Universitaire opleiding Bedrijfskunde

WO Bedrijfskunde (bachelor)

Tijdens de opleiding Bedrijfskunde maak je kennis met alle facetten van bedrijfsvoering, ondernemen en organiseren. Verschillende disciplines geven je een theoretische ondergrond en je leert nadenken over organisaties, organisatievraagstukken en mogelijke oplossingen. Ook leer je veel over leiderschapsstijlen. Vragen die je voor je kiezen krijgt zijn bijvoorbeeld: Hoe lanceer je een bedrijf op de (internationale) markt? Hoe maak je een organisatie klantgerichter? Hoe vergroot je de winstmarge van een onderneming?

Wat kun je worden na de opleiding Bedrijfskunde?

Als je bent afgestudeerd ga je als bedrijfskundige organisaties helpen door mensen beter te laten werken, bedrijfsprocessen te optimaliseren en innovaties door te voeren. Als Bedrijfskundige kun je in allerlei functies terecht komen in verschillende sectoren. Denk aan banen als organisatieadviseur, projectleider, manager of marktonderzoeker. Je kunt werk vinden in het (internationale) bedrijfsleven, bij advies organisaties, bij de overheid en in non-profitorganisaties. Er zijn ook veel Bedrijfskundigen die voor zichzelf werken.

Wat kun je verwachten binnen de studie Bedrijfskunde?

Gedurende je eerste jaar verdiep je je in ondernemingen, bedrijfsprocessen en alles wat daarmee te maken heeft. Je werkt vooral aan je basiskennis door het volgen van vakken als bedrijfswiskunde, economie, marketing, hrm, ondernemingsrecht, gedrag in organisaties en logistiek. En ook staan basisvakken als taal en statistiek op het programma. Sommige universiteiten bieden naast een Nederlandstalig programma een Engelstalig programma. In het tweede en derde jaar ga je dieper in op verschillende onderdelen van bedrijfsvoering. Je krijgt dan vakken als accountancy, strategie, rechten, corporate entrepreneurship, business information technology en technology innovation management. Je loopt stage, kiest een minor en schrijft een bachelorscriptie.

Ben ik geschikt?

Heb je een brede interesse in bedrijven, instellingen en organisaties? Spreekt het je aan om bedrijfsprocessen te analyseren en te verbeteren? Kun jij grote verantwoordelijkheden aan? En ben je iemand die initiatief neemt? Dan is de WO-opleiding Bedrijfskunde wellicht iets voor jou! Daarnaast is het handig als je natuurlijk overwicht hebt, goed kunt samenwerken en je beschikt over excellente communicatieve vaardigheden.

Studeren in deeltijd

De opleiding Bedrijfskunde kun je ook in een deeltijd variant volgen. Zo kun jij je werk combineren met een opleiding. Hier kun je meer informatie vinden over Bedrijfskunde deeltijd.

Na een bachelor komt een master

Na het behalen van je bachelor-diploma is het een logische stap om een masteropleiding te gaan doen. Er zijn tal van masteropleidingen waar je uit kunt kiezen, bijvoorbeeld een master Bedrijfskunde, een master Human resource management of een Master of Business Administration.

Op deze pagina hebben we het over WO Bedrijfskunde, maar wist je dat sommige universiteiten ook aanverwante studies aanbieden? Zoals Business Administration, Bedrijfs- & Consumentenwetenschappen of Technische Bedrijfskunde bijvoorbeeld.

Defensie
Bedrijfskunde Bedrijfskunde
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd en deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 1 of 2 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands en/of Engels

Alle profielen geven jou toegang tot Bedrijfskunde, Technische Bedrijfskunde of Bedrijfs- & Consumentenwetenschappen, alleen bij de profielkeuze C&M dien je wel wiskunde A of wiskunde B te kiezen in je pakket. Voor de meeste opleidingen is Engels belangrijk. Sommige economische opleidingen worden zelfs volledig in het Engels gegeven. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan geeft dit je geen automatische toegang meer tot een universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende toelatingseisen stellen aan hbo'ers.

Cultuur & Maatschappij met extra vak
Economie & Maatschappij ja
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & Techniek ja

Voor sommige universitaire opleidingen is een numerus fixus ingesteld. Deze opleidingen laten hierdoor maar een beperkt aantal studenten toe. Dit kan bijvoorbeeld komen door mindere arbeidsmarktperspectieven. Bedrijfskunde is nergens een numerus fixus opleiding. De uiterste aanmelddatum voor deze studie is 1 mei. Particuliere instellingen, zoals Nyenrode, kennen deze regeling niet. Wil je meer weten? Bekijk dan het overzicht numerus fixus universiteiten. De andere universitaire opleidingen, die op deze pagina worden beschreven, kennen ook geen numerus fixus.

Wanneer jij de universitaire opleiding Bedrijfskunde in voltijd volgt, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering.

In de meeste gevallen wordt de bedrijfskundige opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De opleiding wordt dan niet bekostigd door de overheid. Dit kan dus best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel een juiste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.

Kies jij voor een economische universitaire opleiding, dan dien jij je voor de inschrijfddatum aan te melden, want daarna vervalt je recht op toelating.

3 tips voor de opleiding Bedrijfskunde
  • Ben jij een regelneef?
  • Een studentenvereniging is goed voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de lijn van je opleiding.