Universitaire opleiding Farmacie

WO Farmacie (bachelor)

Sommige patiënten krijgen wel 10 pillen per dag voorgeschreven. Vaak hebben verschillende specialisten zich over zo'n patiënt ontfermd, waardoor het onoverzichtelijk is. Bumetanide om het vocht snel af te drijven. Om het bloed te verdunnen is acetylsalicylzuur voorgeschreven. Tegen de pijn wordt er fentanyl geplakt. En om de maag te beschermen gebruikt de patiënt pantoprazol. Allemaal voorbeelden van medicijnen, maar mogen ze samen worden gebruikt? Een apotheker heeft de taak hier op toe te zien. Ook geef je goede voorlichting over het gebruik van medicijnen. Farmacie is dé inleidende studie wanneer je apotheker kunt worden.

Wat kun je worden na de opleiding Farmacie?

Je kunt je pas echt apotheker noemer na een masteropleiding van drie jaar. Met een diploma van de opleiding Farmacie kun je gaan werken in ziekenhuizen, het onderwijs en bij onderzoeksinstituten. Na het behalen van je master kun je aan de slag als openbaar apotheker, ziekenhuisapotheker, industrieapotheker of zelfstandig apotheker. Waar je precies terecht kunt, is afhankelijk van de master die je hebt gevolgd.

Welke vakken krijg je tijdens je opleiding WO Farmacie?

In het eerste jaar van de bacheloropleiding Farmacie leg je een brede natuurwetenschappelijke basis en doe je farmaceutische kennis en vaardigheden op. Je leert veel over medicijnen en aandoeningen. Hoe kunnen medicijnen helpen? Ook leer je geneesmiddelen te maken. Op het programma staan vakken als biologie, geneeskunde, scheikunde, genetica, wiskunde en statistiek. Je krijgt hoe je wetenschappelijk onderzoek doet en hoe je de resultaten hiervan presenteert. In het tweede jaar kun je kiezen uit farmacie of geneesmiddelenonderzoek. Kies je voor geneesmiddelenonderzoek, dan leg je een goede basis voor een onderzoeksmaster. De focus ligt per universiteit anders.

Ben ik geschikt?

Heb je belangstelling voor het menselijk lichaam en interesse in medicijnen? Ben je Pietje-precies? En heb je veel discipline? Dan is de opleiding Farmacie voor jou the place to be! Verder is het handig als je zowel zelfstandig kunt werken als ook in teamverband, kunt analyseren, organisatietalent hebt en over goede communicatieve vaardigheden beschikt.

Na de opleiding

Heb jij al nagedacht over de volgende stap? Een logische stap is het volgen van een master opleiding in de zorg. Hier kun je informatie vinden over medische masters, masters farmacie en masters in gezondheidswetenschappen.

Defensie
Farmacie Farmacie
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 3 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands

Voor Farmacie maakt het niet uit welk profiel je hebt gekozen. In je C&M profiel dienen wel scheikunde, natuurkunde en wiskunde A of B te zitten. Met een E&M profielkeuze zijn scheikunde en natuurkunde verplicht en met een N&G profiel natuurkunde. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan geeft dit je geen automatische toegang meer tot een universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende toelatingseisen stellen, zoals de verplichting van wiskunde A of B, scheikunde, biologie en natuurkunde in je eindexamenpakket op het vwo.

Cultuur & Maatschappij met extra vakken
Economie & Maatschappij met extra vakken
Natuur & Gezondheid met biologie
Natuur & Techniek met natuurkunde

De opleiding Farmacie heeft geen numerus fixus meer. Voor de opleiding Farmacie moet jij je voor 1 mei hebben ingeschreven. Wil je meer weten over de numerus fixus? Bekijk dan het overzicht numerus fixus universiteiten.

Wanneer jij de opleiding Farmacie in voltijd volgt, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering.

Vaak wordt de opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De opleiding wordt dan niet bekostigd door de overheid. Dit kan dus best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel een juiste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.

Heb jij gekozen voor een universitaire opleiding in de gezondheidszorg? Dan dien jij je in te schrijven voor de inschrijfddatum.

3 tips voor de opleiding Farmacie
  • Zie jij jezelf als apotheker?
  • Een studentenvereniging is goed voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in een apotheek.