Leuke studentenstad Utrecht

Studeren in Utrecht

Utrecht heeft een flonkerend verleden. Het begon allemaal met een castellum dat de Romeinen in 47 na Christus stichtten als onderdeel van versterkingen langs de Rijn. De naam van de stad is vermoedelijk ontstaan door samentrekking van de woorden Uut (benedenstrooms) en Trecht (doorwaadbare plaats).

Over de stad Utrecht

Eind 7e eeuw vestigde de Engelse missionaris Willibrord zich in Utrecht. Daarna kreeg Utrecht grote kerkelijke macht en ontwikkelde de stad zich als handelsstad. De grachten en werven dateren uit deze glorietijd. Utrecht, de meest centrale grote stad van Nederland, is met geen enkele andere plaats te vergelijken. Er zijn verschillende studentenverenigingen te vinden alsmede faciliteiten die speciaal op studenten gericht zijn. De universiteit en een hogeschool in de stad maakt Utrecht echt tot een kennissatelliet van wereldniveau.

Uitgaan in Utrecht

Het studentenleven en het dagelijkse stadsleven gaat hier goed samen. Een stad met een groot kloppend winkelhart, gezellige terrasjes, maar ook een bruisend uitgaansleven. Met ritsen kroegen en cafés, eenvoudige eethuisjes, maar ook stijlvolle restaurants. Utrecht heeft al meer dan een eeuw een grote aantrekkingskracht op studenten. Als gevolg hiervan is er dan ook van alles te beleven voor studenten.

Studentenkamer in Utrecht

Utrecht is de hoofdstad van de kleinste (qua oppervlakte) provincie - Utrecht - van Nederland. Utrecht ligt in het centrum van Nederland. De stad Utrecht is wat betreft het inwonersaantal de op drie na grootste stad van Nederland. Utrecht behoort tot één van de steden van de Randstad. Het is erg moeilijk om een kamer te vinden in Utrecht.

Universiteiten in Utrecht

Meer weten over de studentenstad Utrecht?

Utrecht is lekker overzichtelijk, maar toch doe je er goed aan om even informatie in te winnen op Studenten Wegwijzer over studeren in Utrecht. Zo kom je goed beslagen ten ijs en kun je je mede eerstejaars versteld doen staan met je kennis van het uitgaansleven en de vele verenigingen in de buurt van het Janskerkhof.

Defensie
3 tips voor een opleiding aan de universiteit
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je studie.
  • Gebruik een studentenvereniging voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de lijn van je opleiding.

Studiekeuze maken

Je kunt dan wel over een paar jaar een universitair diploma op zak hebben, maar zonder focus bereik je hier weinig mee. In samenwerking met Jobpersonality bieden wij een beroepskeuzetest aan. Deze beroepskeuzetest is kosteloos en duurt een paar minuten.

Enkele universitaire opleidingen aan de universiteiten hebben een numerus fixus ingesteld. Zij laten dan per opleiding een maximaal aantal studenten toe. Bekijk het complete overzicht met numerus fixus opleidingen aan universiteiten.

Als jij je gaat inschrijven voor een universitaire opleiding, dan dien je dit voor de gestelde inschrijfdatum te doen. Anders vervalt je recht op toelating.

Natuurlijk is de kwaliteit van een universitaire opleiding het belangrijkst voor je studiekeuze. Daarna kijk je pas waar je gaat studeren. Voor een leuke studententijd is het wel goed om daar even grondig naar te kijken. Wij hebben alle studentensteden op een rijtje gezet.

Volgens de toonaangevende QS-ranking 2023 behoren er maar 2 Nederlandse universiteiten bij de top 100 van de wereld. In de QS-ranking weegt het onderzoek erg zwaar. Op nummer 58 vinden wij de Universiteit van Amsterdam in de lijst met beste universiteiten en op plek 61 de TU Delft. De andere Nederlandse universiteiten komen niet (meer) in de lijst voor en daar doen ze blijkbaar minder goede onderzoeken.

Ga jij met een universitaire opleiding starten? Dan hebben wij een aantal tips voor jou:
  • Focus je niet alleen op je diploma, zorg dat je weet wat je na je opleiding zou willen doen. Je kunt dan wel bijna een universitair diploma op zak hebben, maar zonder focus kom je er niet.
  • Een bijbaan kan goed zijn voor je CV, neem een baantje dat aansluit bij je universitaire opleiding.
  • Gebruik je studentenvereniging niet alleen om te drinken, maar ook voor je netwerk.
  • Ga op kamers, als je dat al niet zit.
  • Doe andere activiteiten in de lijn van jouw universitaire opleiding.