Universitaire opleiding Informatiekunde

WO Informatiekunde (bachelor)

Hoe selecteert Google zijn zoekresultaten? Hoe weten zij dat jij voor een bepaalde voetbalclub bent? Opvallend dat het koffietentje waar ik vorig week zat nu bovenaan de resultaten staat. En waarom zie ik schoenen-advertenties van een webshop waar ik vorige week ben geweest nu steeds op Facebook? Big brother is watching you! De wirwar aan big-data informatie wordt steeds meer aan elkaar gekoppeld. De kunst is om dit zo goed mogelijk te doen, waardoor het relevant is voor de consument of bedrijven. Informatiekunde leert je alles over data. De opleiding Informatiekunde richt zich op de bruikbaarheid van informatie voor mensen, bedrijven en instellingen. Je houdt je bezig met de vraag hoe ICT kan worden ingezet om mensen en organisaties optimaal te ondersteunen.

Wat kun je worden na de opleiding Informatiekunde?

Banen zijn te vinden in het bedrijfsleven, maar ook bij de overheid of in het hoger onderwijs. Daar kun je functies uitoefenen als IT-adviseur, data-specialist, bigdata-adviseur, organisatieadviseur, informatieanalist, systeemontwerper, software-engineer, interactie-ontwerper of datacommunicatiespecialist. Ook kun je terecht in functies waar je verantwoordelijk bent voor het management en beheer van systemen, bijvoorbeeld als databaseadministrator (DBA), adviseur methoden & technieken, medewerker informatiecentrum of technisch applicatiebeheerder.

Welke vakken krijg je tijdens de opleiding Informatiekunde?

De opleiding is gericht op informatie- en communicatieprocessen en op de rol die ICT daarbij kan spelen. Het is een redelijk brede studie waarbij je inzichten uit de informatica, bestuurs- en organisatiekunde, cognitiewetenschappen en communicatiewetenschappen combineert. Naast informatiekunde krijg je vakken als bedrijfseconomie, cognitieve psychologie, data mining, informatieontwerp, organisatiekunde, en web-technologie. Binnen de opleiding is er natuurlijk ook aandacht voor het programmeren. Databases en zoekfuncties spelen een centrale rol, maar bijvoorbeeld ook taal- en spraakanalyse krijgen aandacht. De studie is gericht op praktische toepassingen die dicht bij de dagelijkse praktijk staan. Het verschilt per onderwijsinstelling of de focus meer ligt op de technische of maatschappelijke kant van de informatiekunde. De focus kan bijvoorbeeld liggen op technologie en programmeertalen, de sociaalwetenschappelijke kant van informatie, management, implementatie of projectmanagement. Andere mogelijkheden zijn data science en bedrijfsinformatietechnologie.

Competenties Informatiekunde

Vind je het interessant hoe mensen informatie verwerken? Of hoe digitale informatie op optimale wijze kan worden benut door de gebruiker? En wil je weten welke menselijke en sociale factoren een rol spelen bij digitale media en ICT? Dan is Informatiekunde een hele geschikte opleiding voor jou. Bedenk of je daarnaast analytisch, accuraat en leergierig bent. Als je ook goed kunt adviseren en samenwerken dan zit je hier helemaal goed!

Master Informatiekunde

Heb jij deze bacheloropleiding afgerond? Ben je nu op zoek naar verdieping en verbreding? Heb jij het in je om nog wat langer in de collegebanken te zitten, maar dadelijk wel met meer bagage de arbeidsmarkt op te komen? Dan is een master Informatiekunde misschien wel iets voor jou.

Hier beschrijven wij de opleiding Informatiekunde. Maar er bestaan ook opleidingen die veel op deze opleiding lijken, zoals: Business Information Technology, Data Science, Data Science and Society, Digital Society, Medische Informatiekunde en Technology and Liberal Arts & Sciences.

Defensie
Informatiekunde Informatiekunde
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd en deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 1 of 2 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands of Engels

Voor Informatiekunde word je met elk profiel toegelaten, wel is wiskunde A of B een verplichting voor mensen met een C&M profiel. Bij Business Information Technology word je toegelaten met een N&T profiel of met een ander profiel aangevuld met wiskunde B. Voor Medische Informatiekunde word je met N&T sowieso toegelaten en E&M-ers en N&G-ers dienen Natuurkunde in hun pakket te hebben en C&M-ers ook nog wiskunde A of B. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan geeft dit je geen automatische toegang meer tot een universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende toelatingseisen stellen, zoals de verplichting van wiskunde A of B in je eindexamenpakket op het vwo.

Cultuur & Maatschappij met extra vak(ken)
Economie & Maatschappij met extra vak(ken)
Natuur & Gezondheid met extra vak(ken)
Natuur & Techniek ja

De opleiding Informatiekunde heeft geen numerus fixus. Sommige opleidingen kennen een numerus fixus en hierdoor laten zij niet iedereen toe. Dit kan komen door slechte baankansen of te weinig stageplaatsen. Per studiejaar mag jij je voor maximaal 2 opleidingen aanmelden met een numerus fixus (soms 1). De opleidingen op deze pagina hebben geen numerus fixus, dus is de uiterste aanmelddatum voor deze studies is 1 mei.

Kies jij voor een voltijd opleiding aan een universiteit? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

De meeste universitaire opleidingen worden bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de opleiding met het betalen van je collegegeld. Voor het studiejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Misschien lijkt dit veel, maar bedenk wel dat het grootste deel door de belastingbetaler wordt betaald als een investering in jouw toekomst voor Nederland.

Als jij je gaat inschrijven, dan dien je dit voor 1 mei te doen. Kom je er na 1 mei achter dat je toch niet de juiste studie hebt gekozen? Dan kun jij je keuze nog aanpassen, maar kunnen universiteiten strengere voorwaarden stellen.

3 tips voor de opleiding Informatiekunde
  • Bedenk wat je zou willen worden voor de focus.
  • Een studievereniging vergroot je netwerk.
  • Zoek een exacte bijbaan.