Universitaire opleiding Biologie

WO Biologie (bachelor)

Van cellen tot ecosystemen; het vakgebied van de biologie is erg breed en divers. Biologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de vraag hoe planten, dieren en mensen in elkaar zitten en functioneren. Wat zijn de gevolgen van de opwarming van de aarde voor bepaalde plantensoorten? Hoe ademt een haai? Hoe voorkom je dat een ziekte als malaria zich verder verspreidt?

Inzetten van kennis

Met je kennis kun je een bijdrage leveren aan bijvoorbeeld de bestrijding van ziektes, het behoud van met uitsterven bedreigde diersoorten en de beheersing van het wereldvoedselprobleem. Biologie heeft continu raakvlakken met andere wetenschappen, zoals: geneeskunde, aardwetenschappen en scheikunde.

Arbeidsmarkt biologen

Je kunt na het afronden van je bachelor een baan gaan zoeken, maar de meeste studenten Biologie volgen daarna nog een master. Ook zijn er best wat studenten die na hun studie gaan werken als onderzoeker aan een universiteit. Biologische onderzoekers zie je ook bij onderzoeksinstituten als TNO. Daarnaast zijn er genoeg commerciële bedrijven te vinden met een lab. Je kunt denken aan functies als: biogeoloog, biotechnoloog, klimaatonderzoeker, moleculair bioloog, microbioloog of onderzoeker in de farmaceutische industrie.

Welke vakken krijg je tijdens je opleiding Biologie?

In de propedeuse krijg je een overzicht van het vakgebied van de biologie: systeembiologie, statistiek, evolutiebiologie en biodiversiteit en moleculaire biologie. Vaak wordt dit aangevuld met bepaalde keuzevakken. Ook leer je academische basisvaardigheden, zoals het opzetten van onderzoek, wetenschappelijk schrijven en presenteren. De studie bestaat ongeveer voor de helft uit zelfstudie. Binnen de andere helft van de opleiding krijg hoorcolleges, werkgroepen en practica in laboratoria en een heel klein beetje groepswerk. Vanaf het tweede of derde jaar – dit verschilt per universiteit – kun je je specialiseren. Je vult op eigen wijze de vrije keuzeruimte in met vakken van binnen of buiten de opleiding. Eventueel kun je stage lopen of een deel van je studie in het buitenland volgen. Je rondt de studie af met een scriptie en mag dan de titel Bachelor of Science (BSc) voeren. Nadat je je bachelor hebt afgerond, kun je gaan solliciteren, maar ook kun je kiezen om nog een master te doen.

Specialisaties Biologie

Binnen Biologie kun jij je verdiepen of verbreden met keuzevakken of specialisaties. Je kunt je bijvoorbeeld toeleggen op: plantenbiologie, microbiologie, biodiversiteit, neurobiologie, mariene wetenschappen of toxicologie.

Biologen zijn goed in?

Wil je begrijpen hoe de natuur in elkaar steekt en functioneert? Kun je logisch nadenken? Ben je goed in wis-, natuur- en scheikunde? Kun je geconcentreerd en precies werken? Dan zou Biologie best eens iets voor jou kunnen zijn! Vooral als je daarnaast ook analytisch, nieuwsgierig, accuraat en initiatiefrijk bent.

Studeren in deeltijd

De opleiding Milieu-natuurwetenschappen kun je ook in een deeltijd variant volgen, Biologie helaas niet. Zo kun jij je werk combineren met een opleiding. Hier kun je meer informatie vinden over Milieu-natuurwetenschappen deeltijd.

Na een bachelor komt een master

Na het behalen van je bachelor-diploma is het een logische stap om een masteropleiding te gaan doen. Er zijn tal van masteropleidingen waar je uit kunt kiezen. Hier staan de masters Biologie & Life sciences, maar je kunt natuurlijk ook een master in Landbouw & Voeding overwegen.

Op deze pagina hebben we het over de opleiding Biologie, maar wist je dat sommige universiteiten ook aanverwante studies aanbieden? Zoals Biology, Nanobiologie, Plantenwetenschappen en Psychobiologie bijvoorbeeld.

Defensie
Biologie Biologie
Fixusopleiding nanobiologie (TUD), psychobiologie (UvA)
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 2 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands (soms en/ of Engels)

Voor Biologie en Psychobiologie dien je een N&G profiel te hebben gekozen met natuurkunde in je pakket. Een andere mogelijkheid is een profielkeuze N&T met biologie. C&M en E&M geven jou geen toegang tot deze opleiding. Als je Nanobiologie kiest, dan dien jij je N&G profiel ook nog met wiskunde B aan te vullen. Voor Plantenwetenschappen heb je een N&G of een N&T profiel nodig zonder extra vakken. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan heb je niet meer automatisch toegang tot deze universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende eisen stellen aan een toelating.

Cultuur & Maatschappij nee
Economie & Maatschappij nee
Natuur & Gezondheid ja/ met natuurkunde (en wiskunde b)
Natuur & Techniek ja/ met biologie

Opleidingen hebben een numerus fixus, omdat er bijvoorbeeld te weinig vacatures zijn na een bepaalde wo opleiding. Voor een numerus fixus opleiding moet jij je uiterlijk 15 januari aanmelden. Als er meer aanmeldingen zijn dan plaatsen, dan bepaalt jouw rangnummer of jij met de opleiding mag beginnen. De opleidingen Nanobiologie van de TU Delft en Psychobiologie aan de UvA kennen een numerus fixus en hier dien jij je dus voor 15 januari aan te melden. Wil je meer weten? Bekijk dan het overzicht numerus fixus universiteiten.

Wanneer jij de universitaire opleiding Biologie in voltijd volgt, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Dit geldt natuurlijk ook voor de opleidingen Nanobiologie, Plantenwetenschappen en Psychobiologie.

In de meeste gevallen wordt de biologie-opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De opleiding Biologie wordt dan niet bekostigd door de overheid. Dit kan dus best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel een juiste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.

Ga jij studeren? Dan dien jij je voor 1 mei aan te melden voor een universitaire bacheloropleiding bij de universiteit.

3 tips voor de opleiding Biologie
  • Durf jij een plant en/of dier te ontleden?
  • Een studievereniging is goed voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de lijn van Biologie