Universitaire opleiding Gezondheidswetenschappen

WO Gezondheidswetenschappen (bachelor)

Na de opleiding Gezondheidswetenschappen zul je niet vaak patiënten zien, want je richt je vooral op de gezondheid in zijn algemene vorm. Waarom gaan er steeds meer mensen dood aan kanker? Waarom spelen kinderen steeds minder vaak buiten en is gerookt vlees echt zo slecht?

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de universitaire bacheloropleiding Gezondheidswetenschappen leer je de gezondheidszorg in de hele breedte te doorgronden en vanuit verschillende perspectieven te bekijken: van anatomie tot beleid en van infectieziekten tot de organisatie van ons verzekeringsstelsel. Je leert welke factoren de gezondheid beïnvloeden en hoe je de gezondheidszorg kunt verbeteren, waarbij je rekening houdt met organisatorische, logistieke, financiële en verzekeringstechnische aspecten.

Wat kun je worden na de opleiding Gezondheidswetenschappen?

Als afgestudeerd gezondheidswetenschapper kun je onder andere aan de slag bij de overheid, onderzoeks- en zorginstellingen, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), zorgverzekeraars, ziekenhuizen, consultancybedrijven en universiteiten. Er zijn banen als beleidsmedewerker in de zorg of bij een NGO als Care, Cordaid, Oxfam Novib of Simavi. Ook kun je werk vinden als zorgmanager, onderzoeker, stafmedewerker, kwaliteitsmedewerker of voorlichter.

Welke vakken krijg je tijdens je opleiding WO Gezondheidswetenschappen?

Tijdens het propedeusejaar analyseer je de gehele gezondheidszorg. Vakken die op het programma staan zijn onder meer: Immunologie, Preventie en Gezondheidseconomie. Er wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van je vaardigheden op universitair niveau, zoals kritisch denken, analyseren, logisch redeneren en mondeling en schriftelijk communiceren. Na het eerste jaar ga jij je specialiseren. Je kiest een minor waarbij je jezelf verder kunt verdiepen in een specifiek thema binnen de gezondheidswetenschappen. Maar je kunt je kennis ook verbreden door modules te volgen bij andere opleidingen, bijvoorbeeld Business Administration of Psychologie. Studeren in het buitenland is ook een mogelijkheid. Je sluit de bachelor af met een scriptie.

Specialisaties Gezondheidswetenschappen

Per universiteit kun je kiezen uit verschillende specialisaties. De ene opleiding legt hierbij meer de nadruk op een bedrijfskundige aanpak en de ander heeft een meer technologische of biomedische insteek. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld beleid, management of evaluatie van zorg.

Ben ik geschikt voor deze zorgopleiding?

Heb je een brede interesse in de zorg? Spreekt de combinatie van biomedische vakken met management en beleidsmatige vakken je aan? En wil jij een bijdrage leveren aan het verbeteren van de volksgezondheid? Dan is de studie Gezondheidswetenschappen echt wat voor jou! Daarnaast zijn eigenschappen als goed kunnen analyseren, communiceren en organiseren belangrijk.

Na de opleiding

Heb jij al nagedacht over de volgende stap? Een logische stap is het volgen van een master opleiding in de zorg. Hier kun je informatie vinden over medische masters en masters in gezondheidswetenschappen.

Naast Gezondheidswetenschappen kun je ook kiezen voor de opleiding Zorg, Gezondheid & Samenleving.

Defensie
Gezondheidswetenschappen Gezondheidswetenschappen
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm Voltijd, bachelor
Opleidingsduur 3 jaar
Duur aansluitende master 1, 2 of 3 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands (soms met Engels)

Voor Gezondheidswetenschappen maakt het niet uit welke profielkeuze je hebt gemaakt. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan geeft dit je geen automatische toegang meer tot een universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende toelatingseisen stellen, zoals de verplichting van wiskunde A of B, scheikunde, biologie en natuurkunde in je eindexamenpakket op het vwo.

Cultuur & Maatschappij met extra vakken
Economie & Maatschappij met extra vakken
Natuur & Gezondheid met extra vakken
Natuur & Techniek met extra vakken

Voor veel universitaire opleidingen in de gezondheidszorg is een numerus fixus ingesteld. Deze opleidingen laten dan een maximaal aantal studenten toe. Als student mag jij je per jaar voor maximaal 1 of 2 van dit soort opleidingen aanmelden. Gelukkig kent Gezondheidswetenschappen geen numerus fixus, dus jouw deadline voor het inschrijven is 1 mei.

Wanneer jij de voltijdse variant volgt van een universitaire opleiding in gezondheidswetenschappen, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering.

In de meeste gevallen wordt de opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-.

Heb jij gekozen voor een universitaire opleiding in de gezondheidszorg? Dan dien jij je in te schrijven voor de inschrijfddatum.

3 tips voor de opleiding Gezondheidswetenschappen
  • Bedenk wat je wilt worden in de bio-wetenschap.
  • Een studentenvereniging is goed voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de zorg.