Universitaire opleiding Biomedische Wetenschappen

WO Biomedische Wetenschappen (bachelor)

Welke bijwerkingen heeft dat nieuwe medicijn van die medische gigant uit Duitsland? Hoe ontstaat kanker? Wat moet je doen om gezond te blijven? En welke chemokuur werkt het beste bij een Non-hodgkin lymfoom? Een biomedische wetenschapper richt zich op dit soort vragen over de gezondheid van mensen.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding onderzoek je hoe ziekten worden veroorzaakt en leer je meer over bacteriën, virussen, lichaamsvreemde stoffen en erfelijke eigenschappen. Gedurende de opleiding sta je er ook uitgebreid bij stil hoe een gezond mens in elkaar steekt en wat de functie is van bouwelementen als moleculen, cellen en organen. De studie richt zich vooral op onderzoek.

Wat kun je worden na de opleiding Biomedische Wetenschappen?

Heb je de bacheloropleiding Biomedische Wetenschappen met succes afgerond, dan kun je bijvoorbeeld aan de slag als biomedicus of als onderzoeker in een laboratorium, bij universiteiten, een farmaceutisch, biotechnologisch bedrijf of een biomedisch onderzoekscentrum. De meeste afgestudeerden gaan na hun bachelor door met een aansluitende master en specialiseren zich in een bepaalde richting binnen het biomedisch vakgebied.

Welke vakken krijg je tijdens je opleiding WO Biomedische Wetenschappen?

Aan de studie Biomedische Wetenschappen krijg je als eerstejaars inzicht in de biologische processen bij de mens, zoals de bloedsomloop, ademhaling en stofwisseling. Je krijgt vakken als biologie, natuurkunde en scheikunde. Hoe ontstaan gezondheidsproblemen? En hoe kun je deze voorkomen of genezen? Deze en andere vragen komen aan bod. Onderwerpen die ook behandeld worden zijn: genetica, evolutie, humane anatomie, biochemie en celbiologie. In de opleiding ga je meteen onderzoeken en je brengt dus veel tijd oor in het laboratorium. Ook is er veel aandacht voor de ontwikkeling van je academische vaardigheden; methoden, technieken, het schrijven van verslagen en het presenteren van de resultaten. In het tweede en derde jaar ga je nader in op de onderdelen uit het propedeusejaar en kies je een minor. Je sluit je opleiding af met een eindscriptie.

Welke specialisaties zijn er binnen Biomedische Wetenschappen?

Met een minor kun je je verdiepen in een thema, zoals genetica of neurowetenschappen. Ook kun je je verbreden en vakken in een andere richting volgen. Bijvoorbeeld op het gebied van psychologie of gezondheidswetenschappen. Sommige studies Biomedische Wetenschappen leggen de nadruk op voeding en aan andere universiteiten speelt biologie een hoofdrol.

Ben ik geschikt?

Fascineert het menselijk lichaam je en wil je weten hoe het in elkaar steekt? Wil je weten hoe je het ontstaan van ziekten kunt achterhalen? Spreekt het je aan om onderzoek te doen op het snijvlak van geneeskunde en biologie? Denk dan eens na over een studie Biomedische Wetenschappen. Ben je ook analytisch, accuraat en innovatief? En heb je aandacht voor details én een helicopterview? Dan zit je hier helemaal goed!

Na de opleiding

Heb jij al nagedacht over de volgende stap? Een logische stap is het volgen van een master opleiding in de zorg. Hier kun je informatie vinden over medische masters en masters in gezondheidswetenschappen.

Defensie
Biomedische Wetenschappen Biomedische Wetenschappen
Fixusopleiding biomedische wetenschappen (UvA, Maastricht, Leiden, Utrecht, Nijmegen)
Collegegeld 2025-2026 € 2.601,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm Voltijd, bachelor
Opleidingsduur 3 jaar
Duur aansluitende master 2 of 3 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands

Biomedische Wetenschappen laat alleen N&G-ers toe met natuurkunde in hun pakket of N&G-ers met biologie. Sommige opleidingen BW worden deels in het Engels verzorgd. Voor Voeding en Gezondheid maakt het niet uit welke profielkeuze je hebt gemaakt. Alleen met een C&M of E&M profiel dienen wel natuurkunde en scheikunde in je pakket te zitten. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan geeft dit je geen automatische toegang meer tot een universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende toelatingseisen stellen, zoals de verplichting van wiskunde A of B, scheikunde, biologie en natuurkunde in je eindexamenpakket op het vwo.

Cultuur & Maatschappij nee
Economie & Maatschappij nee
Natuur & Gezondheid ja/ met biologie
Natuur & Techniek ja/ met natuurkunde

Veel opleidingen in de gezondheidszorg hebben een numerus fixus ingesteld. En dat is ook zo bij de opleidingen Biomedische Wetenschappen in Amsterdam (UvA), Utrecht, Nijmegen, Leiden en in Maastricht. Deze opleidingen laten hierdoor maar een beperkt aantal studenten toe. De universiteiten die voor biomedische wetenschappen een numerus fixus kennen zijn: Universiteit Maastricht, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en Radboud Universiteit Nijmegen. Wanneer er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn, dan zal er een selectie plaatsvinden op basis van een ranking. Als jij je ondanks deze regel wilt inschrijven voor Biomedische Wetenschappen of Voeding en Gezondheid bij de genoemde universiteiten, dan dien je dit hier voor 15 januari te doen. Wil je meer weten? Bekijk dan het overzicht numerus fixus universiteiten.

Wanneer jij de opleiding Biomedische Wetenschappen in voltijd volgt, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering.

Vaak wordt de opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De opleiding wordt dan niet bekostigd door de overheid. Dit kan dus best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel een juiste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.

Heb jij gekozen voor een universitaire opleiding in de gezondheidszorg? Dan dien jij je in te schrijven voor de inschrijfddatum.

3 tips voor de opleiding Biomedische Wetenschappen
  • Bedenk wat je wilt worden in de bio-wetenschap.
  • Een studentenvereniging is goed voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de zorg.