Universitaire opleiding Informatica

WO Informatica (bachelor)

ICT speelt een belangrijke rol en is niet meer weg te denken in ons leven. Digitaal je wekker zetten, autorijden, met de pin betalen en een mail versturen zijn enkele voorbeelden van dagelijkse handelingen die zonder software niet mogelijk zouden zijn. En wat te denken van games, hightech machines, volledig geautomatiseerde fabrieken, de ov-chipknip en de digitale patiëntendossiers in een ziekenhuis? Informatica draait om de opslag, verwerking en verspreiding van informatie. Tijdens de universitaire opleiding Informatica houd je je bezig met het ontwikkelen en verbeteren van computerprogramma's en -systemen die dit allemaal mogelijk maken. Ook leer je oplossingen bedenken die efficiënt zijn. Je leert daarbij ook rekening te houden met de gebruikers ervan, want de software die je ontwerpt en bouwt moet wel gebruiksvriendelijk, slim, veilig en betrouwbaar zijn. Er bestaat ook een universitaire deeltijdopleiding Informatica.

Wat kun je worden na de opleiding Informatica?

Als afgestudeerd informaticus kun je op veel verschillende plaatsen gaan werken. Zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid, want informatici zijn overal nodig. Je kunt werk vinden als IT-adviseur, programmeur, softwareontwikkelaar, systeemontwikkelaar, informatieanalist of game developer. Deze functies kun je vinden bij grote bedrijven met een ICT-afdeling.

Welke vakken krijg je tijdens de opleiding Informatica?

In het propedeusejaar verken je het vakgebied en krijg je inleidende ict-vakken, zoals: databases, datastructuren, netwerken, programmeren, modelleren en systeemontwikkeling. Daarnaast werk je aan je academische vaardigheden; je doet onderzoeksvaardigheden op en leert hoe je wetenschappelijke teksten leest. Verder leer je presenteren, analyseren en rapporteren. In het tweede jaar van de opleiding verdiep je je verder in de stof in en krijg je vakken als advanced algorithms and data structures, game-ontwerp en software security. Ook voer je met een groepje medestudenten een bedrijfs- of onderzoeksproject uit. In het derde en laatste jaar kies je voor een minor, waarmee jij je kunt verdiepen in een bepaald onderwerp. Je sluit je opleiding af met een scriptie, waarna je de titel Bachelor of Science (BSc) krijgt.

Specialiseren in Informatica

Per universiteit zijn de mogelijkheden voor specialisaties verschillend. Bijvoorbeeld: informatica & economie, software testen of bio-informatica. Ook is het mogelijk om je te specialiseren in cyber security of gametechnologie.

Competenties ICT'er

Ben je gefascineerd door de rol en werking van softwaresystemen? Houd je er van om voor (wiskundige) problemen creatieve oplossingen te bedenken? Droom je ervan om je eigen computerprogramma's te kunnen ontwerpen? Denk dan eens aan een studie Informatica! Houd je daarnaast van analyseren en kritisch denken? Kun je gestructureerd werken en ben je accuraat? En kun je goed communiceren? Dan past het vast en zeker bij jou!

Een informatica-master

Na het behalen van je bachelordiploma kun je een universitaire masteropleiding gaan doen. Wat jouw ambitie ook is, met een master Computer Science zet je een volgende stap in je loopbaan.

Verwante opleidingen van Informatica zijn: Computer Science, Technical Computer Science en Technische Informatica.

Defensie
Informatica Informatica
Fixusopleiding technische informatica (TuD), computer science (VU)
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd en deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 1 of 2 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands of Engels

Voor Informatica, Computer Science en Technische Informatica word je met elk profiel toegelaten, wel is wiskunde B verplicht voor mensen met een C&M, E&M of N&G profiel. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan geeft dit je geen automatische toegang meer tot een universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende toelatingseisen stellen, zoals de verplichting van wiskunde A of B in je eindexamenpakket op het vwo.

Cultuur & Maatschappij met wiskunde B
Economie & Maatschappij met wiskunde B
Natuur & Gezondheid met wiskunde B
Natuur & Techniek ja

Sommige opleidingen aan publieke universiteiten kennen een numerus fixus en hierdoor laten zij niet iedereen toe. Dit kan komen door slechte baankansen of te weinig stageplaatsen. Per studiejaar mag jij je voor maximaal 2 opleidingen aanmelden met een numerus fixus (soms 1). De opleidingen Informatica heeft geen numerus fixus, dus is de uiterste aanmelddatum voor deze studies is 1 mei. Aan de VU heeft Computer Science een numerus fixus. Technische Informatica aan de TU Delft heeft ook een fixus. Zij laten dus maar een beperkt aantal studenten toe en aanmelden kan hier tot 15 januari.

Kies jij voor een voltijd opleiding aan een universiteit? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

De meeste universitaire opleidingen worden bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de opleiding met het betalen van je collegegeld. Voor het studiejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Misschien lijkt dit veel, maar bedenk wel dat het grootste deel door de belastingbetaler wordt betaald als een investering in jouw toekomst voor Nederland.

Als jij je gaat inschrijven, dan dien je dit voor 1 mei te doen. Kom je er na 1 mei achter dat je toch niet de juiste studie hebt gekozen? Dan kun jij je keuze nog aanpassen, maar kunnen universiteiten strengere voorwaarden stellen.

3 tips voor de opleiding Informatica
  • Bedenk wat je zou willen worden voor de focus.
  • Een studievereniging vergroot je netwerk.
  • Zoek een ict bijbaan.