Leuke studentenstad Nijmegen

Studeren in Nijmegen

Nijmegen is een middelgrote stad met 170.000 inwoners waarvan ruim 15% student is. De stad is overzichtelijk en gemoedelijk met een onmiskenbaar zuidelijke invloed. Behalve het gezellige, historische centrum staat Nijmegen bekend om haar prachtige omgeving.

Over de stad Nijmegen

Met een universiteit en een hogeschool kan ook Nijmegen een breed aantal studies aanbieden. Dit brede aanbod en het feit dat het altijd gezellig is, maakt Nijmegen tot een leuke en diverse studentenplaats.

Uitgaan in Nijmegen

In Nijmegen kun je redelijk goed stappen. De binnenstad telt tientallen cafés, terrassen en pleinen. Al snel vind je een café dat bij je past. Ook kun je er talrijke restaurants en (goedkope) eethuisjes vinden. Het gezellige uitgaansleven in Nijmegen heeft nog een voordeel: een bijbaan als ober is snel gevonden.

Universiteiten in Nijmegen

Meer weten over de studentenstad Nijmegen?

Op studentenwebsite Studenten Wegwijzer vind je meer informatie over studeren in Nijmegen. Onder andere over het verenigingsleven, maar ook tips & tricks over het vinden van een studentenkamer.

Defensie
3 tips voor een opleiding aan de universiteit
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je studie.
  • Gebruik een studentenvereniging voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de lijn van je opleiding.

Studiekeuze maken

Je kunt dan wel over een paar jaar een universitair diploma op zak hebben, maar zonder focus bereik je hier weinig mee. In samenwerking met Jobpersonality bieden wij een beroepskeuzetest aan. Deze beroepskeuzetest is kosteloos en duurt een paar minuten.

Enkele universitaire opleidingen aan de universiteiten hebben een numerus fixus ingesteld. Zij laten dan per opleiding een maximaal aantal studenten toe. Bekijk het complete overzicht met numerus fixus opleidingen aan universiteiten.

Als jij je gaat inschrijven voor een universitaire opleiding, dan dien je dit voor de gestelde inschrijfdatum te doen. Anders vervalt je recht op toelating.

Natuurlijk is de kwaliteit van een universitaire opleiding het belangrijkst voor je studiekeuze. Daarna kijk je pas waar je gaat studeren. Voor een leuke studententijd is het wel goed om daar even grondig naar te kijken. Wij hebben alle studentensteden op een rijtje gezet.

Volgens de toonaangevende QS-ranking 2023 behoren er maar 2 Nederlandse universiteiten bij de top 100 van de wereld. In de QS-ranking weegt het onderzoek erg zwaar. Op nummer 58 vinden wij de Universiteit van Amsterdam in de lijst met beste universiteiten en op plek 61 de TU Delft. De andere Nederlandse universiteiten komen niet (meer) in de lijst voor en daar doen ze blijkbaar minder goede onderzoeken.

Ga jij met een universitaire opleiding starten? Dan hebben wij een aantal tips voor jou:
  • Focus je niet alleen op je diploma, zorg dat je weet wat je na je opleiding zou willen doen. Je kunt dan wel bijna een universitair diploma op zak hebben, maar zonder focus kom je er niet.
  • Een bijbaan kan goed zijn voor je CV, neem een baantje dat aansluit bij je universitaire opleiding.
  • Gebruik je studentenvereniging niet alleen om te drinken, maar ook voor je netwerk.
  • Ga op kamers, als je dat al niet zit.
  • Doe andere activiteiten in de lijn van jouw universitaire opleiding.