Universitaire opleiding Gezondheid en Maatschappij

WO Gezondheid en Maatschappij (bachelor)

De opleiding Gezondheid en Maatschappij richt zich op de complexe relatie tussen gezondheid en de maatschappij. Tijdens de opleiding leer je hoe sociaal-culturele, politieke en economische factoren van invloed zijn op gezondheid en gezondheidszorg. Hierbij wordt aandacht besteed aan zowel nationale als mondiale vraagstukken, zoals de gevolgen van klimaatverandering op de gezondheid en de toegang tot gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. De opleiding combineert inzichten uit verschillende vakgebieden, zoals sociologie, psychologie, epidemiologie, gezondheidseconomie en beleidswetenschappen. Dit zorgt voor een brede academische basis en geeft je de mogelijkheid om je te specialiseren in een specifiek onderwerp dat jouw interesse heeft. Tijdens de opleiding werk je aan praktijkgerichte projecten, waarbij je samenwerkt met andere studenten en professionals uit het veld. Hierdoor ontwikkel je niet alleen je theoretische kennis, maar ook je praktische vaardigheden en je vermogen om interdisciplinair te werken.

Wat kun je worden na de opleiding Gezondheid en Maatschappij?

Met een diploma Gezondheid en Maatschappij heb je verschillende mogelijkheden om te werken in functies die betrekking hebben op gezondheidsbeleid, gezondheidszorg en preventie. Enkele voorbeelden van functies zijn beleidsadviseur bij een ministerie of gemeente, onderzoeker bij een onderzoeksinstituut of universiteit, projectleider bij een NGO of non-profit organisatie, consultant bij een adviesbureau, gezondheidscoach of preventiemedewerker bij een gezondheidsinstelling of bedrijf, en docent of trainer op het gebied van gezondheid en maatschappij. Met een masterdiploma in Gezondheid en Maatschappij kun je nog verder specialiseren in een bepaald vakgebied, zoals epidemiologie, gezondheidseconomie of beleidswetenschappen. Dit kan leiden tot een nog grotere verscheidenheid aan carrièremogelijkheden. Het is ook mogelijk om door te stromen naar een promotieonderzoek en een academische carrière te beginnen als onderzoeker of docent op het gebied van gezondheid en maatschappij.

Welke vakken krijg je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding Gezondheid en Maatschappij krijg je verschillende vakken die je kennis bijbrengen op het gebied van gezondheid, maatschappij, beleid en onderzoeksmethoden. Je kunt hierbij denken aan vakken zoals Inleiding in de gezondheidswetenschappen, Epidemiologie, Gezondheidsbeleid en -systemen, en Preventie. Naast deze vakken zijn er ook keuzevakken beschikbaar die je kunt kiezen op basis van je interesses en toekomstplannen.

Ben ik geschikt voor deze zorgopleiding?

Om de opleiding Gezondheid en Maatschappij succesvol te kunnen volgen, is het belangrijk dat een student beschikt over analytische vaardigheden, kritisch denkvermogen en sterke communicatieve vaardigheden. Daarnaast is het van belang dat de student affiniteit heeft met de relatie tussen gezondheid en maatschappij en de impact van beleid op de gezondheidszorg. Goede studievaardigheden, zoals het plannen en organiseren van werk, zijn essentieel. Verder is een basiskennis van statistiek en onderzoeksmethoden van belang en de student moet bereid zijn om zich hierin verder te verdiepen. Een nieuwsgierige en leergierige instelling kan ook helpen om het meeste uit de opleiding te halen.

Defensie
Gezondheid en Maatschappij Gezondheid en Maatschappij
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 1, 2 of 3 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands (soms met Engels)

Voor Gezondheid en Maatschappij maakt het niet uit welke profielkeuze je hebt gemaakt. Alleen bij C&M wordt je alleen toegelaten met wiskunde A of B. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan geeft dit je geen automatische toegang meer tot een universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende toelatingseisen stellen, zoals de verplichting van wiskunde A of B in je eindexamenpakket op het vwo.

Cultuur & Maatschappij met Wiskunde A of B
Economie & Maatschappij ja
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & Techniek ja

Voor veel universitaire opleidingen in de gezondheidszorg is een numerus fixus ingesteld. Deze opleidingen laten dan een maximaal aantal studenten toe. Als student mag jij je per jaar voor maximaal 1 of 2 van dit soort opleidingen aanmelden. Gelukkig heeft Gezondheid en Maatschappij geen numerus fixus, dus jouw deadline voor het inschrijven is 1 mei.

Wanneer jij de voltijdse variant volgt van Gezondheid en Maatschappij, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering.

De opleiding wordt in de meeste gevallen bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-.

Heb jij gekozen voor een universitaire opleiding in de gezondheidszorg? Dan dien jij je in te schrijven voor de inschrijfddatum.

3 tips voor de opleiding Gezondheid en Maatschappij
  • Bedenk wat je wilt worden in de bio-wetenschap.
  • Een studentenvereniging is goed voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de zorg.