Universitaire opleiding Scheikunde

WO Scheikunde (bachelor)

Tijdens deze opleiding krijg je inzicht in scheikundige methoden en experimentele technieken in de belangrijkste ontwikkelingen binnen de chemie. Het geeft inzicht in het wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld naar nieuwe materialen en medicijnen en schonere technologieën. Wanneer je kiest voor een scheikundige opleiding, dan moet je beschikken over een gedegen ondergrond in de wis- en natuurkunde. Een belangrijk gedeelte van deze studies bestaat uit practica en meewerken aan echt wetenschappelijk onderzoek. Scheikundigen verdiepen zich op laboratoriumniveau in de opbrengst van chemische reacties, zoals bijvoorbeeld betere medicijnen of een schoner milieu.

Wat kun je worden na de opleiding Scheikunde?

Na een opleiding Scheikunde zijn de mogelijkheden legio: toch gaan de meeste afgestudeerden het onderzoekswereldje in. Ze worden onderzoeker bij universiteiten, ziekenhuis, farmaceuten of in dienst van de overheid. Natuurlijk kun je na deze opleiding ook les gaan geven, al dien je dan nog wel een lesbevoegdheid te halen. Scheikundige technologen gaan zich bezig houden met chemie op grote industriële schaal, zoals het opschalen van chemische reacties naar fabrieksniveau.

Welke vakken krijg je tijdens de opleiding Scheikunde?

De universitaire Bachelor-studie Scheikunde is gericht op het vak scheikunde, maar ook op wiskunde, natuurkunde en biologie. Je krijgt ook vakken die iets met deze vakgebieden te maken hebben: biochemische netwerken, chemische reactiviteit en organische chemie. Daarnaast leer je hoe je wetenschappelijk onderzoek moet doen en de wijze waarop je de resultaten moet rapporteren en presenteren. Zo doe je onderzoek naar nieuwe materialen, de compositie van grondstoffen en het produceren van nieuwe medische technologieën. Naast de 'gewone' colleges zit je veel in het lab en doe je veel in projectgroepen. Na het eerste jaar kies je een specialisatie.

Specialisaties Scheikunde

De mogelijkheden voor specialisaties verschillen per universiteit. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor moleculen & gezondheid of nanomaterialen & energie. Ook is het mogelijk je te specialiseren in een thema, zoals: molecular life sciences. Dan is er nog de mogelijkheid om voor de opleiding Scheikundige Technologie te gaan, waarbij je chemische processen concreet gaat gebruiken. Je bent vooral bezig met nieuwe producten, in plaats van chemische reacties in het laboratorium te onderzoeken. In het studieprogramma zitten o.a. vakken als biochemie, proces- en producttechnologie, rekenen, fysische chemie, anorganische scheikunde, organische chemie en lineaire algebra.

Ben jij een echte Scheikundige?

Ben je onderzoekend van aard? En heb je een brede interesse? Vraag jij je bijvoorbeeld af hoe je medicijnen zonder bijwerkingen kunt maken? Dan zou Scheikunde best iets voor jou kunnen zijn! Daarnaast is het belangrijk dat je goed bent in exacte vakken.

Master Scheikunde

Heb jij deze universitaire bacheloropleiding afgerond of een andere opleiding in het exacte domein? Ben je nu op zoek naar verdieping en verbreding? Heb jij het in je om nog wat langer in de collegebanken te zitten, maar dadelijk wel met meer bagage de arbeidsmarkt op te komen? Dan is een master Scheikunde & Chemische technologie iets voor jou.

Hier beschrijven wij de opleiding Scheikunde. Maar er bestaan ook opleidingen die veel op deze opleiding lijken, zoals: Chemistry en Scheikundige Technologie.

Defensie
Scheikunde Scheikunde
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 2 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands of Engels

Heb jij een N&T profiel, dan word je bij deze opleiding toegelaten. Met N&G ook, maar dan wel met wiskunde B en natuurkunde in je pakket. Met de profielkeuze C&M of E&M zijn wiskunde B, natuurkunde en scheikunde verplicht. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan geeft dit je geen automatische toegang meer tot een universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende toelatingseisen stellen.

Cultuur & Maatschappij met wiskunde B, natuurkunde en scheikunde
Economie & Maatschappij met wiskunde B, natuurkunde en scheikunde
Natuur & Gezondheid met wiskunde B en natuurkunde
Natuur & Techniek ja

De opleiding Scheikunde heeft geen numerus fixus. Sommige opleidingen kennen een numerus fixus en hierdoor laten zij niet iedereen toe. Dit kan komen door slechte baankansen of te weinig stageplaatsen. Per studiejaar mag jij je voor maximaal 2 opleidingen aanmelden met een numerus fixus (soms 1). De opleidingen op deze pagina hebben geen numerus fixus, dus is de uiterste aanmelddatum voor deze studies is 1 mei.

Kies jij voor een voltijd opleiding aan een universiteit? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

De meeste universitaire opleidingen worden bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de opleiding met het betalen van je collegegeld. Voor het studiejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Misschien lijkt dit veel, maar bedenk wel dat het grootste deel door de belastingbetaler wordt betaald als een investering in jouw toekomst voor Nederland.

Als jij je gaat inschrijven, dan dien je dit voor 1 mei te doen. Kom je er na 1 mei achter dat je toch niet de juiste studie hebt gekozen? Dan kun jij je keuze nog aanpassen, maar kunnen universiteiten strengere voorwaarden stellen.

3 tips voor de opleiding Scheikunde
  • Bedenk wat je zou willen worden voor de focus.
  • Een studievereniging vergroot je netwerk.
  • Zoek een exacte bijbaan.