Universitaire opleiding Economie

WO Economie (bachelor)

Tijdens de opleiding Economie bestudeer je macro-, meso- en micro-economische vraagstukken. Daarnaast bekijk je hoe ondernemingen zijn georganiseerd en hoe kostprijzen tot stand komen. Met de kennis en vaardigheden die je je eigen maakt, kun je actuele economische vraagstukken en problemen op een gedegen manier analyseren en een oplossing aandragen. Denk aan vragen als: Waarom halen wij koste wat kost zoveel producten uit het verre China en laten wij onze eigen boeren verstikken in regels?

Wat kun je worden na de opleiding Economie?

Als afgestudeerde econoom kun je bij veel organisaties aan de slag. Bij banken, de beurs, verzekeraars, het Centraal Planbureau, de EU en de Wereldbank. Misschien ligt werk als adviseur of universitair onderzoeker jou beter. Maar een baan als controller, belastinginspecteur of marketingmanager behoort ook tot de mogelijkheden.

De vakken tijdens je studie Economie

Tijdens de eerste twee jaren maak je kennis met verschillende deelonderwerpen in de economie. Je kijkt naar de geldstromen van bedrijven bij bedrijfseconomie, en richt je op de boekhouding, financiering, marketing en management & organisatie. Binnen algemene economie leer je alles over micro-economie (kleinschalige economie) en over macro-economie (totale investeringen). Daarnaast krijg je vakken als wiskunde, statistiek en ICT. In het tweede of derde jaar kies je een specialisatie. Je volgt keuzevakken, binnen of buiten de eigen faculteit of bij een andere (buitenlandse) universiteit. Je sluit de bachelorfase af met een scriptie.

Specialisaties WO Economie?

Je kunt een specialisatie kiezen in een pure economische richting, gericht op (internationale) markten of economie vanuit de overheid. Denk aan bedrijfseconomie, financiële economie en internationale economie en beleid. Of aan international economics & business, waarbij jij je richt op buitenlandse markten. Het is tevens mogelijk om alternatieve richtingen te kiezen. Bij sommige universiteiten kun je economie toepassen op een specifiek onderwerp, zoals milieu, agri-business of maatschappijvraagstukken. Je kunt ook economie combineren met een ander vakgebied. Denk aan geografie, rechten of sociale wetenschappen.

Ben jij geschikt voor een economische opleiding?

Heb je affiniteit met cijfers, kun je goed met geld omgaan en overzie jij grote lijnen? Ben jij daarnaast secuur en resultaatgericht? Denk dan eens aan een studie economie. Voor deze opleiding moet je ook goed kunnen analyseren, adviseren, samenwerken en besluitvaardig zijn.

Na een bachelor komt een master

Ben jij na het behalen van je bachelordiploma nog niet uitgeleerd? Je kunt daarna nog een master opleiding gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een master Economie, een master Accountancy & Fiscale Economie, Master of Business Administration of een master Bedrijfskunde.

Op deze pagina hebben we het over WO Economie, maar wist je dat sommige universiteiten ook aanverwante studies aanbieden? Zoals Bedrijfseconomie, Economics and Business Economics, Economie en Bedrijfseconomie of Economie en Beleid bijvoorbeeld.

Defensie
Economie Economie
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2025-2026 € 2.601,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm Voltijd, bachelor
Opleidingsduur 3 jaar
Duur aansluitende master 1 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands en/of Engels

Alle vwo-profielen geven jou toegang tot deze opleidingen, alleen bij de profielkeuze C&M dien je wel wiskunde A of wiskunde B te kiezen in je pakket. Voor de meeste opleidingen is Engels belangrijk. Sommige economische opleidingen worden zelfs volledig in het Engels gegeven. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan geeft dit je geen automatische toegang meer tot een universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende toelatingseisen stellen aan hbo'ers.

Cultuur & Maatschappij met wiskunde A of B
Economie & Maatschappij ja
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & Techniek ja

Voor sommige universitaire opleidingen is een numerus fixus ingesteld. Deze opleidingen laten hierdoor maar een beperkt aantal studenten toe. Dit kan bijvoorbeeld komen door mindere arbeidsmarktperspectieven. Wanneer er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn, dan zal er een selectie plaatsvinden op basis van een ranking. De opleiding Economie kent geen numerus fixus. Bekijk hier de lijst met numerus fixus universiteiten.

Wanneer jij de universitaire opleiding Economie in voltijd volgt, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering.

In de meeste gevallen wordt de opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler.

Kies jij voor een economische universitaire opleiding, dan dien jij je voor de inschrijfddatum aan te melden, want daarna vervalt je recht op toelating.

3 tips voor de opleiding Economie
  • Ben jij dol op cijfers?
  • Een studentenvereniging is goed voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de lijn van je opleiding.