Leuke studentenstad Leiden

Studeren in Leiden

Toen in 1575 de Leidse bevolking de Spanjaarden op heldhaftige wijze de toegang tot de stad had weten te onthouden, gaf Willem van Oranje ze een keuze. De Leidenaren zouden voor een periode van tien jaar gevrijwaard worden voor het betalen van belasting, of Leiden zou de plek worden waar Neerlands eerste universiteit gezeteld werd.

Over de stad Leiden

Men koos verstandig voor het laatste. Leiden kent naast de universiteit ook drie instellingen voor hbo-onderwijs: Hogeschool Leiden, LOI en NTI. Deze instellingen bieden een breed scala aan opleidingen en geven ook een meerwaarde aan Leiden als studiestad. Leiden is een echte kennisstad en daar kan geen enkele andere stad in Nederland aan tippen. Het studentenleven en het dagelijkse stadsleven gaat in Leiden goed samen en dat is goed te merken met het Leidse 3-oktober feest. Een stad met een groot oud centrum, veel musea, gezellige terrasjes (veel aan de gracht), maar ook genoeg restaurants, waar je als student 'goedkoop' kunt eten.

Uitgaan in Leiden

De stad Leiden is nog steeds dezelfde authenticiteit en historie uit blijven stralen, en de hedendaagse student woont nog steeds grotendeels op loopafstand van de binnenstad. Met al haar aanpassingen aan de hedendaagse tijd blijft Leiden dan ook dé stad bij uitstek waar je met haar mooie grachten, gezellige kroegjes, historische panden en vele studentenverenigingen een fantastische studententijd kunt hebben! Veel studenten gaan op zaterdag een visje halen op één van de gezelligste markten van het land. Een fijne manier om uit te brakken van de vorige avond.

Studentenkamer in Leiden

Leiden is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Tot de randgemeenten van de stad Leiden behoren Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude. Een bijnaam voor de stad Leiden is "de Sleutelstad", afgeleid van de sleutels die in het stadswapen zijn afgebeeld. Leiden is vooral bekend als centrum van wetenschappelijke kennis en nieuwe technologie. Studeer jij in Leiden of ga je binnenkort studeren in Leiden? Via verschillende websites maak je kans op een geschikte kamer in Leiden te vinden.

Universiteiten in Leiden

Meer weten over de studentenstad Leiden?

Op studentenwegwijzer.nl vind je meer informatie over studeren in Leiden. Je komt er bijvoorbeeld meer te weten over de fameuze introductieperiode EL CID en over de diverse studentenverenigingen in Leiden waar je lid van kunt worden. Vrijwel iedereen kent Minerva, maar er zijn nog veel meer gezelligheidsverenigingen om uit te kiezen, zoals Augustinus en Quintus.

Defensie
3 tips voor een opleiding aan de universiteit
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je studie.
  • Gebruik een studentenvereniging voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de lijn van je opleiding.

Studiekeuze maken

Je kunt dan wel over een paar jaar een universitair diploma op zak hebben, maar zonder focus bereik je hier weinig mee. In samenwerking met Jobpersonality bieden wij een beroepskeuzetest aan. Deze beroepskeuzetest is kosteloos en duurt een paar minuten.

Enkele universitaire opleidingen aan de universiteiten hebben een numerus fixus ingesteld. Zij laten dan per opleiding een maximaal aantal studenten toe. Bekijk het complete overzicht met numerus fixus opleidingen aan universiteiten.

Als jij je gaat inschrijven voor een universitaire opleiding, dan dien je dit voor de gestelde inschrijfdatum te doen. Anders vervalt je recht op toelating.

Natuurlijk is de kwaliteit van een universitaire opleiding het belangrijkst voor je studiekeuze. Daarna kijk je pas waar je gaat studeren. Voor een leuke studententijd is het wel goed om daar even grondig naar te kijken. Wij hebben alle studentensteden op een rijtje gezet.

Volgens de toonaangevende QS-ranking 2023 behoren er maar 2 Nederlandse universiteiten bij de top 100 van de wereld. In de QS-ranking weegt het onderzoek erg zwaar. Op nummer 58 vinden wij de Universiteit van Amsterdam in de lijst met beste universiteiten en op plek 61 de TU Delft. De andere Nederlandse universiteiten komen niet (meer) in de lijst voor en daar doen ze blijkbaar minder goede onderzoeken.

Ga jij met een universitaire opleiding starten? Dan hebben wij een aantal tips voor jou:
  • Focus je niet alleen op je diploma, zorg dat je weet wat je na je opleiding zou willen doen. Je kunt dan wel bijna een universitair diploma op zak hebben, maar zonder focus kom je er niet.
  • Een bijbaan kan goed zijn voor je CV, neem een baantje dat aansluit bij je universitaire opleiding.
  • Gebruik je studentenvereniging niet alleen om te drinken, maar ook voor je netwerk.
  • Ga op kamers, als je dat al niet zit.
  • Doe andere activiteiten in de lijn van jouw universitaire opleiding.