot een universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende toelatingseisen stellen. Vaak is de overstap van de hogeschool naar de universiteit erg zwaar.

Cultuur & Maatschappij ja
Economie & Maatschappij ja
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & taal ja

Enkele opleidingen kennen een numerus fixus en hierdoor laten zij niet iedereen toe. Per studiejaar mag jij je voor maximaal 2 opleidingen aanmelden met een numerus fixus (soms 1). Voor zo'n numerus fixus opleiding moet jij je voor 15 januari aanmelden. De opleiding Communicatiewetenschap aan de UvA heeft ook een numerus fixus, daar laten zij dus niet iedereen toe.

Kies jij voor een voltijd opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

Vaak wordt de Communicatie- en Informatiewetenschappen opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire Communicatie- en Informatiewetenschappen opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler.

Publieke universiteiten hebben tijd nodig om jouw inschrijving te verwerken. Ben jij van plan om je voor deze opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen in te schrijven? Doe dit dan voor de inschrijfdatum.

3 tips voor de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je opleiding.
  • Een studievereniging kan belangrijk zijn voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de communicatie.