Studeren en geld - tips voor de wo student

Studeren en geldzaken

Student zijn komt meestal niet met een riant inkomen. Het is voor veel studenten dan ook lastig om maandelijks rond te komen, zonder te lenen of ouders te vragen voor een bijdrage. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat studenten in hun levensonderhoud voorzien met bijverdiensten, ondersteund door een collegegeldkrediet en een aanvullende beurs. Ook krijgen de meeste studenten af en toe financiële ondersteuning van hun ouders. Het grootste gedeelte van deze inkomsten gaat rechtstreeks naar de huur, (€341,-) en wordt verder uitbesteed aan boodschappen (€152,-), collegegeld (€2.209,- per jaar) en studieboeken (€84,-). Overige uitgaven zijn ontspanning, zoals uitgaan en sporten (€130,-). Vrijwel iedere student heeft wel eens de dagen afgeteld tot de eerstvolgende storting van zijn of haar studiefinanciering. Door goed op de hoogte te zijn van je budget alsmede je rechten als student, kun je deze dagen een stuk korter maken, of zelfs laten verdwijnen. Enkele tips:

Weet waar je recht op hebt

Studiefinanciering

Begin ruim van tevoren met het aanvragen van je collegegeldkrediet, ov reisproduct of eventuele aanvullende lening. Het kan soms even duren voordat deze aanvragen zijn verwerkt. Bovendien kun je, door je ruim van te voren te oriënteren, zien of je in aanmerking komt voor een aanvullende lening of dat je wellicht collegegeldkrediet nodig hebt.

Huurtoeslag

Mocht je uitwonend zijn, kijk dan meteen even op de website van de belastingdienst om te zien of je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Dit kan een aardige korting betekenen op je maandelijkse huur.

Zorgtoeslag

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 20 procent van de studenten geen gebruik maakt van de zorgtoeslagregeling, terwijl ze hier gewoon voor in aanmerking komen. Hierdoor loop je als student misschien wel 78 euro per maand mis. In hetzelfde onderzoek beweert 7% van de ondervraagden dat ze niet in aanmerking komen voor zorgtoeslag, omdat de ouders de zorgverzekering betalen. Dit staat echter los van het algemene recht op zorgtoeslag.

Belastingteruggave

Wanneer je een bijbaan hebt, kom je in aanmerking voor belastingvoordeel. Vraag aan je werkgever of hij de studenten-en scholierenregeling toe kan passen. Dit betekent dat je werkgever minder loonheffing hoeft in te houden, waardoor jij meer loon ontvangt.

Weet wat je leent

De gemiddelde studieschuld per student loopt ieder jaar verder op. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat studenten vaak onvoldoende weten over geld lenen en managen. 40% van de studenten weet niet hoeveel rente ze moeten betalen over hun lening en 30% heeft zich niet eens afgevraagd of ze de lening ooit terug kunnen betalen. Leen dus niet meteen als je financiën op een laag pitje staan. Mocht je toch ergens een extra lening afsluiten, lees dan eerst goed de voorwaarden door, zodat je weet waar je aan begint.

Sluit een studentenrekening af

Deze bankrekeningen zijn exclusief voor studenten. Vaak zijn ze gratis aan te schaffen en hebben ze doorgaans een aantrekkelijke rente. Daarnaast kun je ze uitbreiden met verschillende studentenproducten (studentenverzekeringen, studentenkrediet, etc). Bedenk wel dat jij je eventuele schulden bij een bank snel na je studie moet aflossen.

Kijk of je opgebouwd pensioen hebt

Heb je in het verleden een bijbaan gehad? Dan is de kans groot dat je pensioen bij deze werkgever hebt opgebouwd. Dit kan soms een paar honderd euro zijn. Pensioenfondsen willen hier graag vanaf, omdat de administratieve lasten hoger kunnen zijn dan jouw opgebouwde pensioen. Als het om een relatief klein (maar voor jou groot) bedrag gaat, kun je ervoor kiezen afgekocht te worden, wat betekent dat het pensioengeld rechtstreeks op je rekening wordt gestort.

Maak een budgetplan

Maak een plan met daarin:

  • Je maandelijkse inkomsten (je bijbaan, studiefinanciering, maandelijkse bijdrage van je ouders, etc.)
  • Je wekelijkse uitgaven

Op deze manier kun je in een helder overzicht zien wat je wekelijks kwijt bent aan je huur, boodschappen, vervoerskosten en hoe deze van invloed zijn op je maandelijkse budget. Je kunt zo bijvoorbeeld achterhalen hoeveel geld je te besteden hebt voor ontspanning. Een budgetplan is niet alleen handig voor jezelf. Laat het aan je ouders zien, zodat ze een idee krijgen van jouw financiële situatie en zien waar ze je eventueel kunnen ondersteunen. Naast eerdergenoemde maatregelen, kun je ook besparen op je dagelijkse en maandelijkse uitgaven. Hieronder vind je enkele handige bespaartips die een positief effect hebben op je portemonnee.

Defensie

Bespaartips:

Begin altijd met het goedkoopste. Koop geen dure merkartikelen in de supermarkt. Begin bij het goedkoopste product en kijk of het aan je verwachtingen voldoet. Mocht het echt niks zijn, dan kun je altijd nog kiezen voor de duurdere variant. Op deze manier kun je precies de juiste balans vinden tussen je levensstandaard en je budget.

Let op aanbiedingen

Neem een voorbeeld aan je bejaarde onderbuurvrouw en bestudeer alle supermarktfolders die op je pad komen. Mocht iets tijdelijk erg goedkoop zijn, dan kun je hier een kleine voorraad van inslaan.

Koop je boeken tweedehands

De kans is groot dat iemand dezelfde vakken als jij heeft gevolgd en geen idee heeft wat hij met zijn oude studieboeken moet doen. Kijk wel uit dat de oude versie niet te veel afwijkt van de nieuwste druk.

Vergelijk je maandelijkse lasten

Er zijn een aantal vaste maandelijkse lasten waarop je kunt besparen door eens in de zoveel tijd te kijken naar een alternatief. Op internet zijn diverse vergelijkers te vinden die alle prijzen en aanbieders op een rij hebben gezet. Je kunt daar bijvoorbeeld op zoek gaan naar een zorgverzekering met een goedkopere premie, maar ook je energieleverancier of telefoonabonnement kan op zulke sites worden vergeleken.

Ga naar de markt

Op de markt is je gulden een daalder waard, luidt het gezegde. Hetzelfde geldt voor euro's, en dat komt mooi uit voor studenten. Lokale en seizoensgebonden producten zijn vaak het goedkoopst.

Investeer in een vriesvak

Wat langer goed blijft, hoef je niet onnodig weg te gooien.

Kook met een groep en laat iedereen wat geld inleggen

Je boodschappen worden er niet alleen goedkoper van, het is ook een stuk gezelliger dan alleen eten.

Maak gebruik van je studentenkorting

Bioscopen, theaters en musea zijn vaak geneigd je een korting te geven op vertoon van je studentenpas. Zorg er dus voor dat je die altijd in je zak hebt!

3 tips voor een opleiding aan de universiteit
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je studie.
  • Gebruik een studentenvereniging voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de lijn van je opleiding.

Tijdens je opleiding

Een student heeft meestal geen riant inkomen. Het is voor veel studenten lastig om rond te komen, zonder te lenen of ouders te vragen voor een bijdrage. Het Nibud heeft onderzocht hoe studenten in hun levensonderhoud worden voorzien. Lees verder over studeren en geld.

Veel studenten gaan op kamers wonen. Heerlijk natuurlijk om eindelijk je eigen plekje te hebben. Helaas heb je als student vaak weinig geld te besteden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om op de vaste lasten te besparen. Wij geven je 5 handige bespaartips.

Lid worden van een studentenvereniging is goed voor je netwerk en hierdoor worden jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroot. De studentenverenigingen kunnen enorm verschillen. Zo heb je bijvoorbeeld corporale studentenverenigingen, waar iedereen in jasje en dasje loopt en minder traditionele verenigingen met een vrijblijvend karakter. Op beide soorten kom je studenten tegen die verschillende universitaire opleidingen volgen. Daarnaast bestaan er ook studieverenigingen. Hier tref je mensen die eenzelfde universitaire opleiding doen. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die te veel tijd op de vereniging hebben doorgebracht en hierdoor hun studie niet hebben afgerond. Lid of niet, je opleiding blijft het belangrijkst.