Universitaire opleiding Arabische Taal en Cultuur

WO Arabische Taal en Cultuur (bachelor)

Ben je geïnteresseerd in de taal en de cultuur van het Midden-Oosten en Noord-Afrika? Dan kun je overwegen om een bachelor Arabische Taal en Cultuur te kiezen. In deze regio staat veel in de belangstelling door internationale belangen, religieuze conflicten, vluchtelingenstromen, maar ook door economische samenwerkingen bijvoorbeeld met China en wederzijdse culturele beïnvloeding. Heb je bijvoorbeeld interesse in Islamitische gebruiken, of wil je graag Hebreeuws of Sanskriet leren. Dit kan 'gewoon' aan een Nederlandse universiteit. Met deze bachelor in taal wordt je opgeleid tot een kritische denker die de Arabische wereld begrijpt en daar vragen over kan beantwoorden.

Wat kun je worden na Arabische Taal en Cultuur?

In de bachelors in de richting Arabische Taal en Cultuur word je niet zozeer opgeleid voor één beroep, maar je bent inzetbaar in banen waar je jouw specifieke kennis en een kritische en zelfstandige geest nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan functies als Arabist of Midden-Oostendeskundige. Het is logisch dat veel afstudeerders gaan werken als vertaler of als journalist in het buitenland. Daarnaast werken ook veel mensen bij Buitenlandse Zaken.

Studieprogramma Arabische Taal en Cultuur

Om de Arabische wereld te ontdekken moet je de taal leren spreken en lezen en inzicht krijgen in de cultuur en de maatschappelijke verhoudingen in de regio van je keuze. In het eerste jaar krijg je te maken met intensief taalverwervingsonderwijs zodat je de taal snel eigen maakt. Hierbij staan soms ook politieke kwesties, de beschavingen en de geschiedenis centraal. Terwijl je de taal leert verdiep je je in de literatuur, geschiedenis, beschaving en politiek van het betreffende land. Door telkens een kijkje te nemen achter de schermen van het nieuws ga je aan de slag met hedendaagse problemen zoals: waar komen de conflicten in de islamitische wereld vandaan? En wat is belangrijker; olie of godsdienst. Daarnaast sta je stil bij vragen als 'wat is wetenschap?' of 'waar komt mijn vakgebied eigenlijk vandaan?' en 'wat maakt een onderzoeksvraag maatschappelijk relevant?' Als tweedejaars intensiveer je de taalkennis en leer je veel over de cultuur. Soms kun je kiezen of je je meer in de taal of de cultuur wil verdiepen. Grote kans dat jij ook een deel in het buitenland gaat studeren, dit kun je het beste doen in jaar twee of drie. De universiteit heeft goede contacten in het buitenland.

Competenties

Ben jij een kritische denker? En vind je het leuk om je in hedendaagse internationale problemen te verdiepen en je daar een mening over te vormen? Dan is een WO studie in de Arabische talen zeker geschikt voor jou!

Masteropleiding

Heb je nog genoeg wilskracht om door te leren? Bekijk dan of een master Nederlands, letterkunde of taalwetenschappen iets voor je is.

Arabische taal in deeltijd

Studeer jij liever in deeltijd, zodat je de opleiding kunt combineren met een baan? Van Arabische taal bestaat er ook een deeltijdopleiding. Voor een overzicht van alle deeltijdopleidingen in taal kun je hier kijken.

Op deze pagina hebben we het over de Arabische Taal en Cultuur opleidingen. Maar je kunt natuurlijk ook andere studies overwegen, zoals African Studies, Chinastudies - Hebreeuwse Taal en Cultuur - Japanstudies - Koreastudies - Midden-Oostenstudies - Oude Nabije Oosten-studies en Zuid- en Zuidoost-Aziëstudies bijvoorbeeld.

Defensie
Arabische Taal en Cultuur Arabische Taal en Cultuur
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd en deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master voornamelijk 1 jaar
Titel na studie Bachelor of Arts (BA)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands of Engels

Met alle profielen van het vwo kun jij deze opleiding gaan studeren. Hou er rekening mee dat Engels erg belangrijk is.

Cultuur & Maatschappij ja
Economie & Maatschappij ja
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & taal ja

Enkele opleidingen kennen een numerus fixus en hierdoor laten zij niet iedereen toe. Per studiejaar mag jij je voor maximaal 2 opleidingen aanmelden met een numerus fixus (soms 1). Voor zo'n numerus fixus opleiding moet jij je voor 15 januari aanmelden. De opleiding die wij hier hebben beschreven heeft gelukkig geen numerus fixus, dus is de uiterste aanmelddatum 1 mei.

Kies jij voor een voltijd opleiding aan een universiteit in de Arabische taal? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

Vaak wordt de Arabische Taal en Cultuur opleiding bekostigd door de Nederlandse staat. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire Arabische Taal en Cultuur opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler.

Publieke universiteiten hebben tijd nodig om jouw inschrijving te verwerken. Daarom dien jij je voor 1 mei aan te melden bij een universitaire Arabische taalopleiding.

3 tips voor de opleiding Arabische Taal en Cultuur
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je opleiding.
  • Een studievereniging kan belangrijk zijn voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de (Arabische) communicatie.