Universitaire opleiding Literatuurwetenschap

WO Literatuurwetenschap (bachelor)

Wanneer spreken we over literatuur en wanneer zijn letters een tekst? Hebben teksten nu een andere plaats in onze samenleving dan vroeger? En kijken wij door de digitalisering anders naar tekst en literatuur? Dit soort vraagstukken komen langs binnen de opleiding Literatuurwetenschap. Ook duik je de geschiedenis in van teksten. Er valt veel te discussiëren over taal en tekst, dat maakt Literatuurwetenschap een interessante opleiding.

Arbeidsmarkt na Literatuurwetenschap

Met een diploma Literatuurwetenschap kun je de arbeidsmarkt op. Je kunt veel kanten op. Als literatuurwetenschapper kun je bijvoorbeeld gaan werken als redacteur bij een uitgeverij of in het onderwijs. Een andere mogelijkheid is het doen van wetenschappelijk onderzoek.

Studieinhoud Literatuurwetenschap

Als je kiest voor literatuurwetenschap dan lees je veel boeken. Belangrijke werken uit Nederland, maar ook van anderstalige schrijvers. Van toen en nu. De literatuur die je bestudeert ga je analyseren en vergelijken met andere literatuur. Ook verdiep je je in het verband tussen de literatuur en de samenleving. Na het propedeusejaar kies je voor een specialisme.

Ben jij goed in?

Hou jij van taalkundige vraagstukken en vind je het leuk om met wiskundige precisie taal en structuur te ontleden? Ben je goed in schrijven, categoriseren, calculeren en argumenteren? Dan heb je alles in huis voor een opleiding Literatuurwetenschap!

Masteropleiding taal

Ben je klaar met deze taalkundige opleiding en heb je nog genoeg wilskracht om door te leren? Bekijk dan of een master Nederlands, letterkunde of taalwetenschappen iets voor je is. Een ander idee is het volgen van een master Communicatie- en Informatiewetenschappen.

Literatuurwetenschap in deeltijd

Studeer jij liever in deeltijd, zodat je de opleiding kunt combineren met een baan? Van Literatuurwetenschap bestaat er ook een deeltijdopleiding. Voor een overzicht van alle deeltijdopleidingen in taal kun je hier kijken.

Op deze pagina hebben we het over de universitaire opleiding Literatuurwetenschap, maar wist je dat sommige universiteiten ook een aanverwante studie aanbieden? Zoals Film- en Literatuurwetenschap of Literatuur en Samenleving bijvoorbeeld.

Defensie
Literatuurwetenschap Literatuurwetenschap
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd en deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master voornamelijk 1 jaar
Titel na studie Bachelor of Arts (BA)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands

Met alle profielen van het vwo kun jij aan een opleiding Literatuurwetenschap beginnen. Hou er rekening mee dat soms Engels belangrijk is.

Cultuur & Maatschappij ja
Economie & Maatschappij ja
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & taal ja

Enkele opleidingen kennen een numerus fixus en hierdoor laten zij niet iedereen toe. Literatuurwetenschap is dat gelukkig niet.

Kies jij voor een voltijd opleiding Literatuurwetenschap aan een universiteit? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

Vaak wordt de Literatuurwetenschap opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire Literatuurwetenschap opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler.

Publieke universiteiten hebben tijd nodig om jouw inschrijving te verwerken. Daarom dien jij je voor 1 mei aan te melden bij een universitaire Nederlandse taalopleiding.

3 tips voor de opleiding Literatuurwetenschap
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je opleiding.
  • Een studievereniging kan belangrijk zijn voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de communicatie.