Hoe bespaar je op een studentenkamer?

Op kamers? Zo kun je besparen

Veel studenten gaan op kamers wonen. Heerlijk natuurlijk om eindelijk je eigen plekje te hebben. Helaas heb je als student vaak weinig geld te besteden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om op de vaste lasten te besparen. Check bijvoorbeeld of de huurbaas niet te veel geld vraagt voor jouw studentenkamer – is dit wel het geval, dan kun je geld terugvragen bij de huurcommissie. Heb je huisgenoten? Ga dan samen eten. Dit is niet alleen gezellig, maar hiermee bespaar je ook nog eens op de boodschappen. Zorg er ook voor dat jij en je (eventuele) huisgenoten zuinig omgaan met de energie in huis én vergelijk energiecontracten zodat je niet te veel betaalt. Veel studenten gaan op kamers wonen. Heerlijk natuurlijk om eindelijk je eigen plekje te hebben. Helaas heb je als student vaak weinig geld te besteden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om op de vaste lasten te besparen. Wij geven je 5 handige bespaartips.

1. Betaal niet te veel voor je kamer

Studentenkamers zijn duur. Zeker in grote studentensteden als Amsterdam en Utrecht. Maar wist jij dat er in de wet is vastgesteld hoeveel een huurbaas maximaal mag vragen voor een kamer? Dit is onder andere afhankelijk van de grootte van je kamer, met hoeveel huisgenoten je woont en of je de keuken en/of badkamer daarmee moet delen. Check de website van de Landelijke Studentenvakbond (LSvB), of je huurbaas niet te veel geld vraagt voor jouw studentenkamer. Is dit wel het geval, dan kun je geld terugvragen bij de huurcommissie.

2. Richt je kamer goedkoop in

Wie weet kun je de spullen voor je studentenkamer meenemen vanuit je ouderlijk huis. Heb je (nieuwe) meubels nodig? Vraag aan vrienden en familie of zij nog iets over hebben. Of kijk op Marktplaats of je ergens goedkoop of gratis spullen kunt afhalen. En ook tweedehandswinkels bieden leuke meubels aan voor een goede prijs. Als je toch graag nieuwe spullen wil, is Ikea een redelijke optie. En als je een housewarming geeft, krijg je misschien ook wel wat leuke spullen cadeau voor in je nieuwe kamer.

3. Bespaar op de boodschappen

Als student kun je best gemakkelijk besparen op de boodschappen. Doe wekelijks boodschappen, ga voor goedkope producten en stel een budget vast. En heb je huisgenoten? Ga dan samen eten. Dit is niet alleen gezellig, maar hiermee bespaar je ook nog eens op de kosten voor de boodschappen. Als je ouders dichtbij wonen, kun je daar misschien ook af en toe aanschuiven – zijn die ook weer blij. En na een tijdje op jezelf wonen is het ineens toch wel héél fijn als er weer eens (wat gezonds) voor je gekookt wordt.

4. Ga zuinig om met energie

Bij sommige studentenkamers zijn de kosten voor stroom en gas inbegrepen in de huurprijs. Is dat bij jou niet het geval? Zorg er dan voor dat jij en je (eventuele) huisgenoten zuinig omgaan met de energie in huis – ook goed voor het milieu – en vergelijk energiecontracten zodat je niet te veel betaalt voor de stroom en gas die je wel verbruikt.

5. Bespaar op uitgaan

Eerlijk is eerlijk: bij veel studenten gaat ook een groot deel van het inkomen naar uitgaan. Gelukkig kun je als student ook hierop besparen. Bedenk van tevoren hoeveel geld je maximaal wil uitgeven in de kroeg. Neem dit contant mee en laat je pinpas thuis, zodat je met wat drankjes op niet in de verleiding komt toch meer uit te geven. Ook kun je flink besparen door bij jou thuis of bij vrienden thuis een drankje te doen. Zeker als iedereen wat meeneemt.

Defensie
3 tips voor een opleiding aan de universiteit
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je studie.
  • Gebruik een studentenvereniging voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de lijn van je opleiding.

Tijdens je opleiding

Een student heeft meestal geen riant inkomen. Het is voor veel studenten lastig om rond te komen, zonder te lenen of ouders te vragen voor een bijdrage. Het Nibud heeft onderzocht hoe studenten in hun levensonderhoud worden voorzien. Lees verder over studeren en geld.

Veel studenten gaan op kamers wonen. Heerlijk natuurlijk om eindelijk je eigen plekje te hebben. Helaas heb je als student vaak weinig geld te besteden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om op de vaste lasten te besparen. Wij geven je 5 handige bespaartips.

Lid worden van een studentenvereniging is goed voor je netwerk en hierdoor worden jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroot. De studentenverenigingen kunnen enorm verschillen. Zo heb je bijvoorbeeld corporale studentenverenigingen, waar iedereen in jasje en dasje loopt en minder traditionele verenigingen met een vrijblijvend karakter. Op beide soorten kom je studenten tegen die verschillende universitaire opleidingen volgen. Daarnaast bestaan er ook studieverenigingen. Hier tref je mensen die eenzelfde universitaire opleiding doen. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die te veel tijd op de vereniging hebben doorgebracht en hierdoor hun studie niet hebben afgerond. Lid of niet, je opleiding blijft het belangrijkst.