Leuke studentenstad Tilburg

Studeren in Tilburg

Journalist, beeldend kunstenaar, leraar, danser, sporteconoom, musicus, communicatiedeskundige; Tilburg biedt een keur aan opleidingsmogelijkheden. Sinds kort heeft Tilburg zelfs de enige Rock Academie van Europa.

Over de stad Tilburg

Een greep uit de talloze academies in Tilburg: Academie voor Beeldende Vorming, het Brabants Conservatorium, de Dansacademie, de Academie voor Architectuur en Stedenbouw en de Academie Mens en Arbeid. De Universiteit van Tilburg (UvT) loopt voorop met jong, vooruitstrevend, wetenschappelijk en innoverend onderwijs. Zo staat de faculteit rechten niet alleen in Nederland aan de top; volgens het Duitse weekblad Der Spiegel is de faculteit de beste van Europa! Ook de kwaliteit van de faculteit economie is al jaren onbetwist. De meest belangwekkendste economen van ons land komen hier vandaan.

Uitgaan in Tilburg

Echte Tilburgers weten het al lang, maar mensen van buiten de regio staan soms versteld van de enorme keuze aan uitgaansgelegenheden in de stad. Het is ondoenlijk om op deze plaats een overzicht te geven van de talloze gezellige cafés, swingende discotheken en smaakvolle restaurants.

Studentenkamer in Tilburg

Tilburg staat ook wel bekend als industrieël centrum in het zuiden van Nederland. De stad trekt hierdoor mensen aan van verschillende nationaliteiten die er komen werken. De voedings-, chemische en medische industrieën zijn allemaal sterk vertegenwoordigd in Tilburg. Tilburg is ook een moderne stad en kent veel hoogbouw. In het verleden verbleef Koning Willem II graag in Tilburg. Over de plaats merkte hij eens op: "Hier adem ik frank en vrij." De Tilburgse bevolking ofwel 'de gemoedelijke Brabanders' geven vorm aan de stad. Helaas is er in Tilburg sprake van woningnood onder studenten. Ook al stel je niet al te hoge eisen (bijv. een eigen appartementje) dan nog zal je, zeker aan het begin van het collegejaar, niet snel een kamer kunnen vinden. Het is dus niet eenvoudig een kamer in Tilburg te vinden, maar al veel mensen zijn je voorgegaan.

Universiteiten in Tilburg

Meer weten over de studentenstad Tilburg?

Als je gaat studeren in Tilburg, dan moet je ook even kijken op Studenten Wegwijzer. Bereid je voor op het verenigingsleven in Tilburg en ontdek de populairste studentencafés.

Defensie
3 tips voor een opleiding aan de universiteit
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je studie.
  • Gebruik een studentenvereniging voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de lijn van je opleiding.

Studiekeuze maken

Je kunt dan wel over een paar jaar een universitair diploma op zak hebben, maar zonder focus bereik je hier weinig mee. In samenwerking met Jobpersonality bieden wij een beroepskeuzetest aan. Deze beroepskeuzetest is kosteloos en duurt een paar minuten.

Enkele universitaire opleidingen aan de universiteiten hebben een numerus fixus ingesteld. Zij laten dan per opleiding een maximaal aantal studenten toe. Bekijk het complete overzicht met numerus fixus opleidingen aan universiteiten.

Als jij je gaat inschrijven voor een universitaire opleiding, dan dien je dit voor de gestelde inschrijfdatum te doen. Anders vervalt je recht op toelating.

Natuurlijk is de kwaliteit van een universitaire opleiding het belangrijkst voor je studiekeuze. Daarna kijk je pas waar je gaat studeren. Voor een leuke studententijd is het wel goed om daar even grondig naar te kijken. Wij hebben alle studentensteden op een rijtje gezet.

Volgens de toonaangevende QS-ranking 2023 behoren er maar 2 Nederlandse universiteiten bij de top 100 van de wereld. In de QS-ranking weegt het onderzoek erg zwaar. Op nummer 58 vinden wij de Universiteit van Amsterdam in de lijst met beste universiteiten en op plek 61 de TU Delft. De andere Nederlandse universiteiten komen niet (meer) in de lijst voor en daar doen ze blijkbaar minder goede onderzoeken.

Ga jij met een universitaire opleiding starten? Dan hebben wij een aantal tips voor jou:
  • Focus je niet alleen op je diploma, zorg dat je weet wat je na je opleiding zou willen doen. Je kunt dan wel bijna een universitair diploma op zak hebben, maar zonder focus kom je er niet.
  • Een bijbaan kan goed zijn voor je CV, neem een baantje dat aansluit bij je universitaire opleiding.
  • Gebruik je studentenvereniging niet alleen om te drinken, maar ook voor je netwerk.
  • Ga op kamers, als je dat al niet zit.
  • Doe andere activiteiten in de lijn van jouw universitaire opleiding.