De universiteit

Over universitaire opleidingen

Universiteiten bestaan in Nederland al bijna 450 jaar! Universiteit Leiden is de oudste universiteit van ons land, vanaf 1575. Deze universiteit is opgericht door Willem van Oranje en was een geschenk aan de stad Leiden. Voor hun strijd tegen de Spanjaarden konden zij kiezen voor 10 jaar geen belasting of een universiteit. Zij kozen dus voor een universiteit en die is nog steeds erg toonaangevend in binnen en buitenland. Je kunt aan deze universiteit nog altijd veel verschillende universitaire opleidingen volgen. En vooral de opleidingen in de richting rechten zijn bekend, maar niet altijd meer even goed aangeschreven.

Van het hbo

Samen met hogescholen vormen de universiteiten het hogere onderwijs in Nederland. Universiteiten verschaffen wetenschappelijk onderwijs en voeren onderzoek uit, je kunt hier universitaire opleidingen volgen. Hogescholen richten zich op de praktijk. Om te studeren aan de universiteit heb je een vwo diploma nodig. Ook kun je via het hbo instromen. Wanneer je via het hbo komt, raden wij jou aan je studieadviseur te raadplegen.

Wat zijn faculteiten?

Universiteiten bestaan meestal uit faculteiten, die zijn ondergedeeld in vakgroepen en departementen. Een faculteit is een eenheid en kent een faculteitbestuur. Doordat een universiteit faculteiten kent, kan de kwaliteit van het onderwijs binnen één universiteit soms variëren.

Hoofdrichtingen (faculteiten) zijn bijvoorbeeld: rechten, economie, wetenschappen sociaal, letteren, geneeskunde, en theologie. In Nederland kennen wij ook afzonderlijke universiteiten die zich richten op techniek. Dit zijn de Universiteit Twente, de TU Delft en de TU Eindhoven. Ook kennen wij in Nederland theologische universiteiten, zoals de Theologische Universiteit.

Defensie

Open dagen universiteiten

Net als hogescholen kennen universiteiten ook open dagen. Hier kan jij je orienteren en informatie vergaren over de verschillende universitaire opleidingen. Vaak geven de universiteiten ook hoorcolleges op een open dag, zodat jij een idee kunt krijgen wat jou in de toekomst staat te wachten. Je kunt natuurlijk altijd buiten de open dagen een universiteit binnen lopen. Hierdoor krijg je vaak een beter beeld van de verschillende universitaire opleidingen en de proef je de sfeer op de universiteit beter.

Sinds enige jaren kun je ook universitaire opleidingen op afstand volgen. Zo kun je studeren wanneer en waar je maar wilt. Let op, want je kunt lang niet alle universitaire opleidingen middels een thuisstudie volgen. Meer informatie over universitaire thuisstudies kun je vinden bij: NTI University en LOI Hogeschool.

Numerus fixus opleidingen universiteiten

Voor sommige universitaire opleidingen is een numerus fixus ingesteld. Deze opleidingen laten hierdoor maar een beperkt aantal studenten toe. Dit kan bijvoorbeeld komen door mindere arbeidsmarktperspectieven. Als student mag jij je per jaar voor maximaal 2 van dit soort studies aanmelden. Voor de opleidingen geneeskunde en tandheelkunde kun je je maar bij één universiteit per collegejaar aanmelden. Voor een numerus fixus opleiding moet jij je voor 15 januari hebben ingeschreven, terwijl dat bij andere publieke studies voor 1 mei dient te gebeuren. Particuliere universiteiten, zoals Nyenrode Business Universiteit, kennen deze regeling niet. Bij elke universitaire opleiding op Universiteitstart vermelden wij of de opleiding een numerus fixus heeft.

3 tips voor een opleiding aan de universiteit
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je studie.
  • Gebruik een studentenvereniging voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de lijn van je opleiding.

Wat zou je nog willen weten?

Wat is het verschil tussen universitaire en hbo opleidingen? Universiteiten richten zich op theorie en voeren veel wetenschappelijk onderzoek uit. In het hbo word je veel meer getraind voor het uitoefenen van een beroep en leer je (wetenschappelijke) kennis toe te passen.

In Nederland kan je studeren aan verschillende universiteiten. Universiteiten bieden universitair onderwijs aan. Wil je meer weten over de universiteiten? Ga dan zeker even naar deze pagina over de universiteit.

Je hebt hier recht op als je bij het aanvragen een Nederlandse nationaliteit bezit. Bekijk hier of jij aan de rest van de voorwaarden voldoet om studiefinanciering te ontvangen.

Bij de meeste universitaire opleidingen is een stage niet verplicht. Toch is het verstandig een stage te lopen. Je doet dan praktijkervaring op, wat erg belangrijk is voor een baan. Begin tijdig met het zoeken naar een stage, zo heb jij de meeste kans op een leuke stageplek.

Heb jij een vooropleiding gedaan? Dan kan jij aan veel universiteiten je wo studie verkorten. Als hbo'er kan je maanden winnen, als je naar de universiteit gaat. Vraag de universiteit naar vrijstellingen als je een studie gaat volgen, want het kan veel voordeel opleveren.