Universitaire opleiding International Business Administration

WO International Business Administration (bachelor)

Ambieer je een functie in het internationale zakenleven of trekt het overzeese grote geld aan jou? Gedurende de Engelstalige bacheloropleiding International Business Administration wordt je klaargestoomd voor een functie in het internationale zakenleven (er bestaat ook een opleiding International Business). Tijdens deze studie verdiep je je in belangrijke facetten van internationale bedrijfsvoering bijvoorbeeld door te leren hoe je een organisatie succesvol runt en hoe je omgaat met interculturele verschillen.

Wat kun je worden met International Business Administration?

Afgestudeerden in de opleiding International Business (Administration) komen terecht in de internationale zakenmarkt. Ze gaan aan de slag als consultant, maar ook als verkoper of marketeer bij grote of iets minder grote bedrijven. Een eigen onderneming beginnen behoort ook tot de mogelijkheden, maar dan moet je wel op de hoogte zijn van de wetten in het betreffende land en een goed idee hebben.

Welke vakken krijg je binnen de studie International Business Administration?

Tijdens je eerste jaar leg je een brede basis. Op het programma staan handel, management, marketing en diverse talen. En ook organisatie en strategie, human resources management, accounting en finance. Aangevuld met economie, internationaal recht en statistiek. Leer over internationale markten en verdiep je in marketing en logistieke processen in het buitenland. Ook krijg je les over culturele verschillen. Er wordt veel aandacht besteed aan je academische vaardigheden, zoals kritisch lezen, analyseren, logisch redeneren, schrijven en presenteren. Engels is de voertaal. In het tweede en derde jaar verdiep je de basiskennis en diverse vaardigheden. Je krijgt vrije keuzeruimte waarbij je je eigen vakkenpakket samenstelt. Een minor op een specialistisch vakgebied behoort ook tot de mogelijkheden. Tot slot rond je studie af met het schrijven van een scriptie.

Specialisaties

Bij elke universiteit is de focus verschillend. Denk aan focusgebieden als verantwoord ondernemen, ethisch ondernemen, samenwerken en internationale technologie. Enkele universiteiten stellen een semester aan een buitenlandse universiteit verplicht.

Ben ik geschikt?

Zie jij een internationale carrière wel zitten of wil je een bedrijf starten? Heb je interesse in internationale culturen en werk je graag met uiteenlopende mensen samen? Of ambieer je een managementfunctie? Dan is de opleiding International Business (Administration) heel geschikt voor jou! Verder is het een pre als je goed doelen kunt stellen, resultaatgericht bent, cijfermatig inzicht hebt en een helicopterview hebt.

Na een bachelor komt een master

Na het behalen van je bachelor-diploma is het een logische stap om een masteropleiding te gaan doen. Er zijn tal van masteropleidingen waar je uit kunt kiezen, bijvoorbeeld een master Economie of een Master of Business Administration.

Op deze pagina hebben we het over International Business Administration, maar wist je dat sommige universiteiten ook een aanverwante studie aanbieden? Zoals International Business en International Studies bijvoorbeeld.

Defensie
International Business Administration International Business Administration
Fixusopleiding international business (UM)
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd en deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 1 of 1,5 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Engels

Alle profielen geven jou toegang tot International Business Administration en International Business, alleen bij de profielkeuze C&M dien je wel wiskunde A of wiskunde B te kiezen in je pakket. Natuurlijk is Engels binnen de opleiding erg belangrijk.

Cultuur & Maatschappij met wiskunde A of B
Economie & Maatschappij ja
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & Techniek ja

Voor sommige universitaire opleidingen is een numerus fixus ingesteld. Deze opleidingen laten hierdoor maar een beperkt aantal studenten toe. Dit kan bijvoorbeeld komen door mindere arbeidsmarktperspectieven. Wanneer er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn, dan zal er een selectie plaatsvinden op basis van een ranking. Voor de opleiding International Business aan de Maastricht University is een numerus fixus ingesteld, waar dus niet iedereen wordt toegelaten. De andere universiteiten, die deze studies aanbieden kennen geen numerus fixus. Wil je meer weten? Bekijk dan het overzicht numerus fixus universiteiten.

Wanneer jij de universitaire opleiding International Business Administration in voltijd volgt, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering.

In de meeste gevallen wordt de IBA opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De opleiding wordt dan niet bekostigd door de overheid. Dit kan dus best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel een juiste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.

Kies jij voor een economische universitaire opleiding, dan dien jij je voor de inschrijfddatum aan te melden, want daarna vervalt je recht op toelating.

3 tips voor de opleiding International Business Administration
  • Ben je goed in Engels?
  • Sluit je aan bij een studentenvereniging, dat is goed voor je contacten.
  • Zoek een internationale bijbaan.