Universitaire opleiding Pedagogische Wetenschappen van PO

WO Pedagogische Wetenschappen van PO (bachelor)

Ben jij op zoek naar een universitaire opleiding waarin je je kunt verdiepen in de ontwikkeling van kinderen en hun onderwijs? Dan is de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs wellicht iets voor jou! Tijdens deze opleiding leer je alles over onderwerpen als ontwikkelingspsychologie, onderwijskunde en pedagogiek, waardoor je een expert wordt in de begeleiding en ondersteuning van kinderen tijdens hun ontwikkeling. Ook krijg je vakken als sociologie, filosofie en statistiek om de maatschappelijke context waarin kinderen opgroeien beter te begrijpen. Naast de theoretische vakken, biedt deze opleiding ook ruime mogelijkheden om praktijkervaring op te doen tijdens stages. Met een bachelor Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs kun je in verschillende sectoren aan de slag, waaronder het basisonderwijs, de kinderopvang of de jeugdzorg. Of je kunt ervoor kiezen om verder te studeren en een masteropleiding te volgen. Ben jij klaar om je te ontwikkelen tot een professional die bijdraagt aan de toekomst van kinderen? Schrijf je dan nu in voor de opleiding Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs!

Wat kun je worden na de opleiding PW van PO?

Na het afronden van de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs zijn er verschillende mogelijkheden voor je carrière. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als leraar in het basisonderwijs, werken in de kinderopvang, jeugdzorg of in de ontwikkeling van educatieve programma's. Ook kun je kiezen voor een vervolgopleiding, zoals een master Pedagogische Wetenschappen of een andere master in het onderwijsveld, om je kennis en vaardigheden verder te verdiepen. Met een diploma in Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs heb je bovendien een brede basis om door te groeien naar andere functies binnen het onderwijs, de zorg en andere sectoren die zich richten op de ontwikkeling en begeleiding van kinderen en jongeren.

Welke vakken krijg je tijdens je opleiding WO Pedagogische Wetenschappen van PO?

De bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs omvat een breed scala aan vakken die je voorbereiden op een carrière in de pedagogiek en het onderwijs. Voorbeelden van vakken die je kunt verwachten zijn inleiding in de pedagogische wetenschappen, ontwikkelingspsychologie, onderwijskunde, pedagogiek van het jonge kind, pedagogiek van het oude kind, opvoedingsondersteuning, methoden en technieken van onderzoek, statistiek, filosofie van opvoeding en onderwijs, en sociologie van onderwijs. Daarnaast zijn er ook keuzevakken beschikbaar om je studie verder te verdiepen in de richting die jou het meest aanspreekt, zoals leerproblemen, interculturele opvoeding, opvoeding en media, of opvoeding en gezondheid. Door deze vakken ontwikkel je niet alleen kennis en vaardigheden, maar ook een kritische houding en een brede visie op de pedagogiek en het onderwijs.

Competenties: ben jij geschikt?

interesse te hebben in hoe kinderen zich ontwikkelen en hoe je daar als pedagoog of onderwijsprofessional op een effectieve manier op kunt inspelen. Daarnaast is het van belang dat je goed bent in het analyseren en oplossen van problemen, omdat de opleiding zich richt op het onderzoeken van vraagstukken binnen de pedagogiek en het onderwijs. Ook is het belangrijk dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden, zowel schriftelijk als mondeling, aangezien je als pedagoog veel in contact komt met kinderen, ouders en andere professionals in het onderwijs. Tot slot is een kritische houding en een brede interesse in de maatschappij van belang om je te kunnen ontwikkelen tot een deskundige professional in de pedagogiek en het onderwijs.

Defensie
Pedagogische Wetenschappen van PO Pedagogische Wetenschappen van PO
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 1 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands

Met alle profielen op het vwo kun jij Pedagogische Wetenschappen van PO gaan studeren. Het maakt dus niet uit welk profiel je kiest. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan heb je niet meer automatisch toegang tot deze universitaire opleiding. Universiteiten kunnen bijvoorbeeld aanvullende eisen stellen. Vaak is overstappen van het hbo naar de universiteit erg zwaar.

Cultuur & Maatschappij Ja
Economie & Maatschappij Ja
Natuur & Gezondheid Ja
Natuur & Techniek Ja

Sommige opleidingen in het universitaire onderwijs hebben een beperkt aantal studieplaatsen. Voor zo'n opleiding hebben de universiteiten een numerus fixus ingesteld. Zij hebben deze maatregel genomen, omdat er bijvoorbeeld weinig vraag is naar afgestudeerden. Als er meer aanmeldingen zijn dan plekken, dien je mee te doen een selectie. Voor de opleiding Pedagogische Wetenschappen van PO geldt geen numerus fixus.

Kies jij voor een voltijd opleiding Pedagogische Wetenschappen van PO aan een universiteit? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

De meeste universitaire opleidingen worden bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de opleiding met het betalen van je collegegeld. Voor het studiejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-.

Als jij je gaat inschrijven voor een universitaire opleiding, dan dien je dit voor 1 mei te doen. Anders vervalt je recht op toelating.

3 tips voor de opleiding Pedagogische Wetenschappen van PO
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je studie.
  • Ga voor je netwerk bij een studievereniging.
  • Zoek een bijbaan in het onderwijs.