Universitaire opleiding Bouwkunde

WO Bouwkunde (bachelor)

Bouwkunde is overal om je heen en zeker in periodes wanneer er veel huizen worden gebouwd. Maar Bouwkunde is meer dan architectuur. Het is een creatieve én technische opleiding en behelst het technische aspect van zowel het bouwen als het inrichten van Nederland. Als je de opleiding afrondt mag je je bouwkundige noemen.

Wat kun je worden na de opleiding Bouwkunde?

Wat je precies gaat doen, wordt mede bepaald door de master die je hebt gevolgd. Veel bouwkundigen kiezen voor de architectuur. Of ze gaan aan de slag bij een bouwonderneming, woningcorporatie of als projectontwikkelaar. Werk is er ook voor je bij aannemers of woningbouwers. Daarnaast kun je bij de rijksoverheid en onderzoeksinstituten banen vinden.

Studieprogramma Bouwkunde

Tijdens de opleiding richt je je zowel op de technische als de creatieve kant van het bouwen. Bouwkunde kent drie hoofdthema's: bouw, water en verkeer/transport. In het eerste jaar doe je basiskennis op over onder meer architectuur, stedenbouw, bouwfysica, vastgoedbeheer en bouwtechniek en ontwikkel je een wetenschappelijke denk- en werkhouding. Je krijgt een flink portie wiskunde en natuurkunde, want je moet de draagkracht en de invloeden van het weer kunnen berekenen. Daarnaast moet je bouwwerk ook nog mooi ogen en in de omgeving passen. Je kunt vast wel een paar voorbeelden noemen die echt niet in het landschap passen of waarbij de natuur uiteindelijk sterker was dan het bouwwerk. Je houdt je verder bezig met proeven en onderzoeken binnen de verschillende vakgebieden en in het atelier leer je hoe je een bouwwerk op de tekentafel ontwerpt.

Ben jij geschikt voor Bouwkunde?

Heb je interesse in bouwwerken? Ben je goed in technische vakken? Heb je interesse in de maatschappij? En heb je affiniteit met bouwen? Dan zou Bouwkunde iets voor jou kunnen zijn! Daarnaast is het handig als je conceptueel kunt denken, creatief en innovatief bent, maar ook klantgericht en een visie kunt ontwikkelen.

Bouwkundige masteropleiding

Heb je een diploma van deze bouwkundige opleiding? En heb je nog genoeg energie om langer in de collegebanken te zitten? Bekijk dan of een master Bouwkunde of Civiele Techniek iets voor je is.

Defensie
Bouwkunde Bouwkunde
Fixusopleiding TuD
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master voornamelijk 2 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands (en Engels)

Heb jij een N&T profiel en kom je van het vwo, dan word je bij Bouwkunde toegelaten. Met een N&G, C&M of E&M profiel zijn wiskunde B en natuurkunde verplicht in je vakkenpakket. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan geeft dit je geen automatische toegang meer tot een universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende toelatingseisen stellen.

Cultuur & Maatschappij met wiskunde B en natuurkunde
Economie & Maatschappij met wiskunde B en natuurkunde
Natuur & Gezondheid met wiskunde B en natuurkunde
Natuur & Techniek ja

Sommige technische opleidingen kennen een numerus fixus en hierdoor laten zij niet alle studenten toe. Voor Bouwkunde heeft de TU Delft een numerus ingesteld. Wil je meer weten? Bekijk dan het overzicht numerus fixus universiteiten.

Kies jij voor een voltijd opleiding Bouwkunde? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

In de meeste gevallen wordt de Bouwkunde opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire Bouwkunde opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler.

Publieke universiteiten hebben tijd nodig om jouw inschrijving te verwerken. Ben jij van plan om je voor deze opleiding Bouwkunde in te schrijven? Doe dit dan voor de inschrijfdatum.

3 tips voor de opleiding Bouwkunde
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je opleiding.
  • Een studievereniging kan belangrijk zijn voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de bouw.