Leuke studentenstad Delft

Studeren in Delft

De naam Delft geniet internationale faam. Dat is gezien de rijke historie van deze stad niet verwonderlijk. Denk maar eens aan het alom gerespecteerde Delfts Blauw aardewerk of de beroemde schilderijen van Johannes Vermeer.

Over de stad Delft

Delft kreeg stadsrechten in 1246. Het middeleeuwse karakter is in het oude centrum nog overal herkenbaar. De oude technische universiteit van Delft telt ongeveer 20.000 studenten en bied veel verschillende technische studies aan. Ook is er een hogeschool vertegenwoordigd in Delft met een aantal specifiek technische opleidingen zoals scheepsbouwkunde en luchtvaarttechnologie.

Uitgaan in Delft

Delft ligt midden in de Randstad, met Amsterdam, Leiden, Rotterdam en Den Haag binnen handbereik. En geen enkele universiteitsstad heeft zoveel actieve studentenverenigingen als Delft. Het studentenleven in Delft is daarom bruisend en kleurrijk. Kortom een leuke stad om te studeren!

Studentenkamer in Delft

De historische studentenstad Delft biedt voor elk wat wils! Denk bijvoorbeeld aan gezellige grachtjes, overvolle terrassen, trendy winkeltjes, ontelbare kroegjes en restaurantjes. In de zomermaanden worden er diverse festivals georganiseerd, speelt het draaiorgel en liggen er terrasboten in de grachten. Kortom het is moeilijk om je in Delft te vervelen. Delft is een echte studentenstad. Automatisch is hierdoor de beschikbaarheid van kamers zeer beperkt. Verwacht minimaal €350 - €450 te moeten betalen voor een kamer. Een kamer vinden is lang niet altijd makkelijk, je zult er dus je schouders onder moeten zetten. Het is in Delft het meest gebruikelijk om een kamer te vinden via een instemming. Het is aan te raden om lid te worden van een studentenvereniging in die zin dat je dan makkelijker aan een leuke kamer in het centrum kan helpen komen.

Universiteiten in Delft

Meer weten over de studentenstad Delft?

Ga jij studeren in de historische studentenstad Delft? Op Studenten Wegwijzer ontdek je de gezelligste plekjes, actieve studentenverenigingen en meer over de OWEE introweek.

Defensie
3 tips voor een opleiding aan de universiteit
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je studie.
  • Gebruik een studentenvereniging voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de lijn van je opleiding.

Studiekeuze maken

Je kunt dan wel over een paar jaar een universitair diploma op zak hebben, maar zonder focus bereik je hier weinig mee. In samenwerking met Jobpersonality bieden wij een beroepskeuzetest aan. Deze beroepskeuzetest is kosteloos en duurt een paar minuten.

Enkele universitaire opleidingen aan de universiteiten hebben een numerus fixus ingesteld. Zij laten dan per opleiding een maximaal aantal studenten toe. Bekijk het complete overzicht met numerus fixus opleidingen aan universiteiten.

Als jij je gaat inschrijven voor een universitaire opleiding, dan dien je dit voor de gestelde inschrijfdatum te doen. Anders vervalt je recht op toelating.

Natuurlijk is de kwaliteit van een universitaire opleiding het belangrijkst voor je studiekeuze. Daarna kijk je pas waar je gaat studeren. Voor een leuke studententijd is het wel goed om daar even grondig naar te kijken. Wij hebben alle studentensteden op een rijtje gezet.

Volgens de toonaangevende QS-ranking 2023 behoren er maar 2 Nederlandse universiteiten bij de top 100 van de wereld. In de QS-ranking weegt het onderzoek erg zwaar. Op nummer 58 vinden wij de Universiteit van Amsterdam in de lijst met beste universiteiten en op plek 61 de TU Delft. De andere Nederlandse universiteiten komen niet (meer) in de lijst voor en daar doen ze blijkbaar minder goede onderzoeken.

Ga jij met een universitaire opleiding starten? Dan hebben wij een aantal tips voor jou:
  • Focus je niet alleen op je diploma, zorg dat je weet wat je na je opleiding zou willen doen. Je kunt dan wel bijna een universitair diploma op zak hebben, maar zonder focus kom je er niet.
  • Een bijbaan kan goed zijn voor je CV, neem een baantje dat aansluit bij je universitaire opleiding.
  • Gebruik je studentenvereniging niet alleen om te drinken, maar ook voor je netwerk.
  • Ga op kamers, als je dat al niet zit.
  • Doe andere activiteiten in de lijn van jouw universitaire opleiding.