Universitaire opleiding Werktuigbouwkunde

WO Werktuigbouwkunde (bachelor)

De universitaire bacheloropleiding Werktuigbouwkunde is een breed opgezette technische opleiding waarin je theoretische kennis leert om te zetten naar praktische toepassingen. Voertuigen, gereedschappen, machines, fabrieken en productieprocessen…. Kun jij apparaten, vliegtuigen en voertuigen nog duurzamer en efficiënter maken?

Wat kun je worden na de opleiding Werktuigbouwkunde?

Zo breed als de opleiding is, zo breed is ook het werkveld. Je kunt gaan werken in de machine- en apparatenbouw, auto- en vliegindustrie, olie- en chemische industrie en de elektrotechnische industrie. Ook is het mogelijk een baan te vinden als ingenieur bij een bureau, softwarebedrijven, onderzoeksinstituten en onderwijsinstellingen. Je kunt je puur op de techniek richten en je bezighouden met research, ontwerpen, ontwikkelen en/of testen, maar je kunt ook aan de slag in technisch-commerciële banen of in managementfuncties.

Wat zijn de vakken binnen Werktuigbouwkunde?

Bij Werktuigbouwkunde ga je vervoersmiddelen en apparaten ontwerpen en bouwen. Voor sommige mensen is het een constructiestudie. Daar behoren ook de opleidingen Agrotechnologie, Biomedische Technologie, Maritieme Techniek en Lucht- en Ruimtevaarttechniek ook bij. In het eerste jaar doe je binnen alle constructiestudies basiskennis op. Denk aan vakken als wiskunde, productietechniek, natuurkunde, aerodynamica, materiaalkunde, ontwerpen, mechanica en dynamica (het regelen van machines en systemen). Het zijn allemaal praktische opleidingen waar je, naast hoor- en werkcolleges, deel neemt aan projecten waarin je de geleerde theorie niet alleen leert toepassen. Ook doe je ervaring op met samenwerken, presenteren en rapporteren. Tijdens Werktuigbouwkunde leer je hoe je auto's, vliegtuigen, motoren en installaties kunt bouwen. In het eerste jaar volg je o.a. vier wiskundevakken en is er aandacht voor de basis in mechanicavakken. In volgende jaren verschuift het accent van theorie naar verdieping in de mechanica en thermodynamica. Je leert geavanceerde meet- en analyse technieken toe te passen.

Ben jij geschikt voor Werktuigbouwkunde?

Heb je een brede belangstelling voor techniek? Haal je graag apparaten uit elkaar om te weten hoe ze in elkaar steken? Spreekt het je aan om na te denken over hoe je ze nog beter en slimmer kunt ontwerpen? Dan is Werktuigbouwkunde echt een studie voor jou! Ben je daarnaast ook creatief, nieuwsgierig, innovatief en accuraat? Dan zit je gebakken!

Technische masteropleiding

Ben je klaar met deze techniek opleiding en heb je nog genoeg energie om door te leren? Bekijk dan de mogelijkheden voor master constructiewetenschappen. Zo heb je een nog betere voorbereiding op de arbeidsmarkt.

Op deze pagina hebben we het over de opleiding Werktuigbouwkunde, maar wist je dat sommige universiteiten ook aanverwante studies aanbieden? Zoals Maritieme Techniek bijvoorbeeld.

Defensie
Werktuigbouwkunde Werktuigbouwkunde
Fixusopleiding werktuigbouwkunde (TuE)
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 2 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands (en/of Engels)

Kom je van het vwo en heb jij een N&T profiel? Dan word je bij Werktuigbouwkunde toegelaten. Met N&G, C&M of E&M zijn wiskunde B en natuurkunde verplicht.

Cultuur & Maatschappij met wiskunde B en natuurkunde
Economie & Maatschappij met wiskunde B en natuurkunde
Natuur & Gezondheid met wiskunde B en natuurkunde
Natuur & Techniek ja

Sommige technische opleidingen kennen een numerus fixus en hierdoor laten zij niet alle studenten toe. Wanneer er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn, dan zal er een selectie plaatsvinden op basis van een ranking. Voor de opleiding Werktuigbouwkunde aan de TU Eindhoven is er een numerus fixus ingesteld. Wil je meer weten? Bekijk dan het overzicht numerus fixus universiteiten.

Kies jij voor een voltijd opleiding Werktuigbouwkunde aan een universiteit? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

In de meeste gevallen wordt de Werktuigbouwkunde opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire Werktuigbouwkunde opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler.

Publieke universiteiten hebben tijd nodig om jouw inschrijving te verwerken. Ben jij van plan om je voor deze opleiding in te schrijven? Doe dit dan voor de inschrijfdatum.

3 tips voor de opleiding Werktuigbouwkunde
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je studie.
  • Een studievereniging kan belangrijk zijn voor je contacten.
  • Zoek een bijbaan die past bij Werktuigbouwkunde.