Universitaire opleiding Natuur- en Sterrenkunde

WO Natuurkunde en Sterrenkunde (bachelor)

Natuurkundigen willen precies weten hoe de wereld in elkaar zit en ze doen spectaculaire ontdekkingen. Een sterrenkundige tuurt in de ruimte en bestudeert sterren en planeten. Beiden doen veel onderzoek en zijn uiterst exact bezig met wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld naar nieuwe materialen en medicijnen en schonere technologieën. Deze kennis passen ze toe op nieuwe technieken en technologie. Sterrenkundigen denken na over waar het heelal vandaan komt en hoe het er in de toekomst uit zal zien. Je verdiept je in het leven en sterven van sterren, in botsende sterrenstelsels en het verschijnen van kometen en meteoren. Je gaat afstanden berekenen en aan de slag met lichtsnelheid.

Wat kun je worden na de opleiding Natuur- en Sterrenkunde?

Natuurkundigen (fysici) vinden banen aan universiteiten of andere organsities waar veel onderzoek in huis wordt gedaan. Het is ook mogelijk om aan de slag te gaan als beleidsmedewerker of als adviseur. Sterrenkundigen kom je voornamelijk tegen in de industrie, onder andere in laboratoria bijvoorbeeld om onderzoek te doen naar kosmische processen. Ook kun je aan de slag in een ziekenhuis, bij de TNO of overheidsinstantie. Of je vindt een baan als astronoom bij een universiteit. Sommige afgestudeerden vinden een baan als sterrenwacht.

Welke vakken krijg je tijdens de opleiding Natuur- en Sterrenkunde?

Bij Natuur- en Sterrenkunde krijg je een flinke portie wiskunde, natuurkunde en informatica. Sommige vakken volg je samen met studenten van een andere exacte studie. Door deze overlap kan je na het propedeusejaar aan enkele universiteiten nog overstappen naar een andere opleiding. Je leert daarnaast over programmeren, quantumfysica, astrofysica, calculus, diffusie, dissipatie, elektrodynamica en lineaire algebra. Naast colleges heb je practica en werk je veel in groepjes. In volgende jaren krijg je vooral vakken op gebied van natuurkunde- of sterrenkunde. Ook is er gelegenheid om je te specialiseren met keuzevakken en je kunt zelfs naar het buitenland gaan. Aan sommige universiteiten bestaat de mogelijkheid om een dubbele bachelor te volgen, bijvoorbeeld met informatica of met wiskunde. Je krijgt dan twee diploma's. En anders een.

Specialiseren

De specialisatiemogelijkheden verschillen per universiteit. Zo kun je kiezen voor energie of leven en gezondheid. Ook kun je je verdiepen in complexe systemen, astronomie & astrofysica, vloeistoffen en materialen.

Ben jij een echte Natuur- of Sterrenkundige?

Ben je nieuwsgierig, creatief en kun je abstract denken? Heb je ook een bètaknobbel, veel discipline en doorzettingsvermogen? Dan is de studie Natuurkunde en Sterrenkunde wellicht iets voor jou! Daarnaast is het belangrijk dat je goed bent in wis- en natuurkunde.

Master Natuur- en Sterrenkunde

Na het behalen van je bachelordiploma kun je een universitaire masteropleiding gaan doen. Wat jouw ambitie ook is, met een master Natuurkunde of Sterrenkunde zet je een volgende stap in je carrière.

Hier beschrijven wij de opleiding Natuur- en Sterrenkunde. Maar er bestaan ook opleidingen die veel op deze opleiding lijken, zoals: Natuurkunde, Sterrenkunde en Technische Natuurkunde.

Defensie
Natuur- en Sterrenkunde Natuur- en Sterrenkunde
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 2 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands of Engels

Voor Natuur- en Sterrenkunde, Sterrenkunde, Natuurkunde en Technische Natuurkunde word je met elk profiel toegelaten, wel is overal wiskunde B en natuurkunde verplicht. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan geeft dit je geen automatische toegang meer tot een universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende toelatingseisen stellen.

Cultuur & Maatschappij met wiskunde B en natuurkunde
Economie & Maatschappij met wiskunde B en natuurkunde
Natuur & Gezondheid met wiskunde B en natuurkunde
Natuur & Techniek ja

De opleiding Natuur- en Sterrenkunde heeft geen numerus fixus. Sommige opleidingen kennen een numerus fixus en hierdoor laten zij niet iedereen toe. Dit kan komen door slechte baankansen of te weinig stageplaatsen. Per studiejaar mag jij je voor maximaal 2 opleidingen aanmelden met een numerus fixus (soms 1). De opleidingen op deze pagina hebben geen numerus fixus, dus is de uiterste aanmelddatum voor deze studies is 1 mei.

Kies jij voor een voltijd opleiding aan een universiteit? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

De meeste universitaire opleidingen worden bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de opleiding met het betalen van je collegegeld. Voor het studiejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Misschien lijkt dit veel, maar bedenk wel dat het grootste deel door de belastingbetaler wordt betaald als een investering in jouw toekomst voor Nederland.

Als jij je gaat inschrijven, dan dien je dit voor 1 mei te doen. Kom je er na 1 mei achter dat je toch niet de juiste studie hebt gekozen? Dan kun jij je keuze nog aanpassen, maar kunnen universiteiten strengere voorwaarden stellen.

3 tips voor de opleiding Natuur- en Sterrenkunde
  • Bedenk wat je zou willen worden voor de focus.
  • Een studievereniging vergroot je netwerk.
  • Zoek een exacte bijbaan.