Universitaire opleiding Food Technology

WO Food Technology (bachelor)

Op zoek naar een universitaire opleiding die zich richt op de voedingsmiddelenindustrie? Kies dan voor de bacheloropleiding Food Technology. Deze opleiding biedt studenten de mogelijkheid om zich te verdiepen in de wetenschap achter voedingsmiddelen en de technologie die nodig is om deze te produceren. Van de nieuwste trends in voeding tot de nieuwste innovaties in de voedingsindustrie, deze opleiding stelt studenten in staat om hun passie voor voeding om te zetten in een lonende carrière.

Wat kun je worden na de opleiding Food Technology?

Afgestudeerden van de bacheloropleiding Food Technology hebben uitstekende arbeidsmogelijkheden in de voedingsmiddelenindustrie, een van de grootste sectoren in Nederland. Afgestudeerden kunnen bijvoorbeeld aan de slag als voedingsmiddelentechnoloog, productontwikkelaar, kwaliteitsmanager of onderzoeker bij een groot aantal bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie, variërend van multinationals tot kleine start-ups. Ook zijn er mogelijkheden in overheidsinstellingen en onderzoeksinstellingen. Door de brede opleiding en de praktijkgerichte benadering van de universiteit zijn afgestudeerden goed voorbereid om een ​​carrière in de voedingsmiddelenindustrie te starten.

Welke vakken krijg je tijdens je opleiding WO Food Technology?

Tijdens de bacheloropleiding Food Technology krijgen studenten een brede basis in de natuurwetenschappen, inclusief wiskunde, scheikunde, fysica en biologie. Daarnaast ligt de nadruk op voedingswetenschappen en de technologie die nodig is om voedingsmiddelen te ontwerpen, ontwikkelen en produceren. Enkele voorbeelden van vakken die studenten kunnen volgen zijn levensmiddelenmicrobiologie, voedselverwerking, productontwikkeling, verpakkingstechnologie, procestechnologie en voedingsmiddelenchemie. Studenten hebben ook de mogelijkheid om keuzevakken te kiezen in gebieden zoals voeding en gezondheid, voedselveiligheid en kwaliteitsbeheer. Door deze vakken leren studenten niet alleen over de wetenschappelijke en technische aspecten van voedsel, maar ontwikkelen ze ook belangrijke vaardigheden zoals teamwork, projectmanagement en presentatievaardigheden.

Ben ik geschikt?

Om succesvol te zijn in de opleiding Food Technology moeten studenten beschikken over een aantal essentiële competenties. Allereerst is een sterke interesse in de natuurwetenschappen en voedingswetenschappen van cruciaal belang. Daarnaast moeten studenten bereid zijn om hard te werken en goed te plannen, omdat de opleiding intensief is en veel tijd en toewijding vereist. Ook is het belangrijk dat studenten beschikken over een analytische en kritische denkvermogen, omdat ze complexe problemen moeten kunnen oplossen en wetenschappelijke data moeten kunnen interpreteren. Verder is creativiteit en innovatief denken belangrijk omdat studenten worden opgeleid om voedingsmiddelen te ontwerpen en te verbeteren. Goede communicatieve vaardigheden en teamworkvaardigheden zijn ook belangrijk omdat studenten vaak in groepen werken aan projecten en presentaties moeten geven. Tot slot, omdat Food Technology een internationale opleiding is, is het van groot belang dat studenten een goede beheersing hebben van de Engelse taal.

Defensie
Food Technology Food Technology
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm Voltijd, bachelor
Opleidingsduur 3 jaar
Duur aansluitende master 2 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Engels

Als Nederlandse student zijn er verschillende toelatingseisen voor de bacheloropleiding Food Technology. Om toegelaten te worden tot de opleiding moet je een VWO-diploma hebben met de profielen Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek. Als je niet voldoet aan deze eisen, maar wel een ander diploma hebt, dan kun je je aanmelden voor een toelatingsonderzoek.

Cultuur & Maatschappij nee
Economie & Maatschappij nee
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & Techniek ja

Een belangrijk aspect om te overwegen bij het kiezen van een opleiding is of er sprake is van een numerus fixus. Bij de bacheloropleiding Food Technology is er geen numerus fixus, dus als je aan de toelatingseisen voldoet, is de kans groot dat je wordt toegelaten.

Wanneer jij de opleiding Food Technology in voltijd volgt, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering.

De opleiding wordt meestal bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-.

Ben je geïnteresseerd in de bacheloropleiding Food Technology? De uiterste inschrijfdatum is 1 mei. Wees er op tijd bij en start je carrière in de boeiende wereld van voedingsmiddelen en technologie!

3 tips voor de opleiding Food Technology
  • Zie jij jezelf met voeding werken?
  • Een studentenvereniging is goed voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de voedingsindustrie.