Universitaire opleiding Muziekwetenschap

WO Muziekwetenschap (bachelor)

Tijdens deze studie maak je kennis met verschillende disciplines binnen de muziek. Je leert hier ook alles over de geschiedenis van muziek en de invloed hiervan op het verleden en de huidige samenleving. Je bestudeert beeldende en muzikale kunstvormen en bekijkt de effecten.

Is er genoeg werk na de opleiding Muziekwetenschap?

Er zijn verschillende plekken waar je aan de slag kan met een kunststudie in muzikale vorm. Bijvoorbeeld bij een theatergezelschap, bij een omroep of een poppodium. Je kunt denken aan werk als muziekjournalist of als marketeer van een band. Breder beschouwd ligt een beroep in de culturele sector voor de hand.

Welke vakken krijg je tijdens je studie WO Muziekwetenschap?

Welke vakken je krijgt hangt af van je muziekopleiding. De focus ligt ook op het maatschappelijke aspect van muziek. Wat roepen beelden en geluiden bij mensen op? Of welke effect heeft een bepaalde muziek gehad in onze samenleving? Bij de studie Muziekwetenschap ga je de rol van muziek in de hedendaagse samenleving analyseren, in het verleden en in andere culturen. Dan krijg je vakken zoals muziektheorie, historische muziekwetenschappen, instrumentatiekunde en akoestiek. Elke universiteit heeft een ander specialisme, zoals bijvoorbeeld opera, jazz, filmmuziek en klassiek.

Competenties

Ben je geïnteresseerd in muziek in de breedste zin van het woord? En wil je je verdiepen in de geschiedenis van de muziek en de invloed hiervan op de samenleving? Dan is een bachelor Muziekwetenschap wellicht iets voor jou!

Studeren in deeltijd

De opleiding Muziekwetenschap kun je ook in deeltijd volgen, zie deeltijdopleiding Muziekwetenschap. Zo kun jij je werk combineren met een muziekopleiding.

Na een bachelor komt een master

Na het behalen van je bachelor-diploma is het een logische stap om een masteropleiding te gaan doen. Er zijn tal van masteropleidingen waar je uit kunt kiezen. Hier kun je de masters Kunst, Cultuur & Erfgoed vinden.

Defensie
Muziekwetenschap Muziekwetenschap
Fixusopleiding Nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd en deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 1
Titel na studie Bachelor of Arts (BA)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands of/en Engels

Met alle profielen kun jij Muziekwetenschap gaan studeren. Hou er rekening mee dat soms Engels belangrijk is. Enkele opleidingen worden namelijk deels in het Engels gegeven. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan heb je niet meer automatisch toegang tot deze universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende eisen stellen aan jouw toelating.

Cultuur & Maatschappij Ja
Economie & Maatschappij Ja
Natuur & Gezondheid Ja
Natuur & Techniek Ja

Enkele publieke universitaire opleidingen hebben een numerus fixus en hierdoor laten zij niet iedereen toe. Dit kan komen door een mindere arbeidsmarkt of te weinig stages. De opleiding Muziekwetenschap kent geen numerus fixus, dus voor jou geldt de 'gewone' deadline van 1 mei. Wil je meer weten welke universitaire opleidingen een numerus fixus hebben?

Wanneer jij Muziekwetenschap in voltijd volgt, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Ook bij Muziekwetenschap is dat het geval.

In de meeste gevallen wordt de muziekopleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De opleiding wordt dan niet bekostigd door de overheid. Dit kan dus best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel een juiste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.

Heb jij gekozen voor een universitaire muziekopleiding? Dan dien jij je voor 1 mei aan te melden bij de universiteit. Als het geen numerus fixus opleiding is, kun jij daarna wel nog switchen. Wanneer de deadline van 1 mei is verstreken bepaalt de universiteit de toelatingsvoorwaarden. Het kan gebeuren dat zij jou dan niet toelaten.

3 tips voor als je kiest voor Muziekwetenschap
  • Zoek muzikale aansluiting. Ga bijvoorbeeld in een band.
  • Wat zou je kunnen doen na Muziekwetenschap?
  • Zoek een muzikale bijbaan.