Universitaire opleiding Psychologie

WO Psychologie (bachelor)

Wat kan een mens? Wat voelt hij en waarom doet hij dat? Bij psychologie richt jij je blik vooral op hoe mensen zich gedragen. Je verklaart, onderzoekt en denkt na over alles wat te maken heeft met de innerlijke mens. Je leert persoonlijke problemen maatschappelijk te analyseren en oplossingen te zoeken. Wat maakt mensen depressief of agressief? Wat is de rol van biologie in het gedrag? Of hoe komt het dat kinderen moeiteloos een taal leren? Je leert hoe je dit soort vragen kunt bestuderen, begrijpen en beïnvloeden.

Is er werk na de opleiding Psychologie?

Psychologen zijn onder meer werkzaam in de zorg, het onderwijs, het bedrijfsleven en de wetenschap. Je kunt gaan werken als relatietherapeut, gezondheidszorgpsycholoog, studiecoach, hulpverlener in een (psychiatrisch) ziekenhuis, onderzoeker, docent, HR-manager, loopbaanadviseur of beleidsmedewerker. Je kunt je ook als zelfstandig psycholoog, coach of adviseur in een eigen praktijk vestigen, maar dan moet je vaak eerst de nodige jaren werkervaring hebben opgedaan.

De inhoud van de opleiding Psychologie?

In het begin van je studie krijg je in vogelvlucht te maken met diverse psychologische richtingen, zoals klinische psychologie (geestelijke gezondheid en therapie), sociale psychologie (gedrag van en in groepen), ontwikkelingspsychologie (groei en ontwikkeling), persoonlijkheidspsychologie en psychopathologie en psychodiagnostiek. Je bekijkt psychologische issues en probeert ze op te lossen. Ook leer je tijdens de opleiding hoe je gegevens over menselijke eigenschappen en gedrag verzamelt, hoe je daar conclusies aan kunt verbinden en hoe je die conclusies rapporteert. Hier kom een flinke portie statistiek bij kijken. Maar je leert niet alleen menselijk gedrag begrijpen, je leert ook hoe je gedrag kunt beïnvloeden. Als tweedejaars ga je de aspecten binnen de psychologie dieper bekijken. Er is aandacht voor methodes en gaat de leerstof toepassen bij echte vraagstukken. Na jaar twee kies je een minor. Deze minor kan verbredend of verdiepend zijn. Bij een verbredende minor volg je enkele vakken bij een andere opleiding; bij een verdiepende minor volg je verdiepende vakken bij de opleiding psychologie. De keuze voor een specifieke minor bepaalt vaak ook welk mastertraject je kunt doen. Daarna stroom je door naar een master of ga je werken.

Waar moet je goed in zijn?

Ben je geïnteresseerd in menselijk gedrag? Houd je van lezen, discussiëren, argumenteren, schrijven, observeren en analyseren? Ben je zelfstandig, maar kun je ook goed samenwerken? En kun je kritisch naar anderen, maar ook naar jezelf te kijken? Denk dan eens aan de opleiding Psychologie. Verder is het handig als je goed kunt luisteren, observeren en analyseren. En dat je communicatie vaardig bent.

Psychologie aan de Open Universiteit

Psychologie kun je ook studeren via het afstandsonderwijs van de Open Universiteit. Je studeert thuis en begeleiding krijg je voor een groot deel online. Deze manier van studeren is populair bij mensen die een baan hebben, want je kunt meer zelf plannen. Het vergt echter ook veel discipline. Tijdens de OU-bachelor kun je je voorbereiden op masters in de arbeids-, klinische en gezondheidspsychologie en levenslooppsychologie.

Studeren in deeltijd

De opleiding Psychologie kun je ook in een deeltijd variant volgen. Zo kun jij je werk combineren met een opleiding. Hier kun je meer informatie vinden over Psychologie deeltijd.

Na een bachelor komt een master

Na het behalen van je bachelor-diploma is het een logische stap om een masteropleiding te gaan doen. Er zijn tal van masteropleidingen waar je uit kunt kiezen, bijvoorbeeld een master psychologie of een master sociologie.

Defensie
Psychologie Psychologie
Fixusopleiding UvA, UM, VU, Tilburg, Leiden
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd en deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 1 of 2 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands (soms en/of Engels)

Voor Psychologie maakt het niet uit welk profiel je kiest op het vwo. Soms worden de lessen volledig of deels in het Engels verzorgd. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan geeft dit je geen automatische toegang meer tot een universitaire opleiding. Voor de toelating kunnen universiteiten aanvullende toelatingseisen stellen.

Cultuur & Maatschappij ja
Economie & Maatschappij ja
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & Techniek ja

Sommige universitaire opleidingen hebben een numerus fixus ingesteld. En dat is ook zo bij de opleiding Psychologie. Psychologie is namelijk een populaire studie, terwijl er niet veel banen zijn voor afgestudeeerden! Deze opleidingen laten hierdoor maar een beperkt aantal studenten toe. Als er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn, dan zal er een selectie plaatsvinden op basis van een ranking. De universiteiten die voor Psychologie een numerus fixus kennen zijn: Universiteit Leiden, Vrije Universiteit Amsterdam, Tilburg University, Universiteit van Amsterdam en University Maastricht. Wanneer jij je ondanks deze maatregel wilt inschrijven voor Psychologie, dan dien je dit hier voor 15 januari te doen. Wil je meer weten? Bekijk dan het overzicht numerus fixus universiteiten.

Wanneer jij de universitaire opleiding Psychologie in voltijd volgt, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering.

In de meeste gevallen wordt de opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De opleiding wordt dan niet bekostigd door de overheid. Dit kan dus best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel een juiste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.

Heb jij gekozen voor Psychologie? Schrijf je dan in voor de inschrijfddatum, want anders vervalt je recht op toelating.

3 tips voor de opleiding Psychologie
  • Bedenk wat je zou willen worden voor de focus.
  • Een studentenvereniging is goed voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de lijn van de universitaire opleiding Psychologie.