Universitaire opleiding Agrotechnologie

WO Agrotechnologie (bachelor)

Natuurlijke hulpbronnen, zoals land en water, zijn van cruciaal belang voor de productie van voedsel en andere agrarische producten. In de opleiding Agrotechnologie leer je hoe je deze hulpbronnen optimaal kunt benutten om duurzame en efficiënte productiemethoden te ontwikkelen. Agrotechnologie is een interdisciplinaire opleiding die zich richt op het verbeteren van de voedselproductie door middel van technologie. Tijdens de opleiding leer je over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van agronomie, landbouwtechniek, voedingswetenschappen, milieukunde en bedrijfskunde. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden op het gebied van onderzoek, innovatie en ondernemerschap.

De inhoud van de opleiding Agrotechnologie?

De opleiding Agrotechnologie biedt een breed scala aan vakken, waardoor je een uitgebreide en gevarieerde opleiding krijgt. Enkele voorbeelden van vakken die je zou kunnen volgen tijdens de opleiding zijn:

  • Plantenteelt en bodemkunde: In dit vak leer je over de groei en ontwikkeling van planten en de interactie tussen planten en de bodem.
  • Gewasbescherming: Hierbij leer je hoe je planten kunt beschermen tegen ziekten, plagen en andere bedreigingen.
  • Voedingsmiddelentechnologie: In dit vak leer je over de technologieën die worden gebruikt voor de productie en verwerking van voedsel.
  • Bedrijfseconomie: Dit vak biedt inzicht in de economische aspecten van de landbouwsector en hoe je deze kennis kunt toepassen in de agrarische bedrijfsvoering.
  • Milieutechnologie: Hierbij leer je hoe je duurzame productiemethoden kunt ontwikkelen die rekening houden met de ecologische en sociale impact van landbouwactiviteiten.
  • Onderzoeksmethoden: In dit vak leer je hoe je onderzoek kunt doen naar agrarische vraagstukken en hoe je de resultaten van dit onderzoek kunt vertalen naar praktische toepassingen.

Naast deze vakken biedt de opleiding Agrotechnologie ook de mogelijkheid om keuzevakken te volgen, zodat je je kunt specialiseren in een bepaald aspect van de agrarische sector.

Wat kun je worden na deze agrotechnische opleiding?

Met een diploma in Agrotechnologie kun je aan de slag in diverse functies binnen de agrarische sector, zoals beleidsmedewerker, onderzoeker, adviseur of ondernemer. Je kunt bijvoorbeeld werken bij een agrarisch adviesbureau, een onderzoeksinstituut of een agro-industrieel bedrijf. Ook kun je ervoor kiezen om verder te studeren aan een masteropleiding op het gebied van agrotechnologie of een gerelateerd vakgebied.

Defensie
Agrotechnologie Agrotechnologie
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 2 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Engels

Voor de opleiding Agrotechnologie is het belangrijk dat je affiniteit hebt met natuurwetenschappen en technologie en dat je geïnteresseerd bent in de toepassing daarvan in de agrarische sector. Een vwo-diploma met een profiel Natuur & Techniek (NT) of Natuur & Gezondheid (NG) met Natuurkunde als verplicht vak maken jou toelaatbaar. Is je diploma voldoende voor toelating, maar mis je een vereist vak? Dan moet je aantonen dat je voldoende kennis hebt door het behalen van een vwo-deelcertificaat.

Cultuur & Maatschappij nee
Economie & Maatschappij nee
Natuur & Gezondheid met Natuurkunde
Natuur & Techniek ja

Agrotechnologie heeft geen numerus fixus en hierdoor laten zij alle studenten toe met de gewenste profielkeuze. Wil je meer weten? Bekijk dan het overzicht numerus fixus universiteiten.

Kies jij de opleiding Agrotechnologie? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

Vaak wordt de AT opleiding bekostigd door de staat. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire Agrotechnologie opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler.

Publieke universiteiten hebben tijd nodig om jouw inschrijving te verwerken. Ben jij van plan om je voor deze opleiding in te schrijven? Doe dit dan voor de inschrijfdatum.

3 tips voor de opleiding Agrotechnologie
  • Kies voor een beroep, dat geeft focus.
  • Een studievereniging is belangrijk voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de agrotechniek.